Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 20. 2. 2019.

| Hronika

Uhapšeni iz aleksinačkih firmi zbog izvoza grčkog voća kao da je srpsko

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Breskve
Falsifikovali dokumenta za breskve i nektarine uvezene iz Grčke; Foto: Flickr/Jackson's Orchard

Zbog sumnje da su za voće uvezeno iz Grčke izrađivali lažnu dokumentaciju kako bi ga, kao da je srpskog porekla, prodavali u Rusiji, policija je uhapsija odgovorne u dve aleksinačke firme i još jednoj u blizini Beograda.

Kako navode u saopštenju, ovo je urađeno u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, a uhapšeno je ukupno petoro ljudi.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja policija uhapsila je odgovorno lice preduzeća Coja Promet A.C. (1956) i zastupnika tog preduzeća A.C. (1983), odgovorna lica preduzeća Citrum AKZ N.C. (1982) i Z. C. (1957), kao i odgovorno lice firme D&B Trans B.K. (1977) – navedeno je iz MUP-a.

Dodaju i da je protiv firme Coja Promet, koja je inače iz Aleksinca, podneta krivična prijava, i da se sumnja da je pribavila korist od oko 105 miliona dinara.

Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća Coja Promet tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće – navodi se.

Iz MUP-a dodaju da se sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća Coja Promet izvozili u Rusiju suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

U ovoj akciji privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača iz raznih gradova Srbije koji se sumnjiče da su pomogli da se napravi lažna dokumentacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Natali

    12:10 // 20. 2. 2019.

    I onda nam bude krivo što nas druge zemlje ne uvažavaju i ne žele saradnju sa nama.Mi smo sami sebi neprijatelji!

    • Saško Miletić

      19:29 // 20. 2. 2019.

      Najbolji lek su drakonske kazne

    • Natali

      14:02 // 21. 2. 2019.

      @Saško Miletić, ma ne pomažu tu ni kazne.Ovo je hronična bolest društva. Svuda laži i prevare.Sistem vrednosti je uništavan decenijama, evo rezultata.

  • Bojan Stankovic

    11:18 // 20. 2. 2019.

    Bravo milicijo, more udri milicijo moja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: