Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 28. 8. 2019.

| Istražujemo

Porodična i materijalna situacija najčešči razlog ostavljanja dece na jugu Srbije

Autor:M. D, A. K, B. A, Lj. F.Izvor:Južne vesti
Vranje porodiliste foto i.m.
Ostavljanje beba u porodilištima na jugu Srbije nije retkost; foto: I.M.

Sve češće se dešava da majke svoje tek rođene bebe ostavljaju u porodilištima, a poslednji takav slučaj na jugu Srbije desio se u Vranju kada je žena iz Trgovišta ostavila svoje sedmo dete. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni. Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena ni jedna beba.

Početkom avgusta je u Vranju ostavljena tek rođena beba, a načelnica vranjske Ginekologije Gordana Đorđević kaže da se to i ranije dešavalo i da se na godišnjem nivou u ovom Porodilištu ostave 2 do 3 bebe.

Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ostavljaju tek rođene bebe su materijalni, porodični i zdravstveni, saglasni su u Centrima za socijalni rad koji se uključuju u slučaj onog trenutka kada majka izjavi da ne želi svoje dete.

Sa majkama koje se odreknu svoje dece radi tim Centra, priča za Južne vesti Aleksandar Jovanović, glavni tehničar Opšte bolnice u Leskovcu u kojoj su za godinu i po dana ostavljene 2 bebe.

Majke, po zakonu, imaju 6 meseci da tu odluku povuku. Ipak, po decu se uglavnom ne vraćaju.

Po našem iskustvu, to su uglavnom žene koje imaju neki psiho-somatski problem sa prihvatanjem deteta. Do sada je praksa pokazala da se one retko predomišljaju - kaže Jovanović.

Deca u tom periodu budu na Odeljenju pedijatrije, dok se ne okonča ceo postupak, uglavnom oko 3 meseca, i o njima računa vode zaposleni.

Bebe čuvamo kao da su naše. Sestre vode računa o toj deci, kupujemo im pelene, deo hrane obezbeđuje Bolnica, deo kupujemo i mi, a nabavljamo im i odeću, uglavnom stvari koje su prerasla naša deca. Ostaje se i van radnog vremena i trudimo se da ih čuvamo i da im bude dobro - kaže Jovanović.

Deci često daju imena i nadimke, a najviše posla imaju oko onih koja su rođena sa nekim hendikepom, jer ona iziskuju pažnju i često ostaju duže u bolnicama.

majka i beba Piroćanci ne ostavljaju decu; foto: flickr.com/Oleg SidorenkoNakon toga odlaze u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, gde im se pronalaze staratelji. Za staratelja se postavlja neko od rodbine ili se dete premešta u hraniteljsku porodicu.

Vranjski Centar je u ovoj i prošloj godini realizovao postupke zaštite za po jednu novorođenu bebu koju roditelji nisu želeli, saznajemo od direktorke vranjskog Centra Dragana Arsić.

Kako je jedna od osnovnih potreba deteta potreba za stabilnošću, procenjuje se da nije u interesu deteta da menja hraniteljske porodice, osim ako to neke vanredne okolnosti ne zahtevaju - kaže Arsićeva.

U niškom porodilištu je u toku prošle godine ostavljeno pet beba od kojih su, uz saglasnost roditelja, tri smeštene u hraniteljske porodice, jedna odlukom Centrom i jedna beba je oduzeta roditeljima.

Ove godine napuštene su tri bebe - rekao je direktor Centra Zoran Jović.

U Prokuplju se, kažu u ovoj Bolnici, ne ostavljaju bebe tako često.

Ove godine ostavljena je jedna beba, dok prethodne godine nije bilo - potvrdila je direktorka Bolnice Snježana Arsić.


Pirot jedini grad na jugu gde nije bilo ostavljenih beba godinama

bebe Za staratelja se postavlja neko od rodbine ili hranitelj; Ilustracija; foto: arhiva JVZa poslednjih 7 godina nije bilo slučajeva ostavljenih beba u pirotskom porodilištu, kaže direktor Goran Petrović.

Od početka godine u ovom Porodilištu, gde se porađaju trudnice iz celog okruga, rođeno je 317 beba, a nijednu od njih nisu ostavili roditelji - kaže Petrović.

Procenjuje se da se u celoj Srbiji na godišnjem nivou napusti oko 150 tek rođenih beba, ipak zvanične statistike nema, jer o velikom broju dece, slažu se i sociolozi, brigu nastavljaju najbliži srodnici, pa se takvi podaci i ne beleže.

Sreća je, kako potvrđuju za Južne vesti i u niškoj policiji, da na teritoriji tog okruga u 2018. i 2019. godini nije prijavljen ni jedan jedini slučaj ostavljenih beba na javnim površinama, što se neretko dešava u drugim sredinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:16 // 28. 8. 2019.

    Ko nema uslove ne treba ni da rada pa onda da ih ostavljaju gde god stignu.

  • jugoslav antic

    15:41 // 28. 8. 2019.

    Ostavljanje tek rodjene dece nema veze sa materijalnim stanjem. To ima veze sa pamecu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: