Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 19. 2. 2024.

| Istražujemo

Prokuplje traži koncesionara za bazen i teniske terene uz godišnju naknadu od 500.000 dinara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Bazen sa Hisara
Bazen, teniski tereni, sportska hala izdaje se koncesionaru; Foto: Lj. M.

Uz naknadu koja ne može biti manja od 500.000 dinara godišnje, Grad Prokuplje će koncesiono izdati na 35 do 40 godina površinu od 1,9 hektara na kojoj se nalaze gradski bazen, teniski tereni, ugostiteljski objekat, sportska hala, kao i prostor gde je ranije bila stočna pijaca. Od koncesionara se traži da finansira rekonstrukciju, izgradnju, upravlja i održava taj prostor i stavi ga u funkciju za posetioce.

Za koncesiju se mogu prijaviti svi domaći i strani investitori koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva, a Gradska uprava je formirala komisiju koja će sprovesti čitav postupak javno-privatnog partnerstva. bazen ulaz Bazen u Prokuplju prelazi u ruke koncesionara; Foto: Lj. M.

Funkcionisanje i obezbeđivanje sportsko-rekreativnih sadržaja predstavlja opšti interes u nadležnosti Grada Prokuplja. Za potrebe i interese građana za čije se ostvarivanje obezbeđuju sredstva u budžetu obuhvata podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom. Procenjeno je da se ti ciljevi najefikasnije mogu realizovati u saradnji sa privatnim sektorom, bez izdvajanja investicionih sredstava iz budžeta Grada, kao i prenošenjem rizika poslovanja na privatni sektor - kaže se u obrazloženju odluke da se pronađe zainteresovani koncesionar.

Planirani kompleks je potrebno organizovati na površini od oko 1,9 hektara, između postojećih saobraćajnica, pružnog koloseka, prolaza ispod mosta, zaštitnog pojasa reke Toplice i izgrađenih sportskih objekata teniskih terena i hale. koncesija bazena Prostor bazena i oko bazena koji se izdaje koncesionaru na 35 do 40 godina; Foto: Screenshot Geosrbija

U tom prostoru koncesionar će biti u obavezi da obezbedi kupališni kompleks sa otvorenim bazenima za plivače, kupališni kompleks za otvorenim bazenima za neplivače i decu, prateće objekte-garderobe i biletarnicu i ugostiteljski objekat, sportsko-rekreativni i parkovski sadržaj, parking prostor - kaže se u pozivu.

Gotovo sve što se traži - već postoji na prostoru gde je sada gradski bazen i do pre nekoliko godina bilo je u funkciji, sve do likvidacije Sportskog centra u čijoj nadležnosti su bili bazen i prateći objekti.

Svaki od zainteresovanih koncesionara dužan je da uz ponudu dostavi i garanciju za ozbiljnost u visini od 5 miliona dinara u korist Grada sa rokom koji ne sme biti kraći od 6 meseci, a rok za predaju ponuda je 60 dana.


Opozicija: Korist za pojedince iz SNS, za građane skuplje usluge

Za opoziciju iz Demokratske stranke ovo je samo nastavak rasparčavanja gradske imovine i sumnjivi poslovi od kojih samo pojedinci iz vrha vladajuće Srpske napredne stranke imaju korist, a građani će dobiti nepristupačnije i skuplje usluge. bazen i igralište U sklopu bazena postoji i igralište za mali fudbal; Foto: Lj. M.

Po istom receptu, nakon što su formirali novu većinu posle izbora 17. decembra, SNS želi da uništi i rasproda gradsku imovinu. Ono malo što je ostalo i što nisu prodali za prethodnih 12 godina ili za sramnu malu novčanu naknadu, izdali na višegodišnje korišćenje privatniku, poput Parking servisa, Zelene pijace, sada žele to da završe. Mi smatramo da je ovakva odluka štetna za građane, naša borba da Prokuplje postane bolje mesto za život nastaviće se u Skupštini, gde će odbornici DS-a ukazati na sve nepravilnosti i zloupotrebe aktuelnog režima - rekao je Slaviša Momčilović, predsednik Gradskog odbora DS Prokuplju.


Gašenjem Sportskog centra otvoren prostor za koncesione poslove

Kada je 2021. godine odlukom Skupštine Prokuplja likvidiran Sportski centar, zbog čega je bez posla ostalo 67 zaposlenih, rečeno je da se to radi zbog uštede i zbog nefunkcionalnosti ustanove koja je, osim Sportske hale, održavala i Gradski bazen, Tržni centar “Sokolana” i odmaralište na Belom Kamenu.

Tri godine kasnije ni jedan od problema nije rešen, imovina Sportskog centra prešla je u posed Grada, koji sada izdvaja višemilionske iznose novca građana za usluge obezbeđenja tih objekata, a koji se iz godine u godinu sve više urušavaju. Sportska hala u Prokuplju lj.m. Sportska hala neuslovna i bez grejanja i održavanja; foto: Lj.M.

Bazen je od te godine zatvoren i ne radi, Sportska hala je potpuno neuslovna za trening i odigravanje prvenstvenih utakmica, pre svega rukometa, košarke i odbojke jer je često hladnije unutar hale nego napolju, a grejanje u tom objektu, sem jednog kratkog perioda pre desetak godina, nikada nije profunkcionisalo.

Odmaralište na Belom Kamenu je takođe zatvoreno za posetioce i, kako sumnjaju u prokupačkoj opoziciji, namerno se urušava da bi se i to izdalo koncesionaru za jeftinu naknadu.


Za koncesione usluge beogradskoj firmi već plaćeno 1,8 miliona dinara

Nakon što je krajem februara 2023. godine skupštinska većina u Prokuplju, koju je i tada predvodila Srpska napredna stranka, usvojila odluku i započela proces koncesije putem javno-privatnog partnerstva za gradski bazen i teniske terene, početkom avgusta iste godine gradska vlast je zatražila konsultantske usluge za izradu studije opravdanosti koncesije. hala i lokal Hala i ugostiteljski objekat idu koncesionaru; Foto: Lj. M.

Posao vredan preko 1,8 miliona dinara dobile su dve beogradske firme “Public Private Partnership” Beograd-Vračar koja je uradila 85% posla, dok je Nenad Ilić, PR agencija za konsalting "3P & PFI Solutions" Beograd, Čukarica obavila preostalih 15%.

Inače, ovo nije prva koncesija u Prokuplju, jer je ranije dat posao privatniku za obavljanje profitabilnih poslova tadašnjeg Javnog komunalnog preduzeća Hammeum uz skoro istu godišnju naknadu koja se i sada traži od 505.000 dinara, kao i Gradske apoteke, čiji je lokal u centru Prokuplja pre oko 6 meseci prodat italijanskoj Firmi “Tartarino” koja je osnovana pre nešto više od godinu dana sa kapitalom od 100 dinara i sa sedištem na Paliluli u Beogradu.

Firma u vlasništvu Italijana Sandra Tartarija, čiji je direktor Milan Svrdlin, kupila je lokal u centru Prokuplja u kome je godinama bila smeštena Gradska apoteka, ukupne površine od preko 430 kvadrata za 32 miliona dinara ili oko 74.000 dinara po kvadratu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bravisimoooooo!!!

    08:34 // 20. 2. 2024.

    U ovoj državi sme da se prodaje tuđa imovina, pa sme i da se daje u koncesiju...pa teniski tereni nisu vlasništvo grada, kao ni hala koju su pravili privatnici, konkretno pokojni Dodi i Miša Cvetković..šta ćemo sad?

  • Druzila

    00:42 // 20. 2. 2024.

    Garant neko iz prestonice ima profit

  • Bagatela

    19:34 // 19. 2. 2024.

    2 hektara po 20 din po m2 mesecno sto daje za 2000m2 (2ha) godisnje po m2 iznos od 250 dinara ili 500.000 za 2000 m2 na 40 godina

    • Skoro za dž

      07:05 // 20. 2. 2024.

      Bagatela, loša ti računica, 2 hektara je 20.000 m2.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: