Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 19. 2. 2018.

| Istražujemo

Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene lj.m. foto
Inspektori "češljaju" dokumentaciju; foto: Lj.M.

Inspektori za privredni kriminal u Prokuplju već duži vremenski period proveravaju svu dostupnu dokumentaciju u vezi rada i trošenja para građana u Povereništvu za izbegla i raseljena lica u Prokuplju, što je potvrdio i sam predsednik Opštine Aleksandar Simonović.

Ipak, on nije mogao da komentariše izveštaj internog revizora gde, na osnovu kontrole za period od 2010. do 2016. godine, nisu opravdana sredstva u iznosu od preko 32 miliona dinara.

Privredni kriminal je već duže vreme uključen u sva dešavanja vezana za Povereništvo, tako da ja ne bih ništa komentarisao dok traje istraga – rekao je kratko Simonović.

Inače kako saznajemo, u izveštaju internog revizora po godinama, za 2010. smatra se neopravdanim preko 6,3 miliona dinara, u 2011. oko 4,9 miliona, zatim 2012. godine 6,8 i 2013. preko 13,1 miliona dinara. U 2014. godini nisu opravdana sredstva u iznosu od 776.650 dinara, dok je u 2015. godini neopravdano "svega“ 30.000 dinara.

Sva sredstva iz 2016. u iznosu od 16.262.681 dinara su opravdana potrebnom dokumentacijom, dok tokom 2017. godine nisu ni pristizala sredstva za projekte Povereništva, baš zbog toga jer prethodno nije valjano opravdan dobijeni novac.


2 poverenistvo za izbegla i raseljena lica foto arhiva Poverenici "sklonili" dokumentaciju; foto: Lj.M.Poverenici "sklonili" dokumentaciju

U izveštaju revizora u koji smo imali uvid, a koji je zaveden na pisarnici opštine 26. aprila 2017. godine stoji da je poverenik u 2010, 2011. i delom 2012. godine bila Gordana Janković, inače funkcioner lokalnog SPS, dugogodišnji član Opštinskog veća Prokuplja, a sada radnik Apoteke Prokuplje i odbornik prokupačke Skupštine.

Od sredine 2012. godine njeno mesto je zauzeo Aleksandar Miljković, takođe član iste stranke koji je široj javnosti poznat jer se pojavljivao u jednom predizbornom spotu SNS-a i on je na mestu prvog čoveka prokupačkog Povereništva bio do 2015. godine kada je umesto njega postavljen Vojkan Ristić koji je i danas na toj funkciji.

Ono što je zajednički zaključak revizora tokom kontrole u slučaju Jankovićeve i Miljkovića je konstatacija da je sva dokumentacija bespravno otuđena.

Zaposleni radnici su dali izjavu koja je identična i u slučaju Jankovićeve i Miljkovića, da su oni do završetka mandata u potpunosti bespravno otuđili svu dokumentaciju vezanu za period koji su obavljali kao poverenici, te da je bilo nemoguće utvrditi zakonitost poslovanja i novčanih transakcija vezanih za taj period – kaže se u izveštaju interne revizije.

Inače, svi projekti Povereništva za izbegla i raseljena lica finansiraju se od strane Komesarijata za izbeglice i migracije, uz učešće opštine od 5 do 10 odsto.


Komesarijat: Poverenici opravdali novac

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije ističu da su poverenici o kojima je reč “mogli da otuđe ili zagube dokumentaciju, ali ne i novac” jer su, kako tvrde, kod njih sredstva opravdana.

Ipak, nisu odgovorili zašto je račun prokupačkog Povereništva bio u blokadi i zašto nijedan projekat nije realizovan tokom 2017. godine.

Po njihovim podacima sredstva od 2010. do 2013. su opravdana, dok za 2014. i 2015. još traje utvrđivanje po računima namenskog utroška novca.

Kako su nam zvanično odgovorili, u 2016. i 2017. godini nije bilo uplata Komesarijata po javnim pozivima, iako je u izveštaju internog revizora konstatovano da je Komesarijat po projektima za 2016. godinu uplatio 1.080.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Početak

    05:29 // 20. 2. 2018.

    Sad redom dom starih,Tehničku šķoĺu,bolnicu.

  • xyz

    15:28 // 19. 2. 2018.

    Heh, moze li bahatije..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: