Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 28. 5. 2019.

| Istražujemo

U Nišu čak 3 državne firme za stanove za bezbednjake - ne zna se zbog čega

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
izgradnja stanova
Još dve namenske firme za izgradnju stanova za bezbednjaku u Nišu; foto: Vanja Keser

Nakon što je februara ove godine Vlada Srbije osnovala namensku firmu SPV Nišava, koja bi trebalo da bude investitor za izgradnju jeftinih stanova za snage bezbednosti u Nišu, nedavno je pokrenut proces osnivanja još dve ovakve firme - SPV Nišava dva i SPV Nišava tri. Dok stručnjaci pitaju zbog čega se to radi, jer država može da bude direktni investitor, nepoznato je i koja je svrha ovakvih preduzeća i zašto su Nišu potrebna 3.

Krajem prošle i početkom godine Vlada Srbije je osnovala nekoliko ovakvih firmi u gradovima u kojima se grade jeftini stanovi za bezbednjake, vojsku i policiju. Jedan od njih je i Niš, gde je, prema podacima sa APR-a, na adresi Generala Milojka Lešjanina 8 registrovana namenska firma SPV Nišava.

Premda je osnovna delatnost ove firme izgradnja stambenih i nestambenih objekata, u Ministarstvu građevine su ranije ove godine rekli da će ova preduzeća imati ulogu investitora. Sve je to, kako su pojasnili, urađeno po predlogu Vladine Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Odlukom Vlade osnovana su posebna privredna društava (SPV) koja su predviđena da budu investitori za buduću izgradnju stanova u daljoj realizaciji Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a o čemu će konačnu odluku doneti Vladina Komisija za priremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - objasnili su ranije iz Ministarstva.

Ipak, izgleda da jedna firma u Nišu nije bila dovoljna.

Na sednici Vlade, od 23. maja 2019, odlučeno je da u ovom gradu treba da budu osnovana još dva ovakva preduzeća - SPV Nišava dva i SPV Nišava tri. U odluci Vlade navodi se da će biti na istoj adresi kao i prva Nišava.

Direktor sve 3 firme, prema podacima Agencije za privredne registre, je još jedno državno preduzeće - Građevinska direkcija Srbije. Ova Direkcija, kako se navodi na njihovom sajtu, bavi se upravljanjem projektima od značaja za Srbiju, a prvenstveno upravljanjem investicijama u građevinarstvu.

Međutim, o nadležnostima, ali i svrsi sva 3 preduzeća kojima rukovode u NIšu, u Direkciji nisu želeli da govore, već su novinare uputili na premijerku Anu Brnabić.

Za sva pitanja u vezi sa projektom stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti, upućujemo vas na kabinet predsednice Vlade Republike Srbije - rekli su u Građevinskoj direkciji.

O svom poslovanju, projektima, planovima, ali i broju zaposlenih, nisu odgovorili ni u SPV Nišavi. Umesto toga, novinarima su uputili identičan mejl onom koji je stigao iz Građevinske direkcije Srbije.

Pitanja su poslata Vladi Srbije, a odgovori se još čekaju.


I stručnjaci pitaju zašto su takve firme osnovane

zlatko minić Minić je zbunjen osnivanjem ovakvih firmi; foto: Medija centar BeogradZlatko Minić iz Transparentnosti Srbije pita zašto bi Vlada Srbije osnivala ovakva preduzeća, umesto da bude direktni investitor. Smatra da postoji mogućnost da se preko ovakvih privremenih firmi mimoiđu propisi, te da postupak investiranja i biranja izvođača ne bude transparentan.

Nije jasno na osnovu dostupnih informacija čemu služe (takva preduzeća) ukoliko ona ne grade, a ukoliko Vlada finansira, zbog čega Vlada nije raspisala konkurs na koji bi se javila građevinska preduzeća - Minić.

I građevinski inženjer i aktivista iz Niša Danijel Dašić ne vidi svrhu otvaranja ovakvih firmi. Kroz ironiju podvlači da bi u Nišu moglo da se osnuju slična namenska javna preduzeća koja bi se bavila poslovima od održavanja javnih toaleta, do krpljenja udarnih rupa.

Komisija tebi donosi zaključak na osnovu kojeg ti praviš preduzeće. Dakle, to su javne pare. Mi pozdravljamo takvu inicijativu i predlažemo da se osnuju ta privremena preduzeća za sve goruće teme i oblasti u ovom gradu - ironičan je bio Dašić.

Podsetimo, ovu državnu stanogradnju krajem 2017. godine predsednik Aleksandar Vučić najavio za proleće 2018. godine, a sličan model izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti Vučić je najavljivao i 2013. godine.

Izgradnja nije počela ni krajem avgusta prošle godine kako je ministarka Zorana Mihajlović najavljivala, već tek februara ove godine.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka Vlade Srbije - "SPV Nišava dva" (preuzmi) - 10.20 KB
  2. Odluka Vlade Srbije - "SPV Nišava tri" (preuzmi) - 10.18 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    01:17 // 29. 5. 2019.

    koliko struja toliko firmi,plus sps znaci bice jos neka firma

  • Naissus

    22:51 // 28. 5. 2019.

    Mora negde da se properu parice ….

  • Nishlija

    18:54 // 28. 5. 2019.

    Sto vise prebacivanja od firme do firme teze se otkrivaju muvanja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: