Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dragana Sotirovski

 • sednica

  Sotirovski naložila direktorki da podnese ostavku, stručnjaci pitaju čemu služe odbornici

  Direktorka Turistčke organizacije Niš Danka Milojković na to mesto je došla glasovima većina odbornika, a ostavku podnela po nalogu gradonačelnice. Politikolog Boban Stojanović i Mladen Jovanović iz NKD-a podsećaju na Zakon i da gradonačelnica jedino može da predloži razrešenje Skupštini. Ovakav nalog Stojanović vidi kao realnu situaciju u lokalnoj samoupravi u Srbiji u kojoj je uloga Skupštine i odbornika marginalizovana, a odluke donose u interesu partije, dok Jovanović prepoznaje kontrolu narativa - da ne bi ispalo da je pobuna radnika uticala na smenu direktorke.

  (61) detaljnije
 • novi nis

  Grad preuzeo ostatak "Novog Niša", nadležni najavljuju nastavak radova na leto

  Stanovi za vojsku u sklopu "Novog Niša" završeni su još septembra prošle godine, a u narednim nedeljama i mesecima bi, prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, trebalo da budu predati Ministarstvu odbrane, jer je Grad zvanično od investitora, firme Clean Earth Capital, preuzeo 21 hiljadu bruto kvadrata zgrada. Tu nije kraj radovima, jer kompletan projekat podrazumeva i stanove za tržište, pa gradski većnik zadužen za građevinarstvo očekuje nastavak radova na leto, za koje je Grad dobio tri bankarske garancije od nepunih milion evra.

  (34) detaljnije
 • Danka Milojkovic

  Sotirovski naložila direktorki TON-a da podnese ostavku i kaže - nezakonito je zaposlila sebe

  Pre nego što je podnela ostavku na mesto direktorke Turističke organizacije Niš, Danka Milojković je dala otkaz ugovora o radu po, kako je istakla gradonačelnica Dragana Sotirovski, po njenom nalogu. Razlog što je Milojkovićeva izgubila direktorsku fotelju nije tužba koju su protiv TON-a podneli zaposleni, o čemu su Južne vesti pisale, već je, kaže Sotirovski, prekršila zakone i bez ičijeg odobrenja sa predsednikom Upravnog odbora za sebe zaključila ugovor na neodređeno vreme.

  (41) detaljnije
 • Milanović preporučuje tri treninga nedeljno u trajanju od 45 do 60 minuta; foto: Ari Bronstein, www.flickr.com

  Grad Niš konačno formirao Komisiju za sport, klubovi čekaju uplate

  Sportske klubove u Nišu, koji u ovoj godini još nisu dobili ni dinar od Grada, u narednim nedeljama bi moglo da ogreje sunce jer je, kako je rekla gradnačelnica Niša Dragana Sotirovski, konačno formirana Komisija za sport. Članovi bi u narednim nedeljama trebalo da odluče o parama iz budžeta Grada za finansiranje klubova.

  (7) detaljnije
 • ugostitelji

  Sotirovski: Zalagaću se da prorade bašte ugostiteljskih objekata, ali i za oštrije kontrole

  Iako napominje da je epidemiološka situacija u Nišu i dalje nepovoljna, gradonačelnica Dragana Sotirovski je poručila da će se zalagati da makar počnu sa radom bašte ugostiteljskih objekata u Nišu, napominjući da bi time omogućili manje gubitke za ugostitelje. Ipak, najavljuje i da će maksimalno kažnjavati one koji ne poštuju mere.

  (46) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Firma "Bauvezen" ipak nastavlja radove na Trgu u Nišu, Sotirovski kaže da im nije u interesu da traže novog izvođača

  Iako je pre skoro četiri nedelje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila da će "narednih dana“ raskinuti ugovor sa firmom koja rekonstruiše Trg kralja Milana u Nišu, sada je na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila da će toj firmi dati šansu jer, kako je napisala, nije im u interesu da traže novog izvođača, već da Trg završe što pre. Rok za završetak radova je 31. maj, pa je istakla da će, ako do tada Trg ne bude završen, Grad Niš pustiti bankarsku garanciju.

  (57) detaljnije
 • gradska uprava

  Inspekcija kontrolisala Upravu nakon prijave iz Sindikata, rezultati još nisu objavljeni

  Iz Sindikata gradske uprave kažu da ni 12 dana od kada su prijavili načelnicu Uprave za građevinarsto Marinu Živulović Petrović i tražili da nadležni provere da li je odgovorna za nepoštovanje epidemioloških mera, još nema reakcija i da je situacija nepromenjena. Međutim, iz Inspekcije rada na pitanja Južnih vesti odgovaraju da jesu obavili nadzor, ali da će izveštaj najpre dostaviti Ministarstvu zdravlja, odakle bi o rezultatima trebalo da obaveste javnost.

  (88) detaljnije
 • dragana sotirovski, nikola sotirovski

  Novo radno mesto u državnom sektoru za supruga gradonačelnice Niša

  Nakon nepune 2 godine, Nikola Sotirovski, suprug gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, promenio je radno mesto, ali je ostao u državnom, to jest javnom sektoru. Iz EPS-a je prešao u "Poštansku štedionicu", kako tamo kažu, na mesto pomoćnika direktora Regionalnog centra. Gradonačelnica kaže da ni sada, a ni za 25 godina braka nikada nije uticala na zapošljavanje svog supruga.

  (100) detaljnije
 • Uređenje Bulevara Nemanjića kod tržnog centra slika 2, mart 2021; foto: JV-N. Mitić

  U kružnom toku na Bulevaru Nemanjića fontana, a umesto Muzičke dvorane kod tržnog centra park

  Da će jubilarni 30. kružni tok u Nišu, koji se gradi na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Ulice Blagoja Parovića, imati fontanu, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kaže da će to biti velelepno zdanje koje će krasiti ovaj deo grada. Umesto koncertne dvorane koju su njihovi prethodnici najavljivali kod tržnog centra Delta planet , gradski većnik zadužen za izgradnju Nenad Stanković kaže da će tu biti park, jer je "malo zelenih površina u ovom betonu".

  (68) detaljnije
 • kamere

  Reakcije na izjavu gradonačelnice Niša: Priznala da diskriminiše medije i krši Zakon

  "Ako smo do sada i imali sumnje da javni funkcioneri diskriminacijom krše zakone i ljudska prava u Srbiji, sada više nemamo nikakvu dilemu" - tako novinarka Tamara Skrozza komentariše izjavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da je dogovor da Južne vesti ne dobijaju odgovore od nadležnih u gradu na pitanja koja prosleđuju u ime građana. Još je opasnije to što ovom mediju nisu uputili demanti, pa je nepoznato na šta Sotirovski konkretno misli kada objašnjava razloge za diskriminaciju, ističe Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. NUNS podseća da je gradonačelnica nekada bila novinarka i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.

  (23) detaljnije
 • Sotirovski

  Sotirovski potvrdila navode funkcionera - dogovor je da "Južnim vestima" ne odgovaraju na pitanja

  Na više desetina pitanja i tema građani nisu dobili odgovore, jer nadležne službe i funkcioneri ne odgovaraju Južnim vestima koje su pitanja prosledile, a da ćutanje ipak ne važi za sve objašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski. "Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće", kaže Sotirovski i objašnjava da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju. Ostale, gde je ubrojala Južne vesti , optužuje za manipulaciju.

  (104) detaljnije
 • vojna bolnica

  Korona ne jenjava u Nišu, Gradski štab tražio od Ministarstva da Vojna bolnica pređe u kovid režim

  Poslednji podaci Doma zdravlja pokazuju da je u Nišu od 778 testiranih pacijenata na kovid kod 302 pacijenta potvrđen virus, pa direktor te ustanove Milorad Jerkan trenutnu situaciju ocenjuje kao veoma tešku. Zato je, kako je rekla gradonačelnica Dragana Sotirovski, Gradski štab predložio Ministarstvu odbrane da Vojna bolnica opet pređe u kovid sistem.

  (5) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Gradonačelnica najavila, ali nije raskinut ugovor za rekonstrukciju Trga u Nišu, rok još nije ni istekao

  Ni tri nedelje nakon najave gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski nije raskinut ugovor sa firmom Bauvazen čiji radnici rekonstruišu Trg kralja Milana, a kako nezvanično saznajemo to se neće ni desiti. Prema aneksu tog ugovora, rok za završetak radova još nije istekao, ali nadležni ne odgovaraju zašto su onda "pretili" novim tenderom i bankarskom garancijom.

  (31) detaljnije
 • štab

  Gradski štab odlučio - opet rade buvlja i auto-pijaca u Nišu

  Tačno tri nedelje od zatvaranja, buvlja i auto-pijaca u Nišu od danas ponovo rade, odluka je Gradskog štaba za vanredne situacije, koju prenosi gradonačelnica Dragana Sotirovski na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

  (15) detaljnije
 • GU

  Sindikat inspekcijama prijavio načelnicu u gradskoj upravi, tvrde da ne poštuje mere

  Da su protiv v.d. načelnice Uprave za građevinarstvo Marine Živulović Petrović podneli prijavu Gradskom štabu za vanredne situacije, komunalnoj miliciji, Gradskom veću, kao i sanitararnoj i inspekciji rada, potvrdio je Južnim vestima predstavnik Sindikata gradske uprave Marko Savić. Kao razlog je naveo probleme u organizaciji i nepoštovanje epidemioloških mera, ali detalje nije želeo da navodi dok nadležni ne reaguju. Načelnica nije želela da komentariše već je novinare uputila na gradonačelnicu, ali od nje, niti iz njenog Kabineta, opet nema odgovora.

  (30) detaljnije
 • dragana sotirovski, gradonačelnica Niša

  Sotirovski poručila sa Skupštine: Niš je veliko gradilište

  Kružni tokovi kod Toplane i “Deltinog” tržnog centra, kineska fabirka u Ulici Dimitrija Tucovića, rekonstrukcija Trga kralja Milana i mosta pokazatelj su, kako je rekla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, da je Niš veliko gradilište. Ona je najavila i uređenje biciklističkih staza i novi kružni tok kod Sremske ulice.

  (63) detaljnije
 • anita z.

  Portparolka i stranačka koleginica gradonačelnice Niša za 4 meseca na 3 radna mesta u javnom sektoru

  Mesto portparola gradonačelnice Niša preuzela je nakon dolaska nove SNS-SPS garniture u Gradsku kuću pre nekoliko meseci, ali ekonomska tehničarka Anita Živković, iako se u Kabinetu gradonačelnice bavi medijima, formalno radi u JKP “Mediana”. Kako sama kaže ponosna je članica SNS i bot, a u Kabinet je upućena privremeno. Od 31. avgusta do kraja 2020. promenila je čak 3 radna mesta uz 4 ugovora o radu u javnom sektoru, a skoro sve vreme je na posao dolazila u Gradsku kuću.

  (80) detaljnije
 • regionalna deponija

  Ministar i gradonačelnica opet najavljuju izgradnju deponije u Nišu - pominju Kineze, ali ne i rokove

  Iako su nedavno iz Grada saopštili da je italijanska kompanija zainteresovana za izgradnju deponije u Nišu koju gradske vlasti već godinama najavljuju, gradonačelnica Dragana Sotirovski je navela da se država opredelila da strateški partner iz Kine dođe i završi ono što građani godinama čekaju. Regulisanje deponije i izgradnju spalionice u koju će uložiti 100 miliona evra najavljuje i ministar Tomislav Momirović, ali niko od njih ne pominje rokove.

  (20) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  U Nišu traže odgovornost zbog radova na Trgu i tvrde da je raskid ugovora produžetak agonije

  Da ni aktuelna vlast ne može da izbegne odgovornost što Trg kralja Milana nije završen u roku, jer je nedavno dala još 60 miliona za radove kojih nije ni bilo, napominju odbornici koalicije "Niš moj grad" koji su ponovo protestovali u centru Niša, ovog puta zbog najavljenog raskida ugovora sa izvođačem. Da nije odgovorna samo firma od koje će nadležni navodno naplatiti bankarsku garanciju, ističe i Danijel Dašić iz NKD, a napominje da je vlast dužna da utvrdi i građane obavesti - ko je zakazao od izbora izvođača na tenderu do danas kada planira da produži agoniju i izabere novog.

  (12) detaljnije