Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 27. 11. 2020.

| Kultura

54. “Borina nedelja” posvećena profesorki Veri Cenić

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Knjiga "Vera" - Sunčica Denić
Težišna tačka ove “Borine nedelje” je, kako kažu iz Književne zajednice, književna i umetnička percepcija osvetljavanja ličnosti i dela pisca i naučnog radnika Vere Cenić; foto: Književna zajednica "Borisav Stanković"

Iako je 54. “Borina nedelja” zbog epidemije izmeštena iz svog tradicionalnog termina održavanja krajem marta, a za realizaciju programa se još nisu stvorili uslovi, Književna zajednica “Bora Stanković” se odlučila za alternativno rešenje - da je obeleže objavljivanjem knjige "Vera" autorke Sunčice Denić, koja je posvećena jednom od osnivača manifestacije Veri Cenić.

Težišna tačka ove “Borine nedelje” je, kako kažu iz Književne zajednice, književna i umetnička percepcija osvetljavanja ličnosti i dela pisca i naučnog radnika Vere Cenić koja bi proslavila 90. rođendan.

Stoga je u našem izdanju objavljena obimom nevelika, mozaično koncipirana knjiga “Vera”. Ovog puta to mi činimo, posvetivši joj ovu 54. “Borinu nedelju” - saopštavaju iz Književne zajednice.

Odnos prema Bori morao bi se meriti, kako navode, odnosom ne samo prema svakoj instituciji koja nosi njegovo ime, već prema svakom pojedincu koji je na tragu onoga što se na bilo koji način može vezati za sve ono što nam je ostavio u nasleđe, poput Vere Cenić.

Ozbiljnost takvoga odnosa jedino se može ogledati u poštovanju njegovog neponovljivog dela, koje može da živi jedino stalnim obnavljanjem, stalnim vraćanjem, pomeranjem i izmeštanjem, jer mu se jedino na taj način iznova udahnjuje svežina i novi život. Tako jedino i može da traje jedna umetnička, jedinstvena književna vrednost koja, iznova se aktuelizujući, istrajava, evo više od jednog veka - kaže Miroslav Cera Mihailović, predsednik Upravnog odbora Književne zajednice “Borisav Stanković”.

"Borina nedelja" je jedna od najuglednijih i najstarijih književnih manifestacija u Srbiji. Kroz program manifestacije se već više od pola veka pažnja posvećuje ne samo književnom sadržaju, već i najistaknutijim pozorišnim ansamblima, baletu, dramskim, likovnim i muzičkim umetnicima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: