Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 25. 11. 2021.

| Kultura

Biblioteka u Pirotu obeležava 100 godina od rođenja Slobodana Džunića izložbom njegovih dela

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
biblioteka
Obeležavaju stogodišnjicu; foto: Narodna biblioteka Pirot

Stogodišnjicu rođenja jednog od najistaknutijeg pirotskih pisaca Slobodana Džunića, Narodna biblioteka obeležava izložbom njegovih dela na zavičajnom odeljenju Bibioteke. Ističu i da neke od njegovih knjiga mogu da se pročitaju i u elektronskom obliku, pošto su deo digitalne kolekcije biblioteke.

Džunić je rođen 28. novembra 1921. godiine u pirotskom selu Temska, a bio je prepoznatljiv po pisanju na lokalnom dijalektu, pa su mu i teme bile lokalne - Stara planina i lokalna mitologija i religija.

Džunićev svet je svet Stare planine. Rodno selo, Pokrovenik, Midžor, Rudinje... predstavljaju centar njegovog interesovanja i pasionirane vezanosti za ambijent, pa su zato i opisi toga kraja vrlo slikoviti, efektni i upečatljivi. On je kao i svaki veliki pisac govoreći o lokalnom, istovremeno govorio i o opšteljudskom. Lepote Stare planine, slikovitost govornog jezika, složeni međuljudski odnosi, mitski i folklorni svet žitelja ovog podneblja, odnosno čitav stvaralački opus ovog pisca čini da Piroćanci i Pirot osećaju ogromnu zahvalnost i obavezu da stalno i iznova promovišu život i delo Slobodana Džunića - kažu u Biblioteci.

Neka od dela pirotskog pripovedača, romansijera i pesnika mogu se videti u elektronskom obliku na ovom linku.

U selu Temska, njegovom rodnom selu, ove godine postavljena je spomen-ploča na kući u kojoj je rođen, a u planu je i izgradnja Spomen-sobe.

Slobodan Džunić

Rođen je u Pirotu 1921. godine. Osnovnu školu završio je u rodnoj Temskoj, Gimnaziju u Pirotu, a Pravni fakultet u Beogradu. Najveći deo svog radnog veka proveo je u Radio Beogradu, najpre kao novinar i urednik Literarne redakcije, a potom kao urednik za istoriografiju.

Umro je novembra 1998. godine, ne dočekavši izlazak iz štampe svog najobimnijeg romana Vetrovi Stare planine, za koji je posthumno nagrađen nagradom "Bora Stanković".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: