Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 15. 1. 2023.

| Kultura

Crkveni ansambl “Branko” i pisac Ljubivoje Ršumović gosti Svetosavske nedelje u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
svetosavska nedelja foto grad vranje
Od 21. do 27. januara obeležava se nedelja u čast utemeljivača srpskog prosvetiteljstva; foto: Grad Vranje

Kroz pesmu, izložbe, likovne i literarne konkurse, družeći se sa piscima za decu, proslaviće učenici osnovnih i srednjih škola u Vranju 33. po redu Svetosavsku nedelju, a ove godine će je svojim prisustvom uveličati i pisac za decu Ljubivoje Ršumović.

Tradicionalno u ustaljenom terminu, od 21. do 27. januara, obeležava se nedelja u čest utemeljivača srpskog prosvetiteljstva, a u Vranju će je u Galeriji Narodnog muzeja od 19 sati otvoriti hor Muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

Nakon ceremonije otvaranja, na kojoj će besedu govoriti Pahomije vranjski, u istom prostoru će biti otvorena i izložba fotografija “Ranohrišćanske grobnice Niša”, autora Zorana Radosavljevića.

Drugi dan manifestacije biće u znaku fimske umetnosti, a u dva termina, od 17 i 20 sati, će u vranjskom teatru biti prikazan dokumentarni film Lastavice Hristove.

Koncert Leskovačkog crkvenog ansambla "Branko'' na programu je 23. januara od 19 sati, takođe u velikoj sali pozorišta, a ulaz za sve zainteresovane je bespatan. Dan kasnije, 24. januara, od 18:30 u Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, kada će biti otvorena i izložba radova nastalih na ikonopisačkoj radionici. Istog dana od 19 sati u kamernoj sali Pozorišta "Bora Stanković'' biće održana promocija knjige "Gazda Gligor'' autora Dušana Đorđevića, posthumno priređenog i prerađenog izdanja - navode organizatori.

Interaktivni susreti pisaca sa decom počinju u sredu, 25. januara, a predškolci i osnovci će se ove godine družiti sa Bojanom Ljubenovićem i Aleksandrom Janjušević, dok će narednog dana u pozorištu svoje predstavljanje i druženje sa decom imati Ljubivoje Ršumović, koji će istog dana prisustvovati i svečanom otvaranju renoviranog Dečijeg odeljenja vranjske Biblioteke.

Tradicionalno, biće priređen i program “Učenici Svetom Savi u čast” i promovisan časopis učenika osnovnih škola Srećni dani, a najbolji u recitovanju, pisanju i crtanju dobiće nagrade.

Svetosavka akademija na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena priznanja i nagrade, planirana je 26. januara, a na dan Svetog Save, 27. januara, liturgija i rezanje kolača u Sabornom hranu, kao i organizovana proslava Savindana u školama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: