Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 10. 3. 2023.

| Kultura

Čuvena pesmopojka iz Vranja dobija bistu u gradskom parku

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti

Pored bisti Justina Popovića, Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i dr Franja Kopše, gradski park u Vranju postaće bogatiji za još jednu - bistu Stane Avramović Karaminge, čuvene vranjske pesmopojke koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjsku pesmu, a veruje se i da je autorka pesme “Dimitrijo, sine Mitre” koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu.

Gradski park - Vranje Bista Stane Avramović Karaminge biće postavljena u Gradskom parku; foto: M. D. Tu odluku doneli su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine, a njenim postavljenjem Grad Vranje, koji se zahvaljujući "Vranjskoj gradskoj pesmi" našao na UNESCO-voj listi Kreativnih gradova, dobiće, pored spomenika Staniši Stošiću i Bakiji Bakiću, još jednu bistu u oblasti muzičkog stvaralaštva.

Stana Avramović Karaminga od zaborava je sačuvala mnoge vranjske pesme, a neke je i sama ispevala.

Rođena je 1897. godine kao najmlađa ćerka Tome i Magde, a do udaje živela u naselju Odžinka. Veruje se da je mnoge pesme koje je prenosila mlađim generacijama sama ispevala, ali je dugo krila da je njihova autorka, verovatno zbog činjenice da ih je ispevala prema istinitim ličnostima i događajima.


“Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu”

Veruje se i da je čuvena vranjska pesma “Dimitrijo, sine Mitre”, za koju se spekulisalo da je vranjska izvorna, jedna od pesama koje su nastale prema istinitim događajima, a da je Stana ispevala 1919. godine i sve do svoje smrti 1969. godine radila izmene na njoj.

Pred smrt je svojim prijateljima rekla:

Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu.

Priča o pesmi kojoj je Stani pred smrt ispričala majka Magda, a čijom su se interpretacijom kroz istoriju bavili mnogi vranjski izvođači, među kojima je najpoznatiji Staniša Stošić, ali i Vasilija Radojčić, Olivera Katarina, grupe Azra i Galija - posebno je tragična.

Naime, Dimitrije je bio Stanin brat od tetke.

Oženio se iz ljubavi Karaminginom imenjakinjom Stanom, međutim nisu imali dece, a kako se u to vreme smatralo da je krivac za nerodni brak isključivo žena, počela su svekrvina prigovaranja, a sve češće je i Dimitrije prebacivao Stani da mu je “badava njena ubavinja” kada nije rodila dete.

Stana je bila toliko očajna da je nameravala da se ubije, ali je za to saznao Toma Karaminga, Dimitrijin ujak, i da bi spasio brak svom sestriću posavetovao je Dimitrijinu suprugu Stanu da zatrudni sa drugim čovekom.

Ubrzo se pročula vest da je Stana, iako u poznim godinama, u drugom stanju, pa je bila pošteđena svih kućnih poslova, a u porodicu se opet vraćala sreća.

Međutim, Stana je umrla na porođaju, a beba je preživela.

Nedelju dana kasnije je i ujak odlučio da Dimitriji kaže da dete nije njegovo, a iako je on ponavljao kako to nije važno i da mu je važno samo da je dete Stanino, na sedmodnevnom pomenu je rekao “Ovde, pored moju Stanu da me kopate…”, a zatim izvadio pištolj i ubio se.

Nekoliko dana posle sinovljeve smrti umrla je i Bosa, Dimitrijina majka, a ubrzo i Toma Karaminga, pričala je Stana Avramović Karaminga.

Kažu da je pred smrt svojoj porodici i prijateljima u amanet ostavila da na njenoj sahrani umesto suza bude pesma i da je njena želja ispoštovana.

Njoj u čast, Grad Vranje je 2019. godine na 50. godišnjicu od smrti Stane Karaminge, ustanovio festival “Vranjska gradska pesma”.

Stanino izvođenje kultne pesme "Dimitrijo, sine Mitre" možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: