Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 31. 3. 2013.

| Kultura

Godišnjica rođenja Bore Stankovića

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Spomenik.jpg

Na današnji dan, pre 137. godina rođen je je jedan od najpoznatijih Vranjanaca čija književna dela su opisala ovaj grad i mentalitet ljudi na najautentičniji način i svrstala Stankovića u spisak najznačajnijih autora srpskog realizma.

Iako je uvođenje vranjskog dijalekta u književnost stvorilo jaz između ovog književnika i mnogih njegovih savremenika ipak je to bio jedan od razlog koji su Stankovićeva dela svrstali u spisak remek delo srpske književnosti.

- U istorijskim i bibliografskim spisima zabeležen je jedan momenat koji mnogo govori o tome kako je negovanje dijalekta delovalo na publiku koja nije iz ovog kraja. Naime, na pozorišnoj premijeri komada “Koštana”, kada su glumci počeli da izvode predstavu u sali je nastao smeh, kažu da je Stanković tužan napustio pozorišnu salu – priča istoričar Nebojša Veličković.

Bora Stanković rođen je u Vranju gde je završio osnovnu školu i sedam razreda Gimnazije koja danas nosi ime upravo po njemu. Maturirao je u Nišu, dok je ekonomski odsek Pravnog fakulteta završio u Beogradu.

Stankoviću otac Stojan je umro 1881, a majka dve godine kasnije, te o njemu brine očeva majka Zlata koja je poticala iz stare i ugledne, ali osiromašene vranjske porodice koja ga je inspirisala svojim pričama o tom gradu. U ulici Baba Zlatinoj u Vranju danas je Muzej kuća Bore Stankovića, koja je jedno od omiljenih svratišta turista, posetioca i putnika namernika.

Osim Gimnazije i muzej kuće, njegovo ime u Vranju nosi i pozorište, biblioteka, jedna od centralnih gradskih ulica, a u gradskom parku podignut je spomenik, kao i dve značajne manifestacije kulture, književna “Borina nedelja” i pozorišna “Borini pozorišni dani”.

Ipak, danas u Vranju niko ne pominje ovaj jubilej, a o tome kako se Bora Stanković tretira u Srbiji možda najbolje govori rečenica aktuelnog savetnika za kulturu predsednika Srbije Radoslava Pavlovića, koji je na završnoj večeri ovogodišnje Borine nedelje rekao sledeće:

- Kad kažemo Vranje, svi pomislimo na Boru Stankovića, tako da na neki način grad ima svog zaštitnika – rekao je Pavlović.

Bora Stanković umro je u Beogradu 22. oktobra 1927. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: