Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 26. 7. 2012.

| Kultura

Grobnice u Benetonu otvorene za novinare

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti; foto: BETA/Saša Đorđević
ranohriscanska grobnica u Jagodin Mali Nis 1 (1)

Otkrića niških arheologa iz kruga fabrike Beneton danas su prvi put bila dostupna javnosti.

Na svega pola metra dubine, na mestu gde su do pre nekoliko meseci bile hale i zgrade tekstilne fabrike Nitex, pronađen je veliki broj grobnica iz ranohrišćanskog perioda, starih više od 1.600 godina.

Kako je najavljeno, početkom naredne nedelje u Niš će doći posebna komisija koja će odlučiti dalju sudbinu ovih spomenika.

Detaljnije o ovim spomenicima možete pročitati u tekstu "Pronađene nove grobice u Jagodin Mali", od 18. jula 2012. godine.

Inače, u Jagodin mali se i dalje nalazi desetak grobnica iz tog perioda, otkrivenih u poslednjih nekoliko decenija. Iako su pojedine odlukom Skupštine Srbije stavljene pod najviši stepen zaštite i proglašene "Spomenicima od izuzetnog značaja", do njih uglavnom nije moguće doći od gomile smeća kojim su okružene.


Do sada su uništavane ili skrnavljene

Podsetimo, pre nešto više od 2 godine stotinak metara zapadno od te lokacije, prilikom izgradnje ulice koja spaja novi nišavski most i Knjaževačku ulicu, otkriveno je nekoliko grobnica iz istog perioda.

Radovi su, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika tada zaustavljeni da bi bila sprovedena arheološka istraživanja.

Arheolozi su tada zatekli jednu od grobnica teško oštećenu jer su radnici provukli vodovodnu cev kroz nju.

Da stvar bude gora, Južnim vestima je u građevinskoj inspekciji tada potvrđeno da se ulica gradi bez građevinske dozvole. Iako je reč o krivičnom delu divlje gradnje inspektori, prema našim saznanjima, još nisu podneli prijave ni protiv izvođača radova, niti protiv odgovornih u Direkciji za izgradnju grada.

Osim toga, u istom naselju u poslednjih 50tak godina upravo zbog izgradnje ulica i raskrsnica, uništeni su i čitavi hramovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Juznjak

    15:09 // 26. 7. 2012.

    Benetonu dati drugu lokaciju za izgradnju fabrike, a ovo konzervirati i staviti pod zastitu i otvoriti za gradjane i turiste grada!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: