Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 24. 6. 2016.

| Kultura

Još jedna premijera na ovogodišnjem "P(h)antomfestu"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
phantomfest-vranje-foto-i.m.-juzne-vesti.jpg
Ovogodišnji Festival obiluje kvalitetnim programom; arhivska fotografija: I.M.

Nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće na predstojećem, 5. Međunarodnom festivalu pantomime “P(h)antomfest” sa svojom najnovijom predstavom “Homo Americanus“ čije će izvođenje 24. juna u Vranju predstavljati evropsku premijeru, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Velikoj Jabuci. Počev od metroa, vinskih podruma, turista, preko gornjeg i donjeg dela grada, on otkriva kroz svoj interpretativni ples kako izgleda probuditi se u gradu koji nikada ne spava i stremiti da se bude deo njega.

Organizatori su najavili i bogat prateći program ovogodišnjeg Festivala

Prvog festivalskog dana, 24. juna, poznati američki pantomimičar Greg Goldston održaće u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom “Kada je pokret glasniji od reči“, dok će 25. juna pantomima još jednom izaći na ulicu, ovog puta u Gornju čaršiju kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću. Makedonski pantomimičar Meto Janakievski biće posebno inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama. Nakon prošlogodišnjeg uspeha “Pantomimičara na kafi“ u Brankovoj ulici u Vranju, program “Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom “Bakiji u pohode“.

Podsetimo, Greg Goldston, jedan od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, nastupiće prvi put u Srbiji 25. juna sa svojom predstavom “Glasnije od reči“ na “P(h)antomfestu” u Vranju.

U okviru predstojećeg Međunarodnog festival pantomime koji se održava u Vranju 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena i predstava pantomime “Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ulaz na sve programe “P(h)antomfesta” je besplatan.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: