Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:28, 18. 2. 2022.

| Kultura

Manastir Hilandar donirao vranjskoj Biblioteci “Bora Stanković” oko 900 knjiga i rukopisa

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Biblitoteka Vranje
Biblioteka bogatija za još jedno odeljenje - "Hilandarski kutak"; foto: Grad Vranje

Članovima Biblioteke “Bora Stanković” u Vranju od sada je na raspolaganju oko 900 religijskih, filozofskih, istorijskih dela i rukopisa najvećih imena srpske književnosti. Knjige i rukopisi donacija su manastira Hilandara, te je biblioteka bogatija za još jedno odeljenje - “Hilandarski kutak”.

Da veliki broj Vranjanaca odlazi u Hilandar, ne samo kao poklonici, već i kao ljudi koji su pomogli u obnovi konaka koji su stradali u požaru, kao i da hilandarskom monaškom bratsku postoje monasi koji su poreklom iz vranjskog kraja, rekao je arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara na svečanosti povodom otvaranja novog odeljenja.

Postoji jaka veza Vranja i manastira Hilandara, koja datira još od davnina. Današnjom donacijom ova veza dobila je novu ciglu u svom zdranju. Nadam se da će čitaoci kroz ove knjige moći da osete blagoslov koji smo želeli da podelimo. Potrudićemo se da za vašu biblioteku obezbedimo još neka nova izdanja, ali i druge knjige kada budemo imali mogućnosti da vam pošaljemo, jer nam je želja da se ovaj poduhvat produži u budućnosti - rekao je arhimandrit Metodije.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je vranjska biblioteka sada bogatija za blizu 900 knjiga i rukopisa.

Ovo bogatstvo u literaturi sadrži reliligijska, filozofska, istorijska dela, ali i najbolje rukopise najvećih imena srpske književnosti. Iskreno se nadam da ćemo zajedno nastavti da obogaćujemo književni fond “Hilandarskog kutka” i jačamo duhovnu povezanost. Da zajedno činimo dobra dela, u duhu pravoslavlja - dodao je Milenković.

Otvaranju “Hilandarskog kutka” prisustvovali su i episkop vranjski Pahomije, igumanija manastira “Sveti Stefan” u Gornjem Žapsku mati Jefremija, direktor biblioteke Zoran Najdić i zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Владета Понош

    08:49 // 18. 2. 2022.

    Само Пахомија држите даље!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: