Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 15. 9. 2011.

| Kultura

Cera Mihailović tvrdi da je izložen političkom linču

Autor:I. MladenovićIzvor:Južne vesti
vranje, miroslav cera mihailovic
Miroslav Cera Mihailović

Vranjski književnik Miroslav Cera Mihailović obratio se otvorenim pismom gospodinu Džonu Ralston Solu, predsedniku i učesnicima 77. kongresa PEN-a koji se ove godine održava u Srbiji.

Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a godišnji svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu ove organizacije. U svom obraćanju Mihailović tvrdi da je "izložen brutalnom političkom linču".

- Želim da Vas informišem da sam u zemlji domaćina tako značajnog skupa, kao srpski pisac, izložen brutalnom političkom linču, nezabeleženom, ne samo u srpskoj, već i u evropskoj, pa i svetskoj novijoj istoriji - stoji između ostalog u otvorenom pismu Mihailovića.

U nastavku pisma Mihailović kaže da autor 17 knjiga i da ga književna kritika izuzetno ceni kao pesnika južnjačkog senzibiliteta i pesničkog izraza.On još i navodi da je dobitnik značajne književne nagrade, a njegova dela  su prevođena na nekoliko jezika i da je zastupljen u brojnim antologijama, zbornicima poezije i školskim udžbenicima.

U pismu koje je napisano na srpskom i engleskom jeziku pisac kaže da trpi torturu vlasti nakon performansa - izložbe stihova i kolaža pod nazivom „Sličice iz Lipsandrije“.

On objašnjava da isto ime nosi i njegova knjiga satirične poezije, koja je neposredno potom objavljena u biblioteci „Talas“ beogradskog izdavača „Albatros plus“.

- Ja trpim zlostavljanje koje traje već tri godine, a siledžijsko ponašanje vlasti ogleda se u čitavom arsenalu metoda i pritisaka, od učestalog verbalnog šikaniranja i uništavanja lične imovine, do fizičke i psihičke presije i otvorenih pretnji kako meni, tako i članovima moje porodice – tvrdi  Mihailović u otvorenom pismu.

Mihailović obaveštava predsednika društva i učesnike 77. Kongresa PEN da je „Apel za razumevanje“, kao vid podrške njemu i Književnoj zajednici „Borisav Stankovich“, u kojoj je glavni i odgovorni urednik, potpisalo čak  dve stotine srpskih pisaca i preko 1.000 uglednih  građana Vranja.

- Krajnje je vreme da mi se omogući  da bezbedno i profesionalno obavljam svoj posao u svom rodnom gradu, a da se instituciji koju vodim, omogući da ostvaruje programske ciljeve zbog kojih je i osnovana - apeluje Mihailović.

Na kraju otvorenog pisma predsedniku Džonu Ralston Solu Mihailović apeluje da se učesnici kongresa oglase kako bi bio zaustavljen progon nad njim i i nad institucijom u kojoj radi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • stojko

    14:02 // 15. 9. 2011.

    Jos bi da pljacka. Ovo nema nigde.

  • Papa

    13:46 // 15. 9. 2011.

    Sve moze Mihailovicu, ali kad gradskoj vlasti transparentno objasnis gde si spiskao milione koje ti je grad godinama davao. To nisi ucinio, ako se mi gradjani Vranja dobro secamo. Toliko je puta objavljeno u medijima a to odbijas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: