Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 16. 12. 2016.

| Kultura

Na Nišvilu i britanski pevač Toni Momrel

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Nišvil
Nišvil, foto: Vanja Keser

Ljubitelji džeza, moće će tokom prve večeri Nišvila, da uživaju u melodiji ritma i bluza, kao i soula i džeza, koje uspešno kombinuje vodeći britanski pevač Toni Momrel. Ovaj kantautor, inače bivši vokalista Incognito benda, nastupiće sa svojim sastavom na 34. niškom džez festivalu u četvrtak, 10. avgusta.

Momrel je profesionalnu karijeru počeo kao prateći vokal mnogih velikih pevača i sastava. Na velika vrata svetske soul i acid jazz scene ušao je kao vodeći pevač čuvenog sastava Incognito.

Momrel se posle godina provedinih u studiju i na turnejama kao prateći vokal, a zatim i kao glavni pevač svetski poznatog benda, od prošle godine fokusirao na solo karijeru - ističu organizatori.

Njegov novi album “Keep Pushing” (2015) stigao je do prvog mesta britanske liste soul albuma, a on je nominovan za najboljeg soul pevača na ostrvu.

Svoje muzičko obrazovanje započeo kada mu je bilo samo osam godina, a prve nastupe imao je sa crkvenim gospel horom. Sa 13 godina priključio se lokalnom hip-hop bendu. Kada je završio srednju školu i napunio 18 godina, tražio je priliku da se zaposli u nekoj marketinškoj agenciji, nakon čega je, kaže, usledio sudbonosni poziv.

I dalje sam se, onako iz hobija, bavio hip-hopom, a svega nekoliko ljudi je znalo da sam i pevač. A onda mi je neko rekao da se obavezno javim u studio u Barnsu, bez ikakvih obaveštenja. Priznajem da me je malo mrzelo da idem čak na drugi kraj Londona, ali sam ipak otišao, a tamo me je, na moje ogromno iznenđenje i oduševljenje, čekala Gloria Estefan - ispričao je Mormel.

Posle snimanja pratećih vokala za čuvenu američku pevačicu kubanskog porekla, usledili su pozivi za snimanja i turneje sa mnogim velikom imenima pop i soul scene među kojima su i Vitno Hjuston, Elton Džon, "Take that" i Šade, sa kojom je bukvalno obišao celu planetu.

Uporedo sa takvim angažovanjem, Toni je snimio i dva odlično ocenjena albuma pod svojim imenom, Art & Soul (1999) i Message In The Music (2009), a snimao je i nastupao i kao član gospel sastava “Seven”.

Impresioniran Momrelom, lider čuvenog acid jazz sastava Incognito Žan Pol "Blui“ Maunik, ponudio mu je mesto vodećeg muškog vokala, pa je Toni već 2002. godine učestvovao u snimanju albuma “Life Stranger Than Fiction” i krenuo na svetsku turneju sa bandom. Učestvovao u snimanju albuma Šade “Soldier of love” (2010).

Podsetimo, učešće na Nišvilu 2017. godine potvrdila je i čuvena američka ritam, bluz i džez pevačica Peti Ostin, koja će otvoriti festival, dok će poslednje večeri po 4. put nastupiti čuvena holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer.

Karte za džez festival su u pretprodaji, a cena kompleta ulaznica za prvih 500 kupaca je 1.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: