Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 27. 11. 2021.

| Kultura

Nagrađeni pisci gosti Književne kolonije u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Đorđo Sladoje
Kolonija se održava od 30. novembra do 10. decembra; foto: Fejsbuk JU Narodni univerzitet Vranje

Desetak pisaca čije su knjige nagrađene ove i prošle godine, poput Enesa Halilovića i Danice Blagojević, predstaviće svoja dela i održati radionice sa osnovcima i srednjoškolcima na ovogodišnjoj Književnoj koloniji koja će biti održana od 30. novembra do 10. decembra u Vranju. Kako je najavljeno, radionica-edukacija je planirana i za nastavnike srpskog jezika, a ona se prvi put uvodi ove godine.

Na otvaranju u svečanoj sali Gimnazije “Bora Stanković” će najstariji književni časopis Letopis Matice srpske predstaviti pesnik i glavni i odgovorni urednik časopisa Đorđe Sladoje i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske Miroslav Aleksić. Otvaranje je zakazano u 19. sati, a gosti će, osim predstavljanja časopisa, govoriti i o svom književnom radu.

Gost Kolonije sledećeg dana i voditelj interaktivne radionice za starije osnovce biće leskovački pisac Stefan Tićmi, čiji je roman Ja sam Akiko 2018. godine proglašen za dečiju knjigu godine, a Kaput od mahovine, koji će predstaviti u Vranju, uvršten među 200 najboljih knjiga za decu u svetu.

O knjizi Ejdetske slike i nagradama “Milan Rakić” i “Rastko Petković” koje je dobio prošle i ove godine, autor Zoran Bognar će govoriti 3. decembra od 19 sati.

Danica Bogojević je gost četvrte večeri Kolonije, u ponedeljak, 6. decembra. Njen roman za decu “Zagrli mesec” koji će biti promovisan, nagrađen je regionalnom nagradom “Mali princ” za najbolju dečiju knjigu objavljenu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u 2020. godini. Danica će održati i interaktivnu radionicu za učenike mlađih razreda osnovne škole - kažu organizatori.

Svoju knjigu Zidanje ambisa predstaviće 8. decembra pisac Branislav Janković, a dan kasnije će svoju promociju imati roman Ljudi bez grobova književnika Enesa Halilovića, koji je prošle godine osvojio nagrade “Zlatni suncokret” i “Grigorije Božović”. On će održati i radionicu kreativnog pisanja za srednjoškolce.

Na kraju Kolonije Ana Stišović Milovanović će predstaviti monografiju Kosovo i Metohija, koja je nastala kao rezultat istraživanja putopisa evropskih putopisaca koji su posetili Kosovo i Metohiju u prethodnih 5 vekova.

Koloniju će u subotu zatvoriti Ivana Milošević radionicom za nastavnike srpskog jezike u osnovnim i srednjim školama “Interdisciplinarno tumačenje književnog dela u nastavi srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi za profesore srpskog jezika”. Početak radionice je od 10 sati u Galeriji Narodnog univerziteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: