Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 12. 5. 2021.

| Kultura

"Nišvil": Na konkursu Ministarstva najviše para otišlo Beogradu, muzički festivali diskriminisani

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Nišvil foto Dusan Mitic Car
Budžet uvećan, ali i dalje daleko manji od drugih festivala; foto: Dušan Mitić Car;

Iako su ove godine od Ministarstva kulture preko konkursa dobili 4,2 miliona dinara, što je trostruko više nego prethodne godine kada im je Ministarstvo opredelilo 1,4 miliona, kako ukazuje direktor Nišvila Ivan Blagojević, to je gotovo trostruko manje nego što su dobili filmski festivali Palić i Kustendorf i pozorišni festival BITEF, kojima je otišlo po 12 miliona. Ističe i da je na konkursu najveći deo sredstava otišao beogradskim festivalima.

Najveći deo sredstava na konkursu Ministarstva opet je otišao Beogradu, ističu iz Nišvila i predlažu da ili u komisijama za dodelu sredstava bude i neko izvan Beograda, ili da se razdvoje opredeljeni budžeti za Beograd i ostatak Srbije, kao i komisije.

Koliko su muzički festivali diskriminisani, najbolje govori zbirno izdvajanje za tri najbolja filmska festivala (Palić, Kustenfdorf i FEST) koje iznosi 33 miliona dinara, naspram tri najbolja muzička festivala (Nišville, Gitar art i Beogradski jazz festival) koji su ukupno dobili 12, 2 miliona dinara - ističu iz Nišvila.

Nišville svetski dan dzeza foto Zoran Ciric Nišvil među top 10 festivala po londonskom Gardijanu; foto: Zoran Ćirić;Naglašavaju da samo tehničko opremanje Nišvila košta najmanje trostruko više od nabrojana 3 filmska festivala zajedno, ali napominju da je Komisija za filmsko stvaralaštvo ipak prepoznala jedan segment pratećih programa Nišvila i odabranih 100 muzičkih filmova koji će biti prikazani na osam bioskopa, pa je dodeljeno dodatnih 200.000 dinara.

To, nažalost, nije bio slučaj sa Komisijom za dramsko stvaralaštvo, koje je odbilo najkvalitetniji prateći segment festivala - džez teatarski festival Nišvila, sa obrazloženjem da nije usklađen sa opštim interesom u kulturi iako je muzički tetatar danas svetski primarni koncept. Dvadeset internacionalnih predstava muzičkog opredeljenja su upravo ono što nedostaje pozorišnoj sceni Srbije (osim BITEF-a Srbija praktično nema ni jedan međunarodni pozorišni festival) i očigledno je da Komisija daje prednost smotrama domaćih i ex-Yu teatara, kao i dodatnim premijerama brojnih beogradskih pozorišta. Sjajne pozorišne kritike sa predstava prikazanih tokom Nišvila poslednjih godina nisu uzete u obzir - naglašavaju iz Nišvila.

Iz obrazloženja Komisije zaključuju, kako kaže direktor festivala Ivan Blagojević, da je bolje da Nišlijama uskrate upoznavanje sa modernim teatrom i ugasimo taj segment festivala.

Ne možemo a da se ne načudimo kriterijumima Komisije koja dodeljuje sredstva u pozorišnom svetu nepoznatim festivalima poput Borus Cap PR “Bears BM” (1.500.000 dinara), ili premijeri iste agencije registrovane za turizam – pod nazivom “Ko reku prlja, ima da nadrlja” (1.000.000 dinara), koja više asocira na konkurse Ministarstva za zaštitu životne sredine. Paradoks je takođe da na Konkursu za dramsko stvaralaštvo deo novca odlazi na adaptacije pozorišnih zgrada i nabavku tehnike, iako su valjda programi i stvaralaštvo prioritet Konkursa – kaže Ivan Blagović.

Podsećaju da je Nišvil festival sa150 koncerata, 20 pozorišnih muzičkih predstava, 100 muzičkih filmova, "street art" likovnom kolonijom, književnim programom, Striporamom, Zelenim ateljeom, brojnim izložbama, promocijama, a u sklopu je i Serbian showcase, kao i radioanica na kojoj najveće zvezde festivala besplatno edukuju studente muzičkih akademija, kao i brojne izlozbe promocije i radionice na 20 različitih bina. Pod okriljem Nišvila radi i jedini džez muzej u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:09 // 13. 5. 2021.

    Dodvoravanje aktuelnoj vlasti, bilo je bezuspesno ! Ta taktika, bilo na nivou grada ili Republike, ne daje rezultata ! Ponizenje traje godinama, a vidi se i po komentarima, da zatucani smatraju da je jazz ,vrsta trica !
    Dovedes mu svetska imena, mucis se, dugujes im pare, sarmiras ih a za koga ? Kultura, umetnost, odavno je proslost Nisa ! Drzis propale FS na respiratoru, jer, tu se lapaju pare!

  • Pa jel znaju Beogradjani

    07:56 // 13. 5. 2021.

    da MIŠA BLAM ( koji je odsvirao više narodnjačkih pesama nego Saša Popović) ima ulicu u centru Niša ?
    Ulicu u Nišu nemaju ,
    Ivo Andrić
    Djordje Stanojević
    Kosta Stojanović
    Jovan Belimarković
    Djordje Horvatović
    Lala Kovačev
    Mića Marković
    Bora Roković
    Darko Kraljić

    • Y.

      16:14 // 13. 5. 2021.

      Izvinite, ali, koliko je meni poznato, u Brzom Brodu postoji Ulica Ive Andrića.

    • Smuk

      16:30 // 13. 5. 2021.

      @Pa jel znaju Beogradjani: Pobratime , mani se od tija rečovi i imena , molim te ! Danas , be ludje ne znaju kakó se zovù akamoli kojí su ovi što si ih pobrojao ! To ti je "the end" civilizacijskog vaspitanja i negovanja intelektualno-civilizacijske tradicije! Ili , što bi EU zapadni , rekao : NASLEDJE !
      LEGACY !

  • NSS

    07:37 // 13. 5. 2021.

    Ovo ionako nije grad dzeza. Pre neki dan pridvece kod keja ljudi sviraju dzez, prijatna nenapadna muzika bas onako da ti ulepsa vecernju setnju po lepom vremenu i onda dodjose komunalci da izigravaju zakon i naterase ih da se sklone. Da su u pitanju trubaci ili neka pevaljka verovatno ih ne bi dirali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: