Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 2. 7. 2018.

| Kultura

Pirot obeležava 140 godina od nezavisnosti Srbije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
140 godina Berlinskog kongresa
140 godina Berlinskog kongresa; foto: ilustracija Anton von Werner

Povodom obeležavanja 140 godina od Berlinskog kongresa, nezavisnosti Srbije, ali i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, Udruženje istoričara Pirota organizuje sutra 3. jula, predavanje u čitaonici Narodne biblioteke.

Davor Lazarević, predsednik Udruženja kaže da je 2. jul datum od ogromnog značaja za srpsku istoriju, ali da se u javnosti ne potencira dovoljno ni proteklih godina, kao i danas na jubileju.

Danas je dan kada je na 10. sednici Berlinskog kongresa prvi put u javnosti objavljena odluka kojom se Srbija proglašava nezavisnom državom, ali i pripajanje 4 okruga, Pirotskog, Niškog, Topličkog i Vranjskog državi Srbiji - rekao je Lazarević.

Nezavisnost Srbije zvanično je parafirana 13. jula, dodaje Lazarević, kada su velike sile potpisale odluku o teritorijalnim promenama na Balkanu, i kada počinje nova epoha naroda na ovim prostorima. Predavanje u Pirotu Predavanje u Pirotu; foto: Udruženje istoričara Pirot

Po njemu, ovo je jedan od istorijski značajnih datuma za srpsku istoriju, jer je obnovljena državnost prvi put posle srednjeg veka i simboličan dan kada je Srbija krenula modernim putem.

Razgovaraćemo o uticaju velikih sila u to vreme, evociraćemo istorijske činjenice tog vremena, a predavanje će imati i pragmatični karakter vezano za spoljnopolitičku situaciju danas. Pokušaćemo da prikažemo koliki put je Srbija prošla za 140 godina od jedne male kneževine na obodu Osmanskog carstva, preko autonomije, nezavisnosti i Prvog svetskog rata do danas - objasnio je Lazarević.

Predavanje će biti održano u utotak, 3. jula u čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu sa početkom u 19 sati, a o temi će pored Lazarevića govoriti i istoričar Predrag Vidanović. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Ovo predavanje je, kako kažu organizatori, najava i deo naučnog skupa koji će se održati u Pirotu 12. i 13. oktobra pod nazivom “Pirot od turske kasabe do modernog grada, preko Berlina i Versaja” kada će se obeležiti 2 značajna jubileja – 140 godina od pripajanja Pirota Kneževini Srbiji i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Redi Senior

    21:50 // 29. 7. 2018.

    Моје поштовање и честитке Удружењу историчара Пирота!

  • xyz

    09:48 // 4. 7. 2018.

    Jos kad bi Srbija bila nezavisna od Srbije..
    Ja sam siguran da Sofija nikad ne bi otela Nisu aerodrom..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: