Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 13. 8. 2023.

| Kultura

Poslednje veče "Nišvila" biće u znaku nekadašnjeg člana "Massive Attack"-a i američko-hrvatske džezerke

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
NIŠVIL 4 (2)
Očekuje se nastup Thana Alexe i Gremijem nagrađivanog Antoni Sanchez-a; foto: JV / N. Đ.

Poslednje večeri Nišvil džez festivala nastupiće nekadašnji član benda Massive Attack Tricky, koji će uz vešestrukok dobitnika Gremi nagrade Atonia Sančeza i džez kantautorke Thane Alexe biti najzvučnija imena glavnog programa. Publiku će očekivati i nastup hrvatske grupe Elemental na Hip-hop bini.

Poput prethodnih večeri festivala satnica će ostati ista, tako da će od 19:30 na glavnoj bini nastupiti kantautor iz Niša Mateja Jezdić, koji je bio finalista prve sezone emisije “Ja imam talenat”. On će na otvaranju večeri predstaviti svoj debitantski album Time Station.

Nakon Nišlije na binu će od 20:30 izaći Austrian Syndicate, čiji zvuk pleni obiljem udaraljki i gruva, praćeni klavijaturama i srodnim instrumentima.

Francusko/jermensko/lebanski bend Al-Qasar koji će se treći predstaviti publici Nišvila predstaviće “arapski fuzz”, kako su to članovi benda rekli i dodali da njihovu muzku krase severnoafrički trans, lepota arapskih skala i klasičnog rokenrola.

U 22:40 na glavnoj bini izaći će Tana Aleksa, američka džez pevačica, hrvatskog porekla, koja će sa suprugom i Gremi nagrađivanim muzičarem Antoniom Sančezom predstaviti svoj projekat Ona, koji predstavlja proslavu i evoluciju ženske snage i izdržljivosti.

Pesma Ona je napisana i na engleskom i hrvatskom jeziku. Želim da spojim dva glasa, moje mame i njene mame. Tako sam želela da otovrim album, a to ćemo svakako svirati na Nišvilu. Cela priča ona o ženama počinje iz porodice, a kasnije se širi globalno. Od Antonia sam naučila ritam i to kako ritmom da iskažem emocije, dok je on od mene naučio dosta o važnosti melodije - rekla je Tana.

Nekadašnji član popularne grupe Massive Attack Tricky, označen od strane organizatora Nišvila kao hedlajner poslednje večeri festivala.

Solo karijeru započinje 1995. godine objavljivanjem izuzetno uspešnim albumom Maxinquaye, a njegova muzika može se okarkterisati kao fuzija ameirčkog hip-hopa, soula i regea, ali i klasičnom britanskog rokenrola iz 80-ih godina.

NIŠVIL 4 (1) Nagradu za najboljeg solistu Balkan Brass takmičenja pripalo Manuelu Ametoviću; foto: JV / N. Đ. Pobednici Balkan Brass takmičenja, koje je završeno treće večeri festivala na Letnjoj pozornici zatvoriće program glavne bine. Bugarski sastav Brass Bands Sandanski proglašen je najboljim, dok je za najboljeg solistu proglašen Manuel Ametović. NIŠVIL 4 Najbolji bend Balkan Brass takmičenja "Balkan Brass Sandanski"; foto: JV / N. Đ.

Program na ostalim binama takođe će početi od 19:30, a najveća pažnja biće usmerena ka hrvatskom bendu Elemental. Oni su krajem februara nastupili u Nišu i bili gosti emisije "15 minuta" Južnih vesti. Nakon toga usledeći nastupi di-džejeva na Midnight jazz dance bini, koja će kao i prethodnih dana trajati do 5 ujutru.

Poslednji nastup na Nišvil džez festivalu, tradicionalno je pripao niškom di-džeju Dejanu Šobotu, poznatijem kao Loptica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ortak Velja SNS

    02:09 // 14. 8. 2023.

    Triki opravdao ulogu hedlajnera. Navuko je taj lajne i povario hedove za sve pare a verovatno se i zaduzio. Covek ne pije alkohol, proverena info xD

  • Posetilac

    01:57 // 14. 8. 2023.

    Tricky-jev nastup je bio “nevidjen”!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: