Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 13. 2. 2020.

| Kultura

Posthumna izložba radova Gorana Stankovića u petak u Vranju

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Narodni univerzitet Vranje
Postavku izložbe čine radovi Stankovića nastali u periodu između njegove prve samostalne izložbe 1985. godine do 2018. godine; foto: JU Narodni univerzitet

Posthumna retrospektivna izložba poznatog vranjskog likovnog umetnika Gorana Stankovića, koji je svoj radni vek završio kao upravnik Galerije Narodnog univerziteta u Vranju, biće predstavljena Vranjancima u petak, 14. februara od 19 sati. Postavku memorijalne izložbe slika “Tragovi u beskraju” čine Goranovi radovi nastali u periodu od njegove prve samostalne izložbe u dvorištu Pribojčićeve kuće 1985. godine do radova nastalih 2018. godine.

Istoričarka umetnosti Mirjana Jovanović napisala je u najavi izložbe “Tragovi u beskraju” da su crteži i slike Stankovića oslobođeni racionalnog razmišljanja, a da autor kao duboko senzibilno biće i strastveni stvaralac pokušava da se približi svojim najintimnijim porivima.

Stvarao je dela u kojima je pokazao da ukoliko je autor dovoljno motivisan unutar sebe samog, sopstvene emocije može adekvatno prenei na delo, a sa njega i na posmatrača. Najčešće su to trenutni zapisi kao neposredni odraz raspoloženja, sa strukturom dobro artikulisanom po čitavom slobodnom prostoru - napisala je Jovanovićeva.

Izbor boja na njegovim slikama je, kaže, podsvestan i spontan i kada se pogledaju slike vidi se da imaju svoj ritam.

Ovakva vrsta slike nikad ne otkriva do kraja. Goranove slike su ekspresionističke, građene žestokim gestom u jednom dahu, u jakim ritmovima - dodaje Jovanovićeva.

Kako kaže, Stanković je ponikao i razvijao se u Vranju u vremenu kad su u tu sredinu pristizali ljudi iz drugih oblasti, donoseći svoje ideje, sudbinu i poetiku stvaranja, da bi vremenom izrastao u vrsnog i značajnog umetnika Vranja.

“Savršenstvo treba tražiti u jednostavnosti”, zaključila je Jovanovićeva rečima autora, u čemu je on i uspeo.

Goran Stanković je završio industrijski dizajn u klasi profesora Bogoljuba Teofanovića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radio je jedno vreme u Jumku, zatim kao pedagog u srednjoj školi, a sa osnivanjem Likovne radionice postao je njen stručni saradnik. Kada je Galerija centra za kulturu pripojena Narodnom univerzitetu 1997. godine, kao njen upravnik bavio se uređivanjem i realizacijom programskih aktivnosti.

Preminuo je pre godinu dana. Poslednju samostalnu izložbu imao je 2015. godine u Galeriji Narodnog univerziteta i pripremao se za retrospektivnu izložbu koju je želeo da priredi u obe Galerije u Vranju.

Organizator izložbe je njegova supruga Vesna Marinković Stanković, takođe poznata vranjska slikarka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: