Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:40, 10. 10. 2021.

| Kultura

Predstava “Nečista krv” otvara 41. “Borine dane” u Vranju, još 6 drama na repertoaru manifestacije

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Scena vranjsko pozorište
Pozorište ove godine obeležava i 125 godina od izvođenja prve predstave; foto: M. D. /JV

Predstavom Nečista krv u izvođenju glumaca beogradskog Narodnog pozorišta u petak, 22. oktobra u Vranju počinje po 41. put sedmodnevna manifestacija “Borini pozorišni dani”. Do kraja manifestacije publici će se predstaviti i ansambli novosadskog, bijeljinskog, novopazarskog i prištinskog pozorišta, kao još dva beogradska. Početak svih predstava planiran je od 20 sati.

“Od Sofke do Nejre” slogan je pod kojim će se svi oni takmičiti za neku od nagrada žirija koji će ove godine oceniti najbolju predstavu, dramaturgiju, dramatizaciju, a daptaciju, mušku i žensku ulogu, ili za nagradu publike koja će nositi ime utemeljivača festivala Radoslava Radivojevića.

Scenirao Nečiste krvi potpisuje Maja Todorović, a režiju Milan Nešković, dok će glavne uloge tumačiti Jovana Stojiljković, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić i Nela Mihailović.

Jedan od retko izvođenih komada Branislava Nušića, porodična drama Pučina u izvođenju ekipe Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina, naći se na repertoaru u subotu, 23. oktobra.

Neki od glumaca koji igraju u predstavi su Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović i Ljubomir Bandović.

Narednog dana će se predstaviti Novosadsko pozorište tročasovnom izvedbom Ane Karenjine, po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog.

U ponedeljak, 25. oktobra na repertoaru će se naći predstava Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine Ivanovo Samoubistvo, rađena po motivima Čehova, režisera Davida Alića.

Predstava će trajati 4 sata, uključujući tri pauze.

Pozorišnim komadom 64 predstaviće se glumci beogradskog “Ateljea 212” u utorak, 26. oktobra. Režiju te drame potpisuje Alisa Stojanović.

Predstava Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena prema istoimenom romanu Ensesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića, biće izvedena pretposlednjeg dana manifestacije, a na zatvaranju, 28. oktobra, će u čast nagrađenih nastupiti ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić.


Na Dan pozorišta “Bora Stanković” premijera predstave vranjskog teatra “Okamenjeno more”

Ekipa vranjskog pozorišta je krajem avgusta počela sa probama nove predstave Okamenjeno more, a u planu je da ona bude izvedena pred početak Borinih dana, 21. oktobra na Dan pozorišta i smrti pisca Borisava Stankovića po kome vranjski teatar nosi ime.

Reč je o komadu u kome se prepliću istoimeni tekst Velimira Lukića i Euripidova drama “Trojanka”, reditelja Stevana Bodrože i dramatizaciji Aleksandre Jovanović.

Predstava se bavi temom nasilja nad ženama i njihovom sudbinom u ratovima i političkim igrama.

Inače, vranjski teatar ove godine obeležava i 125 godina od izvođenja prve predstave. Bio je to Njegošev “Gorski vijenac” u režiji Radoja Domanovića koji je tada bio profesor Gimnazije u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: