Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 17. 12. 2019.

| Kultura

Preko 10 ostvarenja na festivalu dokumentarnog filma u Vranju

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Pozorište "Bora Stanković Vranje
Vranjanci će moći da pogledaju filmove iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine; foto: M. D. /JV

Međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2019.” biće održan u vranjskom Pozorištu “Bora Stanković” od 22. do 24. decembra. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a Vranjanci će tokom tri dana trajanja festivala moći da pogledaju više od 10 dokumentarnih ostvarenja iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U nedelju, 22. decembra festival će od 20 sati otvoriti film Speleonaut/Pod kamenim nebom u režiji Sonje Đekić, u kome glavni lik, u vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, kreće na jugoistok Srbije sa namerom da 15 meseci provede u pećini Samar kod Svrljiga, dugačkoj oko 2 km.

Iste večeri, biće prikazana još 3 filma. Ti si Alef, Sonje Rizoske Jovanovske iz Severne Makedonije, je dokumentarni film o traganju ka duhovnom obnavljanju i o susretu sa najskrivenijim tajnama.

Nakon njega, publika će moći da pogleda film o Živojinu Isakoviću Čokaliji, legendarnom niškom kafanskom umetniku. Režiju za Kude je taj Niš - Palilulo pozdravio te Čokalija potpisuje Vladimir Ristić.

Poslednji film prve večeri festivala, In manus tuas, režisera Milana Majara, dolazi iz Bosne i Hercegovine, portret je sudbina sirijskih hrišćana čija bol prerasta u duhovnu snagu i učvršćuje veru.

Čak 6 dokumentarnih ostvarenja naći će se na repertoaru druge večeri, u ponedeljak, 23. decembra. Projekcije počinju od 20 sati, filmom Svedok jednog vremena, Igora M. Toholja, koji govori o 60 godina dugoj istoriji dvorane Doma sindikata, koja je nezaobilazan deo kulturnog života Beograda i istorije bivše Jugoslavije.

Posle njega iz Hrvatske dolazi Sakreštan, Luke Klapana, o poslednjem svedoku starih običaja malog dalmatinskog gradića. Duhovnici, Rabotnici, Radice Smiljković i Bojana Vorkapića, priča je o srednjovekovnom nasleđu i kulturi Srbije. Do kraja večeri Vranjanci će moći da pogledaju i priču o monahu koji je od svoje 12. godine u crkvi - Živa crkva, Dejana Vučenovića; o autobusu koji svakog dana pređe po 1.000 km dnevno od Gračanice do Lapljeg sela, vozeći oko 1.500 učenika u školu i nazad - Žuti autobus rediteljke Radmile Vulićević i film Naser, o rutini ulcinjskog ribara.

Projekcije poslednje večeri “Dokumenta” počinju od 18 sati i to filmom Prelazak koji je režirao Slađan Stojanović, osnivač festivala. Film govori o jednom običnom danu na granici.

Za njim sledi Kartoline, ostvarenje više hrvatskih režisera. Kartoline se sastoji od 12 pseudodokumentarnih vinjeta o malim hrvatskim mestima, u kojima stanovnici govori jakim dijalektima ili stranim jezicima.

Ovogodišnji “Dokument” zatvoriće film Ako je rak, nije lav, Radomirke Sijanoski. Film je posvećen obolelima od karcinoma, njihovim porodicama i ljubavnicima.

Organizatori festivala su Udruženje Dokument 06, Pozorište “Bora Stanković” i dopisništvo RTS - a, a pokrovitelj Grad Vranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: