Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 12. 9. 2012.

| Kultura

Priprema se Konstantinova palata

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
konstantinova-palata-novo.jpg
Konstantinova palata vratila prepoznatljiv izgled

Konstantinova palata u Gradskom polju priprema se za konzervaciju koja bi, kako kažu u niškom Zavodu za zaštitu spomenika, mogla da krene već za nedelju dana.

“Palata sa oktagonom” ili kako je neki arheolozi zovu Konstantinova palata vratila je svoj prepoznatljiv izgled. Očišćena je visoka trava i rastinje koje je skrivalo konture ovog značajnog spomenika kulture.

Arheolozi su na terenu i uveliko se radi na raščišćavanju.

- Mi smo počeli sa raščišćavanjem. Rade se pripreme za izvođenje konzervatorskih radova. Radi se i na Medijani i u Gradskom polju – rekao je direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković.

Južne vesti su pre skoro mesec dana pisale o lošem stanju u kome se Konstantinova palata nalazila. Tada od visoke trave i šiblja koje je skrilo zidove, skoro da nije ni moglo da se razazna da na tom mestu postoji istorijski spomenik.

Bilo je planirano, kako je tada Veljković rekao Južnim vestima, da se sa konzervatorskim radovima u Gradskom polju krene po završetku posla na Medijani. Ipak, kako sada stoje stvari, planovi su se promenili. konstantinova palata novo

- Radovi na Medijani traju tri meseca, ko će toliko da čeka. Ako sve ide po planu konzervacija Arheološkog nalazišta na Gradskom polju mogla bi da krene već za nedelju dana – naglasio je Veljković.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika predvideli su da je za konzervaciju Konstantinove palate potrebno dvadesetak radnih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Arhitekta konzervator

    16:52 // 12. 9. 2012.

    Imenovati odgovorne, koji su palatu ogolili i prepustili je zubu vremena. Da su bar zatrpali svoju brljotinu, devastiranje bi se prepolovilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: