Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 25. 2. 2020.

| Kultura

Promocije u prokupačkom Muzeju povodom godišnjice Topličkog ustanka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej
Nizom manifestacija, prokupački Muzej obeležava 103 godine Topličkog ustanka

Predstavljene knjiga Vreme bola i ponosa Radmile Marjanović, Hodočašće na Krf kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića i Toplički zbornik u kome se nalaze radovi sa međunarodnog naučnog skupa “Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije" deo su aktivnosti koje prokupački Narodni muzej i Istorijski arhiv Toplice organizuju ove nedelje povodom 103. godine od Topličkog ustanka.

Direktor Muzeja Darko Žarić kaže da je pripremljen bogat i zanimljiv naučno-istorijski i kulturni program koji će trajati 2 dana, a počeće večeras od 18 sati promocijom knjige napisane o dešavanjima iz tog perioda, autorke Radmile Marjanović.

Želimo da na ovaj način podsetimo sve nače sugrađane na važnost obeležavanja ovog velikog i značajnog datuma. Već u sredu, 26. februara u 12 sati, ljubitelji istorije imaće priliku da se upoznaju sa monografijom u izdanju prokupačkog Muzeja i Arhiva Obeležavanje 100 godina od Topličkog ustanka i 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, a nakon toga predstavićemo i četvrto izdanje Topličkog zbornika – rekao je Žarić.

Program se nastavlja i tokom večeri, kada je zakazana promocija još jedne knjige Hodočašće na Krf Ljubomira Saramandića, a sve promocije biće održane u Narodnom muzeju Toplice, uz besplatan ulaz za zainteresovane posetioce.

Toplica jedina slobodna teritorija u Prvom svetskom ratu

Direktor Muzeja Darko Žarić podsetio je da su junaci Toplice, predvođeni Kostom Vojinovićem i Kostom Pećancem, bili i ostali jedina formacija za vreme trajanja Prvog svetskog rata od 1914. do 1918. koja je podigla ustanak protiv stranog okupatora, odnosno Nemačke, Austrougarske i Bugarske.

Kaže da je 26. februara 1917. godine u selu Mačkovcu kod Kuršumlije započela bitka koja je prerasla u ustanak, a da je nekoliko dana nakon toga Kuršumlija oslobođena 28. februara, Lebane 1. marta, Prokuplje 3., a Blace 5. marta.

Toplički ustanak 1917. godine, poznat i kao ustanak na jugu Srbije ili narodna buna, bio je srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata.

To je bio jedini ustanak u nekoj državi okupiranoj od Centralnih sila u tom periodu, uz napomenu da je neposredan povod početka ustanka teror bugarskog okupatora koji je prisilno mobilisao Srbe za bugarsku vojsku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: