Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 15. 6. 2022.

| Kultura

Skulpture i mozaici iz "Prvog maja" uskoro na pirotskim trgovima i parkovima

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zec skulptura
Neke od skulpura se već nalaze u gradu; foto: Lj. F.

Osim po proizvodnji odeće, nekadašnji jugoslovenski i pirotski gigant Prvi maj bio je prepoznatljiv i po velikoj i bogatoj kolekciji umetničkih dela koja su godinama sakupljana. Krajem 2021. godine Grad Pirot otkupio je na licitaciji skulpture, slike i mozaike, a do kraja ove godine očekuje se da deo vrednih umetničkih dela nađe svoje mesto u centru grada, na trgovima i parkovima.

Umetnička zbirka je godinama obogaćivana, najviše između šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka - deo fonda je nabavljan kroz donacije, razmenu ili poklone, a deo je i otkupljivan i kasnije postavljan u fabričkim parkovima, na zidovima, kancelarijima, restoranima i hodnicima.

Sada je došlo vreme da svoje mesto pronađu na različitim lokacijama u gradu i tako postanu dostupnije građanima.

Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”, kaže da su 40 slika i grafika, kao i neke manje skulpture već smeštene u depo Galerije. Građanima će biti dostupne kroz izložbu koja se planira, a do kraja godine očekuje da se skulpture dislociraju i postave na nekoliko lokacija u gradu.

Vlatkovićeva je autor publikacije Umetnička zbirka Prvog maja koja je objavljena 2013. godine i sadrži kompletan popis umetničkih dela ove fabrike. Ipak, kolekcija od 174 dela nije u potpunosti sačuvana - neka dela su izgorela u požaru 1992. godine, a deo je i ukraden.

Deo koji je Grad Pirot otkupio biće dostupan javnosti. prvi maj Nekadašnje dvorište Prvog maja; foto: Istorijski arhiv Pirot

Od 33 skulptura, sačuvano je 30, ostale su oštećene i nestale poput skulpture Jovana Soldadovića i Aleksandra Zarina. Komisija je dala predlog za lokacije, sada je na potezu Gradska uprava da da saglasnost na te lokacije. Očekujemo da se u toku leta i jeseni krene sa dislociranjem skulptura. Potrebno je i organizovati prebacivanje - kaže Vlatkovićeva.

Najveći broj skulptura Prvi maj je dobio sa aranđelovačke izložbe "Mermer i zvuci", a ideja je da skulpture od mermera i bronze budu u centru grada, a one od kamena u parku pored tvrđave Momčilov grad.

Tri skulpture poznatih umetnika iz Francuske Kloda Losta i Dominika Labovjea i Kengira Azume iz Japana, su i do sada bile na Trgu u centru Pirota, ali kao pozajmice iz Agencije za privatizaciju.

Za mozaike će se tek tražiti rešenje. skulptura Tri skulpture se već nalaze na trgu; foto: Lj. F.

Za njih tek očekujemo predloge i dogovor jer se traže čvrsta zidna platna na kojima bi stajali. Nephodna je i konsultacija sa stručnjacima Fakulteta likovne umetnosti i republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i taj posao moraju da rade konzervatori. Očekujemo da se na tome radi u narednoj godini - kaže ona.

Podsetimo, među umetničkim deila iz Prvog maja su i ona Dušana Džamonje, Gaspare De Jaga, Paje Ristića, Miodraga Nagornog, Muse Mahmuda, Radomira Antića, Jovana Kratohfila, Miće Popovića, Jovana Soldatovića i drugih.

One koje su sačuvane, Grad Pirot je, zajedno sa hotelom ispod tribine Gradskog stadiona, kupio na licitaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: