Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 21. 6. 2018.

| Kultura

Slike kineske umetnice na izložbi u Pirotu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Izložba kineskinje umetnice u Pirotu
Izložba kineskinje umetnice u Pirotu: foto: Božidar Vlatković

Radovima koji su nastali na putovanjima širom Evrope i Hong Konga, gde kroz sopstveni likovni izraz, ponikao iz tradicije kineske umetnosti, pokazuje izazove i romantičnost gradova, sinoć je uz zvuk gitara, u Pirotu u Galeriji “Čedomir Krstić”, otvorena izložba kineske umetnice Đo In Fan.

Otvaranju izložbe pod nazivom “Gradovi pamte”, pored domaće publike prisustvovali su i gosti iz Hong Konga, grada gde autorka trenutno živi.

Autorka na svojim slikama kombinuje poeziju, kaligrafiju, slikarstvo i graviranje pečata, što je tradicionalni oblik kineske umetnosti već stotinama godina.

Kinesko slikarstvo treba da se bavi i modernošću, a ne samo tradicionalnošću, tako da volim da eksperimentišem. Odrasla sam u Hong Kongu, gde sam u urbanoj sredini tražila inspiraciju. Takođe su me inspirisali i stari gradovi Evrope svojom lepotom - rekla je Fan.

Ona je dodala da nije prvi put u Srbiji i Pirotu, naime njen suprug je upravo Piroćanac, i to je jedan od razloga zbog čega se predstavila publici u Pirotu.

Direktorka pirotske galerije Radmila Vlatković rekla je da je osnova slikarstva Đo In Fan tradicionalna kineska umetnost, ali da je autorka nadograđuje novim elementima, motivima i zapisima najznačajnijih ahitektonskih građevina, čime se odvaja od svojih osnovnih akademskih šema.

Posebno tretira kineski kolaž, tehniku koja se odvija montiranjem slike iz delova i sklapanjem u novu kompoziciju. Ta zanatska korektnost omogućila je slikarski da slikovno i slikarsko u crtežu i kolažu vine do sjajne i direktne komunikacije sa posmatračem. Oslobađajući crtež suvišnog, njena je težnja ka jednoj pikturalnoj formi koja daje kompletnost i svežinu slici - rekla je Vlatkovićeva.

Đo In Fan diplomirala je na Odeljenju za umetnost na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu 1975. godine. Kao stipendista japanske vlade, istraživala je obrazovanje u umetnosti u Japanu, a potom je živela i usavršavala se u bivšoj Jugoslaviji, gde je imala 11 samostalnih izložbi. Bila je ključna osoba u organizaciji dve izložbe umetnika iz Hong Konga u Srbiji - 2015. u Pirotu pod naslovom "Balkanska impresija" i 2016. u Kruševcu sa temom "Pogledi sa Dalekog istoka".

Njeni umetnički radovi su mahom kineske slike izrađene u kineskom tušu na pirinčanom papiru. Razvila je tehniku kineskog slikanja sa kolažom koji se prirodno utapa u “uramljivanje” kineskih slika.

Oni koji nisu prisustvovali otvaranju izložbe, moći će da vide dela kineske umetnice do 8. jula.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: