Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 26. 6. 2015.

| Kultura

Tri premijere na vranjskom "P(h)antomfestu"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
490x370-Hilari-Ceplejn.jpg
Prošlogodišnji nastup Hilari Čeplejn oduševio Vranjance; foto: arhiva JV

Jedinstveni Festival pantomime u Srbiji održaće se po 4. put u Vranju, a program dvodnevnog festivala koji se održava u Domu vojske u Vranju, počinje večeras u 20 sati.

Festival će svečano otvoriti zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke, presecanjem zamišljene crvene vrpce, Džesika Vord ispred Ambasade SAD u Beogradu, Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Nebojša Novković, direktor Festivala i Nela Dimitrijević, gradska većnica.

Tokom 2 festivalska dana biće izvedene 3 predstave pantomime, od toga dve profesionalne predstave i jedna sa gluvim, nagluvim i čujućim glumcima.

Na “P(h)antomfestu” po prvi put sa svojom predstavom Osnovni pokreti u Srbiji i Evropi nastupiće i čuveni američki pantomimičari Lori Held i Rik Vejmer. Njihov nagrađivani nastup predstavlja serijal najuspešnijih delova iz raznovrsnog repertoara pantomimičarskih kreacija ovih umetnika, uključujući i dve nove koje će svoju evropsku premijeru imati upravo na “P(h)antomfestu”.

Njihovo gostovanje je omogućila Ambasada SAD u Beogradu, a pored predstave, oni će takođe 26. juna od 13 sati, održati u Američkom kutku pri Biblioteci "Bora Stanković“ diskusiju - prezentaciju "Suština pokreta“.

Festival je od prošle godine kao sastavni deo pratećeg programa program "Pantomima izlazi na ulicu“ u okviru koga će makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti 27. juna u Brankovoj ulici u Vranju tačku Pantomimičar na kafi, dok je prošle godine ovaj deo programa izveden na vranjskoj pijaci.

I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji “P(h)antomfesta”, a u pitanju je ostvarenje Zamišljeni svet u režiji Trajčeta Gjorgieva. Poznati bugarski pantomimičar Aleksandar Ilijev nastupiće sa predstavom Karakteri, koja je napravljena po maloj, a u mnogo čemu velikoj Teofrastovoj knjizi. Ona je dinamična karikatura, iskrivljeno ogledalo u kojem svako može da pronađe nekoga ili samog sebe.

Kao i prethodih godina, ulaz na sve programe je besplatan.

Festival koji su finansijski podržali Ministarstvo kulture, Ambasada SAD i Grad Vranje, organizuje Međuopštinska organizacije gluvih i nagluvih Vranje.


“P(h)antomfest” je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte. 

Satnica Festivala

26. jun 2015.

Prateći program: 13.00h – Prezentacija - diskusija "Suština pokreta“; Lori Held i Rik Vejmer, Američki kutak pri Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju.

20.00h - Svečano otvaranje Festivala

20.10h - predstava Zamišljeni svet (Srbija)

21.00h - predstava Karakteri, Aleksandar Ilijev (Bugarska)

 

27. jun 2015.

Prateći program: 13.00h - "Pantomima izlazi na ulicu" – Pantomimičar na kafi; Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija), Brankova ulica, Vranje

20.00h - predstava Osnovni pokreti, Lori Held i Rik Vejmer (SAD), sala Doma vojske u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: