Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 24. 2. 2024.

| Kultura

U Prokuplju se obeležava 107 godina Topličkog ustanka

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
borci topličkog ustanka
U Prokuplju se obeležava godišnjica Topličkog ustanka; Foto: Narodni muzej Toplice

Nizom manifestacija, u ponedeljak 26. februara u Prokuplju će se obeležiti 107 godina Topličkog ustanka. Državna ceremonija kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama u Narodnom ustanku 1917. godine počeće u 11 sati, dok će 20 minuta ranije početi parastos nastradalim junacima Topličkog ustanka.

U obeležavanju značajnog datuma za sve Topličane uključeno je sveštenstvo crkve Sveti Prokopije u Prokuplju, predstavnici gradske vlasti, kulturne institucije, hor crkve Sveti Prokopije, članovi Književne omladine Prokuplja.

Ustanak na jugu Srbije ili narodna buna je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i bio je jedini ustanak u nekoj državi okupiranoj od centralnih sila tokom Velikog rata - podsećaju u Gradskoj upravi Prokuplja.

Toplički ustanak je trajao do 25. marta 1917. godine, a neposredan povod bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste Reke.

Ustanak na jugu Srbije ili narodna buna je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i bio je jedini ustanak u nekoj državi okupiranoj od centralnih sila tokom Velikog rata.

Za mesec dana koliko je trajao ustanak u Toplici je ubijeno 20.000 ljudi i potpuno uništeno 55 sela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: