Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:35, 8. 2. 2022.

| Kultura

U planu “Factory fest” ovog leta u Vranju, značaj metal muzičkog festivala prepoznao i UNESCO

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Mud factory - Vranje
Značaj festivala prepoznao i UNESCO; foto: Nemanja Đorđević/Balkanrock

Nakon trogodišnje pauze usled nedostatka novca, jedini andergraund i metal muzički festival u Vranju Factory fest, čiji je značaj prepoznao i u UNESCO, ove godine bi opet mogao biti održan početkom jula ukoliko lokalna samouprava odobri novac na konkursu iz oblasti kulture, najavljuju organizatori.

Factory fest osnovali su članovi metal benda Mud Factory iz Vranja - tri godine nakon što su pobedili na 47. zaječarskoj “Gitarijadi”, a prvi festival održan je decembra 2016. godine u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE), sa ciljem da se promoviše andergraund kultura u Vranju.

Do 2018. godine, kada je Grad poslednji put finansijski podržao festival, osim domaćih, organizatori su dovodili i bendove iz Francuske, Švedske, Austrije, Grčke i Danske, a ove godine, prema rečima osnivača Nemanje Stankovića, planiraju da nastave sa manifestacijom.

Ove godine je u planu da se festival održi na otvorenom i da traje dva dana, a da pored svirke program upotpunimo muzičkim radionicama i predavanjima. Planirani termin za održavanje je 2. i 3. jul, kada je grad najživlji- kaže Stanković.

Mud factory - Vranje Festival moguć uz podršku Grada; foto: Nemanja Đorđević/Balkanrock Prethodni festivali održani su uz pomoć sponzora i lokalne samouprave - bez čije pomoći takva organizacija nije moguća, kaže Stanković, a i ove godine je očekuju jer su konkurisali u okviru Javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz kulture.

Još nismo u pregovorima sa stranim bendovima, dok ne budemo imali povratnu informaciju da li je projekat odobren ili nije - kaže Stanković.


UNESCO: “Factory fest” zatalasao hevi metal scenu

Odluku da Vranje od 2020. godine bude deo svetske mreže “Creative Cities Network” UNESCO obrazlaže time da Vranje muziku, koja je sredstvo komunikacije među narodima, jednako neguje tradicionalnu, klasičnu i modernu muziku, a od manifestacija izdvajaju festivale Vranjska gradska pesma, Piano summer i Factory fest.

Svakog maja, grad oživi uz zvuke srpskog hevi metala za vreme festivala “Factory fest”. Ovaj jedinstveni festival zatalasao je hevi metal scenu i stavio grad na mapu ljubitelja metala - piše UNESCO.

Dodaju i da je Grad kulturu i kreativnost identifikovao kao strateške razvojne oblasti u Strategiji održivog razvoja 2010 - 2019, Planu razvoja kreativne industrije 2019-2024 i Strategiji brendiranja Grada Vranja 2018-2023.

Podsetimo, osnivači festivala su nakon pobede na “Gitarijadi” izdali album “Born for Doom” sa šest pesama, a sledeći “The Sins od Our Father” počeli da snimaju 2019. godine u studiju “Devotion” u Beogradu, a kompletirali u legendarnom studiju “Fredman” u Švedskoj, u kojem su albume snimali najuspešniji metal bendovi - In Flames, HammerFall, Dimmu Borgir, Opeth

Zahvaljujući tom albumu, četvorka iz Vranja je prošle godine uvrštena u listu najboljih metal bendova Evrope po izboru YouTube kanala “European Metal Channel”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: