Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 25. 9. 2017.

| Kultura

Velika posećenost festivala pantomime u Vranju

Autor:I. M. Izvor:Južne vesti
Festival pantomime
Pantomimičari oduševili Vranjance; foto: I. M.

Međunarodni festival pantomime - P(h)antomfest, koji se održava 6. put, završen je proteklog vikenda, a najveću pažnju izazvao je nastup američkog pantomimičara Bila Bauersa, koji je nastupio pred prepunom salom Doma vojske. Pred vranjskom publikom izveo je predstavu „Više od reči“, u kojoj daje portret malog američkog grada, filtriran kroz njegova lična iskustva.

„Mesec nad Montanom“, „Vašar“, „Tri indijanske priče“, „Vreme“ neke su od etida koje je Bil Bauers izveo, a Vranjanci su znali da prepoznaju univerzalnost jezika pokreta i njegovo maestralno izvođenje pozdravili su ovacijama.

Direktor festivala Nebojša Novković kaže da je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala, jer velika posećenost obe festivalske večeri pokazuje da su ljudi prepoznali značaj i kvalitet festivala, kao i to da u Vranju postoji publika za pantomimu.

To nam daje snagu i veru da naš festival razvijamo u narednim godinama, da dovodimo izvođače i predstave sa novim vrstama pozorišnog i pantomimskog izraza koje naši gledaoci možda do sada nisu imali prilike da vide kako bi se ostvario i sam cilj festivala: brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu – kaže Novković.

Na desetogodišnjicu smrti majstora i najuticajnijeg pantomimičara Marsela Marsoa, Bil Bauers je održao predavanje u Američkom kutku, pod nazivom „Pantomimičar na putu: putovanje sa Bilom Bauersom“.


Pantomima u Vranju za vikend izašla i na ulicu

Prvog dana festivala, u petak 22. septembra, nastupio je još jedan izuzetan pantomimičar Gerasim Dišlijev. Njegovo lično iskustvo - da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu i jedini način da se shvati svet oko nas – da se ne uzima za ozbiljno, pretočeno u virtuoznu predstavu „Van mesta“, dovelo je publiku do suza.

Ona je otvoreno prihvatila umetnikove provokacije i na njih spremno odgovorila, tako da su se na kraju i posetioci „izmestili“ i našli na bini. Gromoglasan aplauz nije izostao.

Festival su tradicionalno otvorili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, ovog puta u dirljivoj predstavi po motivima pripovetke Bore Stankovića „Prva suza“ i u režiji Trajčeta Gjorgievskog.

Pantomima je u Vranju za vikend izašla i na ulicu. Meto Janakievski, pantomimičar iz Skoplja, se u subotu 23. septembra, u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“ predstavio u centru grada improvizacijom „Pantomimičar šeta gradom“. Najbolji prijem imao je kod najmlađih, koji su srdačno i radoznalo učestvovali u njegovom performansu, na zadovoljstvo slučajnih prolaznika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: