Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 30. 3. 2012.

| Kultura

Vranje: završena "Borina nedelja"

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Zavr

Predstavljanjem knjige „Oda manjem zlu“, čiji je autor ovogodišnji dobitnik prestižnog književnog priznanja „Borisav Stanković“ sinoć je u Vranju završena 46. „Borina nedelja“.

Iako je bilo planirano da priznanje bude uručeno Čolanoviću, to nije učinjeno, jer pisac zbog bolesti nije mogao da doputuje u Vranje i primi nagradu, već se publici obratio pismom.

- Čolanović je bolešću sprečen da večeras bude sa nama i da primi nagradu „Bora Stanković“, koju je izuzetno cenio i kojoj se jako obradovao.  - rekao je na početku završne večeri Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Bora Stanković“, koja je organizator ove književne manifestacije.

On je i pročitao pismeno obraćanje autora, čiji smo deo izdvojili.

- Pre devet godina gostovao sam u Vranju sa „Lavovskim delom ničega“, svojim pretposlednjim romanom. Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi, sala je bila puna, ali ne i moje već i tada staračko srce. Neki đavo mi je za potiljkom svojim hladnim dahom  došaptavao da bez obzira na nagrade koje sam već dobijao bez te overe iz Vranja u sebi nikad neću naći prozaistu od formata.  Nekako baš u to vreme boravka u Vranju započeo sam da pišem roman „Oda manjem zlu“. Sad, kad mi je nagrada „Borisav Stanković“ dodeljena srce mi je puno, zadovoljan sam i zadovoljen - napisao je Čolanović, kome će  književna nagrada „Bora Stanković“ biti uručena kada se oporavi, u Vranju ili Beogradu, po želji dobitnika.


O nagradjenom romanu „Oda manjem zlu“, koji govori o prikrivenoj ljubavi Srbina Janka i Finkinje Mine, govorili su prof. dr Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović.  I jedan i drugi su roman okarakterisali kao neobičnu ljubavnu priču koja na kraju ostavlja čitaoca u nedoumici „podleći ili pobeći od ljubavi“.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • stojko

    21:31 // 30. 3. 2012.

    "Neki đavo mi je za potiljkom svojim hladnim dahom došaptavao da bez obzira na nagrade koje sam već dobijao bez te overe iz Vranja u sebi nikad neću naći prozaistu od formata".
    Overio si u 90-oj godini zivota. Zahvali Ceri i ovoj nacoskoj varijanti pod pokroviteljstvom "sluzbe".

    • Razbibriga

      09:05 // 31. 3. 2012.

      A prv' put mu neje,
      svaki put je isto,
      od Stojka na Stojka,
      polude načisto!

      Srećom, pa mi Cera dade dobru podlogu za ove stihove.

      A što se Borine nagrade tiče, mislim da je ovo najbolji roman objavljen u 2011. godini. Čestitke Čolanoviću!
      Pozdrav iz Lipsandrije, tu blizu Nesvrte!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: