Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 9. 1. 2014.

| Kultura

Vranjski horisti postali simbol grada

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Hor-1.jpg
U Vranju gotovo da nema događaja na kome ne nastupa hor mališana Muzičke škole

Smeh, suze i gromki aplauzi postali su uobičajena slika na sve češćim nastupima horista Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Oko 60 mališana od 5 do 16 godina uspelo je da pomeri granice klasičnog horskog pevanja i postane prava gradska muzička atrakcija.

- Hor je postojao i ranije, ali za ovu formu i ovaj način rada prekretnica je bio Vaskršnji koncert u porti Sabornog hrama u Vranju 2010. godine jer smo, upravo tada, pomerili granice, na zadovoljstvo naših mladih pevača, ali i publike koja je vrlo emotivno reagovala na izvođenje tradicionalne i duhovne muzike - kaže Aleksandra Savić, rukovodilac hora.

Zahvaljujući Draganu Tadiću iz Eparhije, inicirani su i drugi nastupi, pa se jedan od najlepših i najboljih nastupa desio na "Kolarcu" kada je horski obrađena omiljena pesma patrijarha Irineja „Kaleš bre Anđo“. 2

U gradu gotovo da nema događaja i svetkovine na kojoj ne nastupa ovaj hor, a njihovi nastupi su postali sve učestaliji na zadovoljstvo mališana, ali i publike.

Entuzijazam sa kojim horisti rade je, čini se „zarazan“, pa im u nastupima pomažu i drugi profesori iz ove škole, a najčešći „pomoćnici“ su profesori Saša Cvetković i Stefan Ristić koji prate nastup na klavijaturama, a po potrebi se pridruže i drugi profesori.

- Vrata naše škole su otvorena za svu decu koja žele da se oprobaju u horskom pevanju i druže se sa nama. Dakle, ovaj hor funkioniše na entuzijazmu i pozitivnoj energiji, dovoljno je da mališani dođu i nema nikakog plaćanja - objašnjava Aleksandra Savić.

Jedan od zanimljivijih nastupa horista bio je i na manifestaciji „Dani Vranja“, kada je publika gromkim aplauzom ispratila ovaj zanimljiv nastup.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D

    20:52 // 11. 1. 2014.

    Da je vise ovakvih stvari u Vranju... Svaka cast ovoj deci i profesorima koji ih vode!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: