Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Pirot

 • Izgradnja kasni zbog više faktora

  Zašto kasne radovi na Koridoru 10?

  Završetak Koridora 10 u Srbiji kasni zbog, kako za "Demostat" kažu eksperti, rđave pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

  (11) detaljnije
 • preševo migranti

  Deca migranata u Srbiji zanemaruju obrazovanje, dok ih u EU motivišu da se školuju

  Puno je dece migranata smeštenih u migrantskim centrima na jugu Srbije, a kako kažu u udruženju Sigma plus, veliki je problem što ne pohađaju škole. Razlog tome je, dodaju to što su roditelji nezainteresovani, a nastava se odvija na srpskom - jeziku koji migranti ne poznaju. U zemljama EU postoje službenici koji kroz razgovore motivišu roditelje da im se deca obrazuju, a u Švedskoj se angažuju migranti da mališanima prevode nastavu u školama.

  (2) detaljnije
 • Izrada ćilima je lek za dušu

  Besplatna obuka izrade pirotskog ćilima, rad na njemu je lek za dušu

  Žene majstorice u izradi pirotskog ćilima nastavljaju da dele svoje veliko znanje. Posle tkačke kolonije na Staroj planini, ovog puta obuku će držati u Pirotu, a ona će početi 1. septembra.

  detaljnije
 • Već 5 godina Pirotski kačkavalj ima zaštićeno poreklo

  Treći festival sira i kačkavalja u Pirotu

  Još jedan od pirotskih brendova i specijaliteta - “Pirotski kačkavalj”, ove godine će po 3. put imati svoj festivalski dan koji će se održati 1. septembra od 12 do 18 sati na prostoru srednjevekovne tvrđave Momčilov grad.

  (1) detaljnije
 • Sviraju miks popularne, filmske i autorske muzike

  Tamburašice sviraju u Pirotu

  Ženski tamburaški sastav iz Novog Sada La banda održaće koncert u Pirotu u nedelju 19. avgusta od 20 sati u okviru manifestacije “Pirotsko leto 2018”.

  detaljnije
 • Veliki podvig mladića iz Pirota

  Piroćanac preplivao Ohridsko jezero

  Osamnaestogodišnji Piroćanac Uroš Ivanković načinio je veliki podvig kada je u nedelju uspešno preplivao Ohridsko jezero u Makedoniji. Distancu dugu 27 km od plaže Sveti Naum do gradskog pristaništa u Ohridu, Ivanković je preplivao za 7 sati i 15 minuta.

  (4) detaljnije
 • Car Konstantin Sinđelić

  Srpska liga istok počinje za vikend, jug Srbije sa 10 predstavnika

  Od 18 timova koji će za vikend početi novu sezonu u trećem rangu takmičenja, čak 10 je sa juga Srbije. Borbu za Prvu ligu Srbije vodiće i niški Sinđelić i Car Konstantin, Radan iz Lebana, Jedinstvo iz Bošnjaca, Zaplanjac iz Gadžinog Hana, Radnički iz Pirota, Moravac iz Mrštana, Budućnost iz Popovca, Dubočica iz Leskovca i Pukovac.

  (3) detaljnije
 • korupcija

  U Nišu, Pirotu i Prokuplju diskusije o borbi protiv korupcije na lokalu

  Da li su gradovi u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu izradili lokalne antikorupcijske planove, koji su problemi i mogućnosti da se unapredi sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23 i kako se boriti protiv korupcije na lokalu, neke su od tema diskusije koja će početi u Nišu u utorak 12. avgusta, a održaće se i u Pirotu i Prokuplju.

  detaljnije
 • Pokret Dosta je bilo podržava borbu za očuvanje reka Stare planine

  DJB: Prirodni resursi Stare planine za ljude iz najbližeg Vučićevog okruženja

  Svi zahtevi građana i akcije koje se sprovode da se zaustavi dalja izgradnja mini-hidrocentrala na rekama Stare planine imaju podršku Pokreta Dosta je bilo, a kako kažu, Vlada Srbije samo deklarativno podržava razvoj sela i ruralnih sredina u Srbiji, a suštinski se privatizuju i poklanjanju prirodni resursi ljudima iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića.

  (1) detaljnije
 • Poreska uprava

  "Ugrožavanje opstanka medija kroz naplatu izmišljenog poreskog dugovanja"

  "Grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju" od strane poreskih inspektora, koji ni posle višemesečnih kontrola nisu pronašli nijedan prekršaj u poslovanju "Južnih vesti", a ipak utvrdili navodni milionski dug, predstavljaju "deo pritiska na medije", saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

  (4) detaljnije
 • Južne vesti

  Novinarska udruženja: Vlast koristi inspekcije protiv medijskih sloboda

  Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine zahtevaju da se zaustave politički pritisci na "Južne vesti", dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije pošto su, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos.

  (2) detaljnije
 • Njuz net o pritiscima na Južne vesti

  Njuz.net: Grad Niš poklanja Južne vesti državi

  Vest o pritiscima Vlade Srbije na Južne vesti nije promakla satiričnom portalu Njuz.net. Aludirajući na veoma spornu odluku gradskih vlasti Niša da Državi poklone lokalni aerodrom, njuzovci su "zamislili" i malo izmenjen scenario poklanjanja, a za sve našli i ekonomsko opravdanje.

  (7) detaljnije
 • Gašenje medija

  Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi "Južne vesti"

  Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju "Južnih vesti" pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos. Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

  (44) detaljnije
 • Sa snimanja jednog od filma

  Projekcija amaterskih filmova o pirotskoj istoriji

  Četvoro mladih i kreativnih Piroćanaca, zaljubljenika u film i lokalnu istoriju, producirali su 3 kratka dokumentarno-igrana filma o događajima i ličnostima novije istorije Pirota, a građani će njihovu projekciju moći da odgledaju u ponedeljak 13. avgusta, u svečanoj sali Gimnazije.

  (1) detaljnije
 • leskovac panorama

  Na jugu Srbije najveća stopa siromaštva u Jablaničkom okrugu

  Danas se obeležava Međunarodni dan siromašnih, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa siromaštva u Srbiji nije se mnogo promenila u poslednjih 10 godina. Na jugu Srbije, najviše siromašnih živi u Jablaničkom okrugu i to 45,5%, dok je najsiromašnija Opština Preševo koja broji skoro 19.000 ljudi koji nemaju sredstva za osnovne životne potrebe.

  (4) detaljnije
 • Gosti iz 4 zemalja

  Festival folklora u Pirotu

  Četrnaesti međunarodni folklorni festival u Pirotu ove godine okupiće 5 ansambala, a tokom 4 dana trajanja festivala osim koncerata učesnici će paradirati gradom.

  detaljnije
 • Borba se nastavlja

  “Staroplaninci” posle sastanka sa Vasićem: Ovo je običan cirkus

  Na sastanku koji je inicirao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa aktivistima za očuvanje reka Stare planine nisu doneti nikakvi zaključci, ali su predstavnici Saveta mesnih zajednica Stare planine dostavili svoje zahteve. Gradonačelnik je insistirao da se sastanak ne snima, iako su prisutni građani insistirali na tome.

  (3) detaljnije
 • Svako domaćinstvo dobiće po 2 kante

  Domaćinstva u pirotskom okrugu bez kontejnera do sledeće godine

  Do kraja 2019. godine sve domaćinstva u pirotskom okrugu, kako kaže direktor regionalne deponije Nebojša Petrov, dobiće kante za separaciju otpada, tako da će građani sami odvajati otpad, što do sada nije bio slučaj.

  detaljnije
 • Vladan Vasić

  Gradonačelnik Pirota posle dužeg vremena pozvao na sastanak borce za Staru planinu

  Posle najnovijih dešavanja u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana na Staroj planini, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić pozvao je predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine na razgovor u svom kabinetu. I dok predstavnici Inicijative kažu da preko godinu i po dana gradonačelnik ne želi da ih primi, Vasić kaže za "Južne vesti" da to nije istina.

  (4) detaljnije
 • Dušan ispred svog rada; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

  Zbog Stare planine poklanja svoj rad Pirotu

  Solarne ploče sa šarom pirotskog ćilima osmislio je aktivista, antiglobalista, ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, koji trenutno živi i radi u Berlinu, a svoj najnoviji rad, kako sam kaže, pokloniće Pirotu zbog najnovijih dešavanja u vezi sa Parkom prirode Stara planina.

  (2) detaljnije