Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Pirot

 • dete vrucina

  RHMZ: Očekuje se veoma toplo i suvo leto

  Jedno od 10 najtoplijih leta u Srbiji, prema prognozama, počelo je, a iako prvi dani ovog godišnjeg doba nisu bili temperaturno nepodnošljivi, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će letnji meseci biti veoma topli.

  (1) detaljnije
 • Aca Nikolić

  Na humanitarnoj aukciji za niškog novinara i dres Teodosića

  Potpisani dres LA Klipersa košarkaša Miloša Teodosića, onaj koji je nosio fudbaler Aleksandar Mitrović dok je bio u Partizanu, kao i još mnogo dresova srpskih reprezentativaca moći će da se nabave u Nišu. Sportski rekviziti se još prikupljaju da bi bili prodati na aukciji, a sav novac biće uplaćen za lečenje niškog novinara Aleksandra Nikolića, kome je zbog leukemije neophodna operacija.

  detaljnije
 • Izložba kineskinje umetnice u Pirotu

  Slike kineske umetnice na izložbi u Pirotu

  Radovima koji su nastali na putovanjima širom Evrope i Hong Konga, gde kroz sopstveni likovni izraz, ponikao iz tradicije Kineske umetnosti, pokazuje izazove i romantičnost gradova, sinoć je, uz zvuk gitara, u Pirotu u Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena izložba kineske umetnice Đo In Fan.

  detaljnije
 • preševo migranti

  Predrasude o izbeglicama najbolje “brišu” deca

  Međunarodni dan izbeglica obeležava se danas u celom svetu, a kako kaže Jelena Kostić iz Nevladine organizacije “Sigma plus” koja pomaže izbeglicama u prihvatnim centrima na jugu Srbije, najbolji primer “brisanja predrasuda” su deca koja nisu nailazila na otpor i odbacivanje svojih vršnjaka sa kojima dele školske klupe.

  detaljnije
 • Učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada uživali u lepotama Stare planine

  Upoznavanje sa Starom planinom za bolje razumevanje prirode

  Obilaskom vodopada, upoznavanjem sa autohtonim rasama i njihovim prednostima i upoznavanjem sa mogućnostima razvoja seoskog i eko turizma, učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada proveli su 2 dana na Staroj planini i uživali u jedinstvenim lepotama i predelima sa idejom da izađu iz učionica i upoznaju se sa prirodom.

  detaljnije
 • Sadašnji izgled keja na Nišavi

  Istorija pirotskog keja na jednom mestu

  Izložbom fotografija i dokumenata pod nazivom “Kej - nekad i sad”, Muzej Ponišavlja Pirot i Istorijski arhiv u Pirotu obeležiće 95 godina od izgradnje i formiranja pirotskog keja, zaštitnog znaka grada i ponosa svih Piroćanaca.

  detaljnije
 • bancarevo-crvena reka

  Počelo asfaltiranje deonice Koridora 10 kraj Sićevačke klisure

  Radovi na asfaltiranju deonice istočnog kraka Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru, između Bancareva i Crvene reke, otpočeli su danas, a potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dala je novi rok za završetak celog Koridora - kraj godine.

  (27) detaljnije
 • Dodatne informativne sesije u Pirotu i Bujanovcu

  Finansijska podrška preduzetnicima sa juga Srbije - dodatne edukacije u Pirotu i Bujanovcu

  Zbog velikog interesovanja građana, kako kažu organizatori, Organizacija "EU Pro" će održati dodatne informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, u četvrtak 21. juna 2018. godine u Pirotu, a dan kasnije u Bujanovcu.

  detaljnije
 • Sajam grnčarije u Poljskoj Ržani

  Čuvanje tradicije pirotskih grnčara

  Od raznoraznih posuda za domaćinstvo do suvenira od gline, tako je izgledao drugi Sajam grnčarstva održan u jednom od sela pirotskog kraja - Poljskoj Ržani. U selu u kojem je grnčarnstvo bilo decenijama zastupljeno, svoje radove predstavilo je 10 grnčara koji nastavljaju tradiciju svojih predaka.

  detaljnije
 • Tkačka kolonija na Staroj planini

  Na tkačkoj koloniji na Staroj planini učile kako se pravi pirotski ćilim

  Tajne izrade pirotskog ćilima nesebično su sa tkaljama iz drugih krajeva podelili majstori ovog zanata na tkačkoj koloniji u selu Dojkinci kod Pirota. Učesnice kažu da im je lepota prirode i čist vazduh sa Stare planine pomogao da lakše prebrode težak rad, jer je metoda koju su koristile mnogo zahtevnija od svega što su dotad radile.

  detaljnije
 • van gog

  Van Gog i S.A.R.S na ovogodišnjem “Pirotskom kulturnom letu”

  Koncerte folklornih ansambala, klasične muzike, dečje predstave, kao i koncerte nekih od najpopularnih rok grupa u Srbiji, Piroćanci će moći da posete tokom ovogodišnjeg “Pirotskog kulturnog leta”. Program je raznovrstan tako da je namenjen različitim ukusima i svim generacijama.

  detaljnije
 • Zumiranje

  U novom “Zumiranju” o tome gde je Srbija u novom hladnom ratu

  Kako će sukobi i netrpeljivosti među pojedinim državama na svim stranama sveta uticati na Srbiju, u emisiji "Zumiranje" govorili su izvršni direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Zdravko Ponoš i poslanik i urednik u "Novoj srpskoj političkoj misli" Đorđe Vukadinović.

  (1) detaljnije
 • tužilac goran ilić 15 minuta

  Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?

  Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog javnog tužioca i ostale tužioce bude birala Skupština Srbije prostom većinom, Ilić upozorava da oni neće moći da uspešno sprovode istrage protiv političke garniture koja ih je postavila. Dodaje i da nijedna vlast ne želi nezavisne institucije.

  detaljnije
 • tribina beograd

  Niški aerodrom i Toplodolska reka “došli” i pred Beograđane

  Gorući problem poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” državi i građanski bunt protiv toga, kao i borbu meštana Temske za očuvanje Toplodolske reke, a protiv izgradnje hidroelektrana, predstavili su na tribini u Beogradu Mladen Jovanović ispred Inicijative “Ne damo niški aerodrom” i predvodnik borbe za zaštitu prirode na Staroj planini Aleksandar Jovanović.

  (1) detaljnije
 • zumiranje

  O sufinansiranju medijskih sadržaja u novom “Zumiranju”

  Kako se troši novac svih građana Srbije preko konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja i gde je tu javni interes, urednica nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević o tome je u novom “Zumiranju” razgovarala sa Jelkom Jovanović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Tanjom Maksić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

  detaljnije
 • ideje

  Bespovratna sredstva za preduzetnike koji žele da unaprede poslovanje

  Preduzetnici, mikro i mala preduzeća sa juga Srbije kojima su potrebna bespovratna sredstva za nabavku opreme ili uvođenje novih usluga, mogu se do 6. jula prijaviti na poziv koji je raspisao razvojni program EU PRO. Vrednost pomoći iznosiće od 20.000 do 50.000 evra, a prednost će imati izvozno orijentisana ili brzorastuća preduzeća.

  (3) detaljnije
 • jovanovic

  Jovanović nakon vraćanja zahvalnice: Privatniku daju reke za velike pare

  Dok se ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan protivi izgradnji malih hidrocentrala na zaštićenim područjima, kako kaže Aleksandar Jovanović iz Saveza mesnih zajednica na Staroj planini, Ministarstvo građevine “štanca” dozvole za masovnu izgradnju hidrocentrala u zaštićenim područjima. Zahvalnicu Ministarstvu ekologije je vratio, jer kako kaže, posao nije završen.

  (3) detaljnije
 • Aleksandar Jovanović

  Odbio zahvalnicu Ministarstva i stao u odbranu reka na Staroj planini

  Zato što se protiv volje građana i struke kreće u izgradnju malih hidroelektrana na Staroj planini, jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju Aleksandar Jovanović odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, jer kaže da njima ne trebaju pohvale, već reke.

  (5) detaljnije