Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 9. 4. 2018.

| Politika

Arapima država daje zemljište, Nišlijama ne

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Kome majka, kome maćeha; foto: Davorin Dinić

Dok je država Srbija arapskoj kompaniji dala u zakup, bez naknade, ekskluzivno zemljište za izgradnju “Beograda na vodi”, Gradu Nišu traži da vrati 157 hektara zemljišta i da da 2 hektara stambenog prostora u zamenu za aerodrom. Stručnjaci tumače da je Vladi Srbije javni interes manje bitan od privatnog interesa arapskog investitora.

Niš je postao vlasnik zemljišta na kome se nalazi aerodrom ugovorom iz 2010. godine koji je potpisao sa Republikom. Taj ugovor, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, glavni je “krivac” za to što je gradska vlast poklonila aerodrom državi. U tom ugovoru piše da Grad Vojsci Srbije treba da obezbedi 157 hektara, 32 stana, kao i 21% neizgrađenog stambenog prostora od planiranih 100.000 kvadrata u kompleksu “Novi Niš”, na prostoru bivše kasarne “Bubanjski heroji”.

Iako gradonačelnik Bulatović tvrdi da je ovaj ugovor nepovoljan za Grad i da ne može da ga ispuni, kaže da nikada nije tražio njegovu izmenu.

Ne možete tražiti izmenu ugovora, to znači neodgovornost. Izmena ugovora nije moguća, zato što u ugovoru je sve predviđeno. Vi ste dužni da izvršavate svoje ugovorne obaveze. Ne možete tražiti izmenu onoga što ste potpisali i dogovorili - rekao je Bulatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom, krajnje emotivnom obraćanju posle izbijanja “afere niški aerodrom”, naveo je da ne vidi problem da nešto prelazi iz “državne u državnu svojinu”, oštro kritikujući želju Nišlija da im aerodrom ostane u posedu.

Hoćete da damo Gradu Nišu? Nema problema, vratićemo Gradu Nišu. Hoćete aerodrom, izvolite aerodrom. Samo nemojte više da tražite pare od nas. I rešili smo problem. Evo vam aerodrom, upravljajte aerodrom, samo nemojte da tražite pare. Vodite aerodrom, sve najbolje vam želim u životu - rekao je Vučić.

Pare o kojima govori predsednik Vučić jesu budžet države Srbije, koji kroz poreze pune i građani Niša i juga Srbije.

Aerodrom u Nišu do 2010. vodio se kao vlasništvo Vojske, ali kako armija nikada nije imala izvorne prihode, niška vazdušna luka građena je, opet, parama građana, novcem iz zajedničkog budžeta.

Strelicu u drugom smeru niko od predstavnika gradske vlasti nije okrenuo i postavio pitanje - zašto država Nišu ne ostavi vlasništvo nad aerodromom, a nastavi da ulaže u njega?


Dašić: Paralela “niški aerodrom - Beograd na vodi”, šta je javni, a šta privatni interes?

U konzorcijumu koji gradi “Beograd na vodi” udeo države Srbije u vlasništvu je 32%, a arapske strane 68 procenata. Ipak, država Srbija dala je arapskim partnerima zemlju u zakup, bez naknade, na 99 godina. Pored toga, Skupština Srbije donela je lex specialis za “Beograd na vodi”. Tim aktom, čim konzorcijum nešto izgradi, zemljište katastarski prelazi na njega. Država se i obavezala da uskladi i ne menja zakone i propise koji “garantuju investiciju arapskog strateškog partnera”, što neki stručnjaci ocenjuju kao gubitak suvereniteta nad tom teritorijom.

Praveći paralelu, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ocenjuje da je nelogično da država daje Arapima zemljište, a Nišlijama ne”.

Javni interes je od manjeg prioriteta za Vladu Srbije od privatnog interesa arapskog investitora. U tome je problematičnost rada i bitisanja države - rekao je Dašić.

Građanski aktivista Dašić negira i Vučićeve tvrdnje da “Konstantin Veliki” prelazi iz “državne u državnu svojinu” objašnjenjem da je niški aerodrom “javna svojina, u vlasništvu Grada, odnosnosno svih građana Niša”. Dodaje i da se gradski funkcioneri ne trude da se “odupru” ovom “naređenju iz Beograda jer će od šefa dobiti poene”.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku. U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijs

    11:14 // 18. 4. 2018.

    No pasarán

  • Niko

    09:36 // 10. 4. 2018.

    Svaka avio karta koja se kupi u Srbiji ima taksu za razvoj avio-saobracaja Srbije.

    Ona iznosi 0,96 eur. po karti.

    Ova sredstva drzava moze bez problema usmeriti ka Nisu jer im je to trenutno jedini funkcionalni civilni aerodrom u srpskom vlasnistvu i upravi.

    Jedino ako mozda mi Nislije nismo Srbi...

    • Natali

      21:16 // 10. 4. 2018.

      Za spas i razvoj Niškog aerodroma verujem da bi svaki putnik iz Dijaspore dobrovoljno dao i 2€ samo da smo sigurno da će taj novac ići u prave svrhe!

    • Milan Stojadinovic

      13:57 // 18. 4. 2018.

      "Jedino ako mozda mi Nislije nismo Srbi."
      now you get it B-)

  • Bela Crkva

    09:13 // 10. 4. 2018.

    Cak i mi iz Banata dolazimo na vas aerodrom da letimo do Berlina.Nasli smo racunicu,jer nam ne odgovaraju termini iz Temisvara.Hvala vam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: