Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 3. 6. 2020.

| Politika

Avramović i Đurđanović deseti predali listu za izbore u Nišu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
pokret ne damo niš
"Ne damo Niš" na broju 10; foto: Printscreen

Bez obaveštavanja i prisustva medija, samo sa jednom kamerom, predata je niškoj Izbornoj komisiji lista “Ne damo Niš - Bojan Avramović”. Predvodnici su bivši naprednjaci - pomenuti Avramović i Vladica Đurđanović, koji su SNS napustili nakon što je državi poklonjen Aerodrom “Konstantin Veliki”. Kažu da su okrenuti lokalnoj politici i da je na listi puno mladih ljudi.

Avramović je donedavno bio direktor Regionalne razvojne agencije “Jug”, a Đurđanović direktor vazdušne luke, ali bez funkcija su ostali nakon afere sa niškim aerodromom.

Nedavno su formirali svoj pokret, a na ovim lokalnim izborima imaće “vatreno krštenje”.

Da građani Niša pogledaju mladost iza mene, da pogledaju struku iza mene. Da pozovemo građane Niša da preskoče seniore i ljude koji su već u poznim godinama koji treba da odmaraju i čuvaju unučiće. Da se okrenu mladim ljudima, da nam oni ostanu ovde - rekao je Avramović.

O predaji liste mediji nisu bili obavešteni, a snimak sa predaje osvanuo je na Fejsbuk strani pokreta.

Iza Avramovića se vidi još jedan naprednjak Dejan Andrejević, nekada šef Kabineta gradonačelnika Zorana Perišića i direktor JKP Naissus. Sada zaposlen u Elektrodistribuciji Niš, ali javnosti nepoznato i na kojoj poziciji jer iz ovog preduzeća nikada nisu dostavili njegov ugovor o radu.

Poznat je po brojnim aferama - od partijskog i porodičnog zapošljavanja u Vodovodu i Parking servisu, preko neispunjavanja uslova za direktora Vodovoda i zloupotrebe službenog vozila do hapšenja njegove majke zbog sumnje da je uzimala mito za zapošljavanja u javnom preduzeću.

Za sada nije poznato da li je i Andrejević na listi.

Od mladih ljudi, koje je Avramović više puta pomenuo, na listi je potencijalno i Radovan Čejović. Nekada omladinac DS-a, pa perjanica niškog odbora Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, a sada u Pokretu "Ne damo Niš".

Pokret će, ukoliko sve bude u redu, na listiću biti pod brojem 10, a učestvovaće na izborima i u svih 5 niških opština.

Ovi mladi ljudi, a 50% lista na svim opštinama Pokreta “Ne damo Niš - Bojan Avramović” je sastavljena od ljudi izpod 30 godina, žele da ostanu ovde i da uzmu sudbinu u svoje ruke. Trebamo da im damo šansu - rekao je Avramović.

I on i Đurđanović su pre svog pokreta i pre SNS-a, bili dugogodišnji članovi Nove Srbije u Nišu, a na izborima 2012. su bili u koaliciji sa naprednjacima.

Iako je njihov Pokret sada usmeren ka Nišu i njegovom jačanju, Avramović je ostao upamćen i po izjavi u studiju Južnih vesti u kojoj je rekao da su Nišlije štetne za državu.

Podsetimo, izbori su raspsani za 21. jun, u Nišu je do sada prihvaćeno 7 lista, a predato je njih 10.

10 odluka u prvih mesec dana mandata

Pored dugoročnih ciljeva decentralizacije, regionalizacije i izmene izbornog sistema u Srbiji, u agendi Pokreta, kako kažu, definisano je i 10 odluka koje je moguće doneti u prvih mesec dana mandata novog saziva gradske Skupštine:

1. Potpuni moratorijum na izdavanje dozvola za izgradnju derivacionih MHE na teritoriji grada Niša i brisanje iz svih urbanističkih planova;

2. Potpuna zabrana izgradnje stambenih objekata veće spratnosti od dozvoljene u gradskom jezgru;

3. Poništavanje dozvola za izgradnju naplatnih rampi sever, istok i Malča ukoliko ih ima, i pokretanje procedura izmeštanja istih;

4. Poništavanje Skupštinske odluke o poklanjanju imovine Grada Niša na Aerodoromu "Konstantin Veliki" kao i prenešenim upravljačkim pravima;

5. Utvrđivanje vrednosti imovine koju je grad Niš poklanjao raznim republičkim organima u poslednjih 15 godina (zgrada radio Niša, zgrada Privredne komore, Klinički centar, zgrada bivšeg grčkog konzulata itd…) i pokretanju zahteva za finansijsku odštetu;

6. Povećanje agrarnog budžeta grada na nivo od pre 8 godina, konkretno na 200 miliona dinara godišnje lokalnih subvencija poljoprivrednicima;

7. Preduzimanje konkretnih mera koje će u kratkom roku smanjiti zagađenje vazduha u Nišu utvrditi zagađivače i preduzeti zakonske mere prema njima. U delu za koji je odgovoran Grad Niš: javni gradski prevoz, komunalna vozila, izdvojene toplane, energetski neefikasni objekti (bazen na primer) preduzeće se momentale mere koje će obezbediti da u jasno definisanom roku ovi zagađivači pređu na ekološki prihvatljiva goriva ili im se poveća energetska efikasnost;

8. Pokretanju procedura i donošenja odgovarajućih odluka za potpunu gasifikaciju grada i izgradnji sekundarne mreže. Obezbediti subvencije građanima za korišćenje gasa za grejanje i povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata;

9. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje procednih voda na deponiji Bubanj, kao i sanitarnog polja 5, kako bi se ekološka katastrofa u selima podno deponije najzad zaustavila. Završetak projekta prečišćavača otpadnih voda za grad Niš na kome se 3 godine tapka u mestu;

10. Pokretanje programa stipendiranja đaka u srednjim stručnim školama deficitarnih zanimanja potrebnih lokalnim javnim preduzećima za obavljanje osnovne delatnosti, sa obezbeđenim radnim mestom po završetku školovanja. Stipendije će obezbediti javna preduzeća i grad Niš i podrazumevaće i obavezu „odrađivanja“ određenog vremenskog perioda. S druge strane pored već postojećih programa stipendiranja studenata, lokalna samouprava će ponuditi zaposlenje najboljim studentima Univerziteta u Nišu u svojim preduzećima ili službama, zavisno od struke. Na ovaj način će 50 najboljih svake godine, ostati u Nišu. (iz Programa i agende).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MK Ultra

    09:29 // 24. 2. 2022.

    Nije to je to! Ovo je napredni trojanski konj. Jednom naprednjak, uvek naprednjak. Posebno Dejan sa puterom na glavi...i jos ponegde.

  • OG

    03:10 // 6. 6. 2020.

    Izgleda kao prava prica, ima od svega pomalo ali niski. Lepo rece covek da se lepo podelimo jesmo li za Nis ili BG. Podrska Nislijama!

  • DukeNukem

    23:58 // 5. 6. 2020.

    Bravo! Idemo jako Nišlije! Kad bi grad mogao kao aerodrom da proradi :D imate moj glas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: