Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 7. 10. 2019.

| Politika

Banđur se hvali kada stižu dolari u Grad, a smeta mu kad ih dobija NVO

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Miloš Banđur
Banđur nije poštovao Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije; Foto: JV/P. B.

Iako je, kako sam kaže, imao prijatan sastanak sa visokim predstavnikom Stejt Departmenta i u ime Grada rado prihvata pomoć USAID-a za poboljšanje energetske efikasnosti, zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur naglašava da neke najbogatije zemlje zapadnog sveta podstiču deo NVO sektora koji ima ulogu "više ili manje instrumentalizovanih igrača" i pritiska vlast. U NKD-u kažu da su to teorije zavere koje unose haos i nervozu kod građana.

Zamenik gradonačlenika je pre desetak dana bio je domaćin Džejmsu Mercu, visokom zvaničniku Stejt Departmenta. Iako je od ranije poznat njegov stav da se “preko bare” finansiraju raznorazne, zaključuje se, sumnjive radnje koje bi da destabilizuju Srbiju, Banđur se na svojoj zvaničnoj Fejsbuk strani pohvalio ovom posetom, iako ona nije bila objavljena na sajtu Grada.

Ipak, on kaže da je sa Mercom sastanak bio prijatan, da je on primio gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, jer je gradonačelnik Darko Bulatović tog dana bio odsutan, kao i da zvanične objave nije bilo jer su gosti iz USAID-a tako tražili.

Smatram da Srbija kao ozbiljna država, mora da unapređuje odnose sa svojim tradicionalnim saveznicima, i mora da učini sve što je za suverenu državu prihvatljivo, da popravi odnose sa najvećom svetskom silom i drugim zemljama zapadnog sveta, i pored toga što je njihovu spoljnu politiku u poslednjih tridesetak godina karakterisala izrazita antisrpska pozicija - piše Banđur.

Međutim, od svojih ranijih stavova nije odustao.

On sa mesta javnog funkcionera ponavlja svoje teorije koje podsećaju na retoriku “stranih plaćenika” i “domaćih izdajnika”. Na nešto što je bila karakteristika vlasti devedesetih godina u borbi protiv opozicije.

Vlast koju ne mogu da disciplinuju pritiskom spolja, veliki pokušavaju da destabilizuju iznutra, saviju i stave u funkciju svojih interesa ili da promene ako savijanje ne uspe - smatra Banđur.

bandjur spolja Zamenik gradonačelnika kaže da najbogatije zemlje zapadnog sveta, osim direktnog spoljnopolitičkog uticaja na druge države na osnovu ekonomske snage i vojnog potencijala, u njima interesno zanimljivim državama kreiraju i podstiču široku lepezu nevladinih organizacija (NVO).

NVO koje osim javno proklamovanih ciljeva kao što su razvoj demokratije i građanskog društva, što će svako normalan da podrži, nažalost, u jednom broju slučajeva imaju ulogu više ili manje instrumentalizovanih igrača i predstavljaju sredstvo pritiska na vlast putem kreiranja odgovarajućeg političkog ambijenta - zaključuje Banđur.

Ovi stavove Banđur često iznosi na društvenim mrežama, a bili su mu i deo argumentacije u “odbrani” niškog Aerodroma od građana koji su bili protiv njegovog poklanjanja državi. Tako je u TV debati o ovoj temi, Nacionalnu koaliciju za decentralizaciju koja je bila jedan od organizatora protesta, etiketirao upravo ovim epitetima:

tvit bandjur naslovna

Podbunjuje narod po metodama specijalnog rata.

Vas će preko bare neko da počasti dobro finansiranim grantom od pola miliona evra.

Kada ih predvodi neko koga plaćaju iz inostranstva onda je to nešto drugo.

Pare iz inostranstva redovno stižu. Iz Amerike.

Međutim, Banđuru nisu mrske pare koje će Grad dobiti za poboljšanje energetske efikasnosti, iako i one dolaze “preko bare”. Upravo je o tome razgovarao sa Amerikancem Mercom, odakle će, preko USAID-a koji finansira brojne NVO i medije u Srbiji, stići 100.000 dolara.


“Teorije zavere koje unose haos i nervozu kod građana”

Za Mladena Jovanovića iz NKD-a su, kako kaže, paranoične izjave Banđura i SNS kadrova o stranim plaćenicima zapravo širenje teorija zavere koje imaju za cilj unošenje haosa i nervoze kod građana.

Mladen Jovanović Jovanović pita da li je i Banđur sada strani plaćenik?; Mladen Jovanović, foto: JV

Njihova saradnja sa stranim organizacijama upravo je, smatra Jovanović, pokazatelj koliko i sami funkcioneri koji je zagovaraju i veruju u “stranoplaćeničku priču”.

To se vidi kada se gradski projekti finansiraju iz istih međunarodnih izvora, kada upravo ljudi kao što je Banđur uzimaju najveće zasluge za dolazak USAID-a i EU u Niš - kaže Jovanović.

On kaže da bi sada i Banđur trebalo javno da se izjasni da li je i on strani plaćenik.

Ipak, konkretan odgovor na ovo pitanje zamenik gradonačelnika je izbegao, rekavši da Grad prihvata partnerstvo samo u projektima koji su u interesu građana, tj. čiji ciljevi i društvena korisnost nisu sporni. Dodao je i da je dobro što USAID u Nišu vidi partnera.


Za Rusiju samo ljubav i emocije

bandjur rusija Baš kao što javno piše i govori da “zapadne zemlje” rade i neke sumnjive poslove u Srbiji, Banđur tako veliča Rusiju i sve što je u vezi sa ovom državom.

Samo jedna država i jedan narod podržavaju nas konstantno, bezuslovno i u punom kapacitetu svojih mogućnosti! Tako je bilo i tako će biti! Ovo je samo razlog više što prvo i nedeljivo mesto u emocijama Srba pripada velikom ruskom narodu! - piše Banđur na svom Tviteru.

U pisanim odgovorima na novinarska pitanja, punim uzvičnika i upitnika, što navodi na zaključak da je bio uzbuđen ili ljut, zamenik gradonačelnika je govorio o njegovom odnosu i povezanošću sa Rusijom.

Da, ja volim veliki i mnogostradalni ruski narod! Srbin sam, to je prirodno, nema tu ničeg neobičnog! I to ne ugrožava profesionalnost u obavljanju funkcije zamenika gradonačelnika Niša! Iz istorijskih razloga, kulturoloških i duhovnih veza naša dva bratska naroda, Srbija ima potrebu da razvija odnose sa Rusijom, ali i zato što je Rusija, bez ikakvih uslovljavanja, bila i ostala naš najpouzdaniji oslonac u međunarodnim poslovima! - kaže Banđur.

Podsetimo, Banđur je na nišku političku scenu “uplivao” 2012. godine na listi Srpske napredne stranke. Tada je posato gradski većnik, a u sledećem mandatu, 2016. godine, imenovan je za zamenika gradonačelnika Niša.

Ovo nije bio njegov prvi politiki angažman, jer je ranije bio kandidat za narodnog poslanika na listi Jugoslovenske levice (JUL).

Njegovu detaljnu biografiju pogledajte u rubrici “Ko je ko?”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    20:18 // 9. 10. 2019.

    Sramota me što sam do 2014. bio član iste ove nesrećne stranke u kojoj danas vedri i oblači ''gospodin'' sa fotografije.

  • ouzo

    17:16 // 8. 10. 2019.

    Ce ima li za nov auto?O,onom sto ti ga upalise,ne progovori ni rec?
    Strah ili naredjenje?

  • Nije tačno javnost mora da zna

    14:11 // 8. 10. 2019.

    Nije tacno da je Banđur protiv donacija za energetsku efikasnost on je protiv dupliranja projekata koji se tiču ener. ef koji su rađeni pre neku god. koji su nekima doneli putovanja, kola, inostrane dnevnice koje je grad morao da ispalati određenoj personi sa slike (uz tuzbu koju je podigao protiv grada) a građani iz čijeg je đžepa to namaknuto nisu videli ni mrvicu boljitka protiv toga je B

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: