Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:33, 14. 11. 2018.

| Politika

Bulatović krivi Grad za propadanje "Gorice", a ne rukovodstvo ovog preduzeća

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Skupština grada
Odbornici od jutra do sutra u raspravi; Foto: M. Z.

Dok gradonačelnik Niša Darko Bulatović u raspravi o rebalansu budžeta koji "pumpa" još 70 miliona dinara u javno komunalno preduzeće Gorica tvrdi da su javne finansije stabilne, opozicija odgovara da je budžet rasipnički i potrošački. Gorica ponovo dobija novac iz gradske kase, ali za loše stanje u ovom preduzeću Bulatović ne krivi rukovodstvo preduzeća, već Grad koji u prošlosti nije ispunjavao svoje obaveze.

Prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta usvojen je na današnjoj sednici gradske skupštine, a rasprava o zajedničkoj kasi koja se puni parama svih građana Niša tradicionalno je izazvala “rat” rečima vlasti i opozicije. Prvi čovek Niša kaže da se rebalansom budžet uvećava za samo 26 miliona dinara što je, kako kaže, najmanji ikada urađeni rebalans. Novu finansijsku injekciju Gorici objašnjava namerom da se stavi tačka na probleme u ovom preduzeću, koji su nasleđeni i nerešavani 10 godina.

Dugovi Gorice sežu od 2009. godine i kreću se čak do iznosa od 171 milion. Neizvršavanje obaveza Grada prema tom JKP, a onda i nemogućnosti i rukovodstva i samog preduzeća da izvrši svoje obaveze prema radnicima i da imaju likvidan budžet, da mogu da funkcionišu, da mogu da posluju. Tako su nastali problemi u Gorici. Danas je neko reko da su odgovorna rukovodstva. Ja sve vreme tvrdim da je odgovoran Grad za probleme koji su u javnim komunalnim preduzećima jer je Grad trošio novac bez pokrića i ostavio takve dugove da su se oni merili desetinama i desetinama miliona evra - rekao je Bulatović.

Komentarišući budžet, Bulatović navodi da Niš ima najveće prihode do sada ostvarene, najveći procenat i realizaciju budžeta, u prvih 9 meseci - 84%, što je njegov dokaz stabilnosti javnih finansija.


Opozicija "strelicu odgovornosti" vraća Bulatoviću

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić odgovara da su finansije stabilne zbog transfera republičke vlasti Gradu, a u problematiku dugovanja Gorice uvodi i pozajmice drugih javnih gradskih preduzeća i sudske postupke koje idu uz njih, jer Goricu nisu tužili samo radnici za dugove, već i druga niška preduzeća. srđan nonić Ko je kriv za Goricu?; Foto: M.Z, arhiva

Parking servis je pozajmio 17 miliona Gorici, a troškovi parničnog postupka su 838.000 dinara, što znači da neke advokatske kancelarije na osnovu tih pozajmica koje su već dogovorene, utuže nazad Goricu i uzmu 838.000, JKP Mediana 163.000 za 2,5 miliona pozajmice, JKP Naissus je pozajmio malo manje od milion dinara, a 56.000 su sudski troškovi. Što znači da neko namerno pozajmi novac građana Niša, a posle određene advokatske kancelarije naplate veliku količinu novca. Oni se igraju sa novcem građana Niša - rekao je Nonić.

Odbornik grupe “Niš. moj grad” Branislav Jovanović tvrdi da budžet nikako nije razvojni, već potrošački i rasipnički. Kao pripadnik bivše vlasti, Jovanović odbija odgovornost za stanje u Gorici.

Do sada je Gorici preneto od Grada 440 miliona dinara. To je 11 vrtića. To je za 7 godina rezultat ove vlasti. Gorica je deobnim bilansom dobila sredstva i da mi nemamo nikakve veze. Gorica je redovno primala plate i to s punom odgovornošću tvrdim. I to je istina. Upropastili su grad - naveo je Jovanović.

Odbornik grupe “Iskreno za Niš” Momir Stojanović tražio je da novih 70 miliona dinara ide u poseban fond za isplatu dugovanja radnicima Gorice koji su podneli tužbe, a ne na račun ovog preduzeća jer bi mogao da bude potrošen “na nešto drugo”.

Tačka rebalansa usvojena je glasovima vladajuće većine, a rasprava o Gorici po posebnoj tački nastavljena je čitavo poslepodne.

Podsetimo, nije prvi put da Gorica dobija budžetsku injekciju, pa je na prošlom Gradskom veću rečeno da je u ovo preduzeće 2016. godine “ubrizgano” 294 miliona dinara, a u 2017. - 40 miliona dinara. Budžetska inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti u poslovanju ovog preduzeća, a rukovodstvo Gorice je ovaj kontrolni organ tužilo Upravnom sudu.

Ovih 70 miliona dinara ide za potrebe sudskih sporova jer se 224 zaposlena trenutno nalaze na sudovima i imaju svoja potraživanja od preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    22:49 // 15. 11. 2018.

    Svi znaju da su nesposobni gradonacelnik i njegovi saradnici urusili komunalna preduzeca i da su im oni davali naloge da pozajmljuju pare Gorici!Kada su to iscrpli,sada im daju iz budzeata!
    Samo,sato rece jedan od clanova Nadzornog odbora,problem je sto je 70 mil.malo ,s obzirom na brojnost tuzbi,da se isplate i radnici i advokati i vesataci i za sudske troskove,kamate ...

  • dragoljub stamenković

    10:19 // 15. 11. 2018.

    A što Raka često daje "tehničke" pauze ?
    Što ga zamenik predsednika Mile Ilić ne zameni ?

  • Makica

    10:06 // 15. 11. 2018.

    Ne znam o čemu priča Bulatović, pa mene je sramota da ovakav čovek bude na čelu grada. Jedina njegova referenca je da ume da zaplače pred A, i da njanja pred gradjanima. Ko on, ko Banana ista bratija. On sad priča ko je kriv. Pih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: