Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:03, 1. 3. 2019.

| Politika

Čedomir Čupić na protestu: Žao mi je što ceo niški Univerzitet nije sa nama

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
osmi protest niš
Šetnja imala novu trasu; Foto: Vanja Keser/Južne vesti

Na osmom protestu “1 od 5 miliona" u Nišu građani su potpisivali opozicioni Sporazum sa narodom, a profesor beogradskog Univerziteta Čedomir Čupić pozvao je sve profesore, nastavnike i učitelje da podrže demonstrante. Protestna šetnja završila se blizu bivšeg dopisništva RTS i zgrade NTV, gde su upaljene baklje, zatražena sloboda medija i regionalni javni servis.

Pištaljke, pesma i transparenti, tako je počeo još jedan niški protest. Visoko u rukama jednog Nišlije stajalo je “Mi volimo ovu zemlju, ali vlast ne voli nas”. U kutiju nalik glasačkoj građani su ubacivali svako svoj potpisani primerak Sporazuma sa narodom koji je ranije usvojila opozicija.

Gabrijela Ilić ispred organizatora protesta - Pokreta mladih "Niš bez straha", navela je da je Niš okupiran grad od strane nesposobne vlasti Srpske napredne stranke.

Ovu vlast ne interesuje kako narod u ovom prelepom gradu živi. Naš grad sve više propada otkako je pre 7 godina okupiran. Njih zanimaju samo i isključivo njihovi džepovi. Zanima ih kako da opljačkaju što više novca koji ljudi pošteno i s mukom zarađuju - kaže Ilićeva.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić bio je ovonedeljni gostujući govornik na niškom protestu, a vladavinu Aleksandra Vučića nazvao je uzurpatorskom. Simbolično, uporedio je vlast sa “ekipom iz neke periferijske kafane” koja narod truje lažima.

Posebno se Čupić osvrnuo na obrazovnu elitu i zažalio zašto ceo niški Univerzitet nije na trgu sa demonstrantima. Posebno se zahvalio niškom Filozofskom fakultetu na podršci protestu.

Pozivam sve u obrazovnom sistemu Niša da se priključe protestu građane, da se pridruže i odupru velikom poniženju koje im je poturila ova vlast. Gde su učitelji, nastavnici i profesori poniženi sa nikakvim platama? Žao mi je što ceo niški univerzitet nije ovde. Mi smo odgovorni kao profesori da kad koji god bilo uzurpator uzme vlast, da mu kažemo dosta - naveo je Čupić.

Sudije i tužioci moraće da odgovaraju, naveo je Čupić, zato što su ćutali sve ovo vreme.

Protestna šetnja ovoga puta bila je bez ritma dobošara, a tišinu su prekidale pištaljke, anti-vučićevske parole i sirene ponekih automobila. Centralnom niškom saobraćajnicom, Voždovom ulicom, građani su došli do dopisništva RTS u Vojvode Mišića.

Posle baklji, organizatori su Nišlije pozvali na novi sastanak i protest sledećeg petka.

Kompletan govor Čedomira Čupića možete pogledati u videu.

Protest "1 od 5 miliona" u Nišu

Posted by Južne vesti on Friday, March 1, 2019
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • gorenje

    20:37 // 3. 3. 2019.

    Nisu bre svi Srbi sirotinja. Pare Narodne pare Državne davno su otišle u nečije džepove. i bogami vidi se raskoš : kroz privatne Hotele fabrike Markete Stambene Zgrade Vozne parkove Skupe provode itd itd itd privatne Univerzitete itd itd ... i što bi ti DOBRO SITUIRANI SRBI rušili sistem koji ih je napravio bogatim i močnim a Držanim Službenicima omogućio i po neke dodatne prihode

  • Duka Dukic

    12:18 // 3. 3. 2019.

    Ja se kladim da ovi sto podrzavaju ovakav sistem u gradu,i sto su prezadovoljni sa 300-350e,nisu videli dalje od Beograda,Sofije i eventualno Paralije!Jadnici da ste svesni gde zivite!

  • Gaga

    22:10 // 2. 3. 2019.

    Dok je ovakvih velicina kao profesor Čupić ima nade .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: