Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 15. 5. 2020.

| Politika

Centrala DS-a ne odustaje od raspuštanja niškog odbora i pored odluke Statutarne komisije

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Lutovac Miodrag Stankovic
Novo previranje u DS; arhiva, foto: Gradski odbor Demokratske stranke Niš

Statutarna komisija Demokratske stranke poništila je sinoć odluku o raspuštanju Gradskog odbora u Nišu donetu početkom marta. Do tada je niške demokrate vodio Miodrag Stanković koji kaže da on i stari GO sada nastavljaju gde su stali. Ipak, potpredsednica DS Dragana Rakić, koja je i bila poverenica stranke u Nišu ovih meseci, kaže da od raspuštanja niškog odbora ne odustaju.

Previranja u DS-u dobila su novi obrt. Grupa nezadovoljnih traži skoru sednicu Glavnog odbora, a predsednik stranke Zoran Lutovac optužuje ih da su falsifikovali potpise i da prave puč u ime Vučića.

Hladni rat u DS dobio je sinoć novu epizodu, statutarna komisija ove stranke poništila je mnoge odluke rukovodstva, a među njima se našla i ona o raspuštanju gradskog odbora u Nišu, doneta 9. marta.

Do raspuštanja niški DS vodio je Miodrag Stanković koji je bio i šef odborničke grupe DS u dosadašnjem sazivu niškog parlamenta. On ovakvu odluku Statutarne komisije tumači kao snagu DS-a koja je “ozbiljna organizacija sa organima stranke koji poštuju Statut”.

GO će nastaviti sa aktivnostima koje su u trenutku raspuštanja bile prekinute. DS u Nišu je organizacija sa uspostavljenim mehanizmima, zasnovana na demokratskim principima. Uvek smo i nastavićemo da poštujemo odluke koje nadležni organi stranke budu doneli - kaže Stanković.

Kada je reč o bojkotu izbora, Stanković kaže da će poštovati stav Glavnog odbora, a kaže da se nada da će dve trenutno suprostavljene strane u DS-u naći kompromis, uz tvrdnju da niko u ovoj stranci "ne radi za Vučića".

Za potpredsednicu DS Draganu Rakić koja je do sada bila i poverenica odbora u Nišu ima reči hvale i poštovanja, uz jedno “ali”.

Ne može se očekivati da neko iz Vršca bude prihvaćen ovde u Nišu. To je pogrešno i ne može da bude prihvaćeno na pravi način od bilo koga - kaže Stanković.

Dodaje i da postavljanje poverenika liči na SNS i njihovo stranačko funkcionisanje poslednjih 8 godina koje je kritikovao.


Dragana Rakić: Niškim demokratama treba vođstvo koje će im biti vetar u leđa, a ne kamen o vratu

Potpredsednica DS Dragana Rakić kaže da je Statutarna komisija izašla iz svojih ovlašćenja i da je počela da samostalno vodi politiku stranke, pa poništava političke odluke Izvršnog odbora i predsednika stranke Zorana Lutovca.

Ovakva odluka je očekivana jer je to isti sastav Statutarne komisije koji je pre par meseci doneo odluku da zaštiti Nenada Borovića od izbacivanja koji je danas kandidat na pokrajinskoj listi SNS. Da li postoji sličnost sa raspuštenim niškim odborom DS, zaključak donesite sami - rekla je Rakić.

Na kritike da ne može iz Vršca da vodi niški odbor, Dragana Rakić kaže da nije ona izabrana za poverenicu zato što je iz Vršca, već zato što je potpredsednica stranke i da nema nameru da vodi stranku u Nišu već da demokrate same izaberu vođstvo na unustarstranačkim izborima.

Razlozi zbog kojih smo doneli odluku o raspuštanju niškog odbora i dalje stoje, ništa se tu nije promenilo. Tako da ćemo mi ponovo ući u proceduru da se raspusti Gradski odbor u Nišu i dakonačno niške demokrate dobiju rukovodstvo koje će im biti vetar u leđa, a ne kamen o vratu - rekla je Rakić.

Inače, Demokratska stranka je proglasila bojkot izbora, ali grupa nezadovoljnih članova traži da se preispita rad predsednika stranke i sazvala je sednicu Glavnog odbora za 17. maj. Zoran Lutovac “ne priznaje tu sednicu”, kaže da ta grupa u tuđe ime pokušava da preuzme stranku i zakazao je Glavni odbor 31. maja.

Staturna komisija je obe sednice proglasila validnim, pa DS-u na republičkom nivou preti dvovlašće, kao i u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bosko Buha

    11:09 // 16. 5. 2020.

    Kakve sve malverzacije bivsih i sadasnjih.. da ovi odu, a da se oni ne vrate! Dosta je bilo!

  • Bata

    08:15 // 16. 5. 2020.

    Ниједна странка нема чланове који су у њој из убеђења.Сви имају интерес да се докопају неког места у Јавним предузећима или још боље у градској управи.90-тих сам цепао ђонове мислећи да ће доћи бољи,паметнији који имају одговорност према граду и грађанима.А онда су се дочепали добрих места,запослили рођаке и мењали странке и мишљење.Срамота.Ваши се оснивачи преврћу у гробовима.

  • Malo vam je slova

    23:56 // 15. 5. 2020.

    Jadni ste i bedni svi vi tzv opozicionari ! Svi zelite da budete kalifi umesto kalifa.
    Rim je bio sila zato sto se sirio i umnozavao, uvecavao vojsku, naciju.
    Vi hocete tako mizerni mali, sitni da vladate sa puterom na glavi.
    Moja vam je procena konkretno za DS da ce imati 1 % glasova , jer svi vasi tzv lideri su omrznuti jos dok ste vladali i upropastili sve sto je moglo da prezivi ali zbog va

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: