Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:03, 29. 5. 2019.

| Politika

Debata JV: Opozicija ne izlazi na izbore bez slobode medija

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Iako najavljuju pad režima Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića do marta 2020. i to glasanjem građana, predstavnici niške opozicije najavljuju da će bojkotovati izbore ako ne bude slobode medija. Ipak, očekuju da će Vučić popustiti pod pritiskom, dozvoliti fer uslove, a onda izbore i izgubiti.

U debati Južnih vesti predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke rekao je da očekuje i pritisak međunarodne zajednice na Vučića kako bi se došlo do podnošljivih uslova za redovne izbore sledeće godine. U suprotnom ili u slučaju vanrednih izbora, najavljuje bojkot.

Ukoliko se raspišu vanredni izbori, mi nećemo učestvovati. Na redovnim izborima, nadamo se uspomoć međunarodne zajednice - ne očekujemo ne znam šta, ali očekujemo da se neki minimum uslova stvori za opoziciju i onda ćemo izaći na te izbore i naravno da će te izbore on (Vučić) izgubiti. Ozbiljan je pritisak na Vučića, pre svega - kaže Stanković.

Odbornik i šef Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde Branislav Jovanović saglasan je sa bojkotom izbora pod ovakvim uslovima i kaže da “u toj farsi ne bi učestvovao i trošio energiju”.

Prema mišljenju vlasti, kaže Jovanović, opoziciono delovanje se granici sa kriminalom.

Prvi put se plašim za svoju bezbednost. Da odem negde van grada, ljudi tamo gledaju samo Pink i treba mi obezbeđenje - navodi Jovanović.

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić, saglasan sa kolegama o lošim izbornim uslovima, razlikuje se po stavu da i ako se izbore fer uslovi, ne treba ići sa jednom kolonom.

Mislim da bi bilo kontraproduktivno da svi činioci iz opozicije stanu na jednu listu jer bi to onda odbilo sve te ljude koji bi hteli da glasaju. Neki glasači bi otišli u apstinente ili bi rekli neću da glasam - meni se ne sviđa ovaj ili onaj: Ukrupnjavanje je dobra ideja, ali ne znači da mora da bude jedna lista. Mogu da budu 2 ili 3 liste, pa da se ponudi nekoliko programa - kaže Nonić.


A šta predlaže opozicija - 5 ključnih stvari

Svi gosti debate Južnih vesti saglasni su da treba vratiti Aerodrom “Konstantin Veliki” Nišu, kao i imovinu Gradu.

Od ostalih stvari koje treba popraviti ili uvesti Nonić bira - uvesti kompletna e-upravu, restrukturirati javna preduzeća, medijske slobode, sređivanje komunalne infrastrukture i participativno budžetiranje.

Pet najbitnijih tačaka za Jovanovića su - decentralizacija, reorganizacija javnog sektora, investicije u infrastrukturu, mediji - otvaranje regionalnog javnog servisa i štednja novca u gradu, pa navodi da ga ne treba rasipati na nepotrebna putovanja funkcionera.

Za Stankovića ključni su - kontrola finansija, lokalna samouprava da radi svoj posao, projektno finansiranje, korišćenje EU fondova i pomoć privrednicima i smanjenje poreza.

O svim ostalim temama, od gradskih bulevara do Evropske unije, pogledajte u emisiji "60 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • duvaniste

    01:09 // 1. 6. 2019.

    Bane makar ima plan i rezultate , za razliku od ostalih...

  • Мики

    10:56 // 31. 5. 2019.

    Уууууу, а ви сте елита!!!!! Ви сте нас увалили до гуше! Неће у Србији нико паметан и квалитетан да се бави политиком. Сви који се појављују су исти ко и ови сад! Не млатите празну сламу!!!!!!

  • Mimi

    16:20 // 30. 5. 2019.

    Narode,gledajmo nase muke.Oni se vec snasli.Za uskrs i 1maj u Haniotiju i Perisic i Bananini.Porodice uzivaju,naravno u svojim vilajetima. Ceo dan se baskare po kafanama kao oslobodioci.Tek da vidite gospodje im. E ssd sloboda stampe. Objavite narodu ds ih ne maju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: