Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 1. 8. 2022.

| Politika

Decenija SNS vlasti u Nišu - šta su naprednjaci unapredili, a šta unazadali

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vucic
SNS u julu pre 10 godina došao na vlast u nišu; foto: M.M.K.

Srpska napredna stranka došla je na vlast u Nišu pre deset godina, u julu. Neispunjena obećanja, poklanjanje Aerodroma, seča drveća i (ne)uređenje centralnog Trga - neka su od “postignuća” SNS-a koja izdvajaju niška opozicija, profesori i novinari. Od pozitivnih stvari navode uklanjanje buvljaka iz centra, nekoliko fabrika, završetak izgradnje novog Kliničkog centra i Naučno-tehnološkog parka.

protest SNS Niš Deset godina, troje gradonačelnika; foto: Beta/Saša ĐorđevićDeset godina - troje gradonačelnika, novi-stari komunalni problemi i sporne situacije u javnim preduzećima. Mnogi nasleđeni problemi i dalje nisu rešeni, od vodovoda, kanalizacije i rupa na ulicama do stadiona “Čair” i azila za pse.

Anketa

Novinar Aleksandar Stankov kaže da su naprednjaci od Niša napravili v. d. grad i da su na velika vrata uveli investitorski urbanizam, a na mala poklonili Aerodrom “Konstantin Veliki” Beogradu.

Od važnih institucija jedino gradonačelnica nije u v. d. stanju. To ne govori samo o gaženju demokratije autokratskim principima, već povlači i kršenje i/ili zloupotrebu zakona, a i to je decenijski legat ove vlasti - navodi on.

Stankov Stankov kaže da je Niš za ovih deset godina postao v. d. grad; foto: JVU v. d. stanju su, dodaje, i lokalni sport, kultura, mediji i ekologija, a slično je i u džepovima brojnih Nišlija. Ono što izdvaja kao pozitivno jesu izmeštanje buvljaka iz centra i nekoliko fabrika.

Najbolje je onima koji su u ovih deset godina presvukli dresove i preleteli u SNS. Njih je partokratski sistem "nagradio" bez obzira na znanje, obrazovanje i stručnost. Oni će uvek reći da je u Nišu danas bolje, verovatno jer život gledaju kroz prozore službenih "škoda" ili privatnih džipova - zaključuje Stankov.

Profesor Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandar Mojašević smatra da je ovih deset godina obeležilo nedovoljno uključivanje građana u donošenje važnih odluka, ali i apatija Nišlija. Kao problem izdvaja i nedovoljno angažovanje struke pri usvajanju važnih projekata za grad, kao i to da se često konsultuju podobni i partijski kadrovi.

To nije dobro za razvoj grada, jer se nedovoljno koriste ljudski potencijali, kojih i te kako ima u Nišu iz različitih struka. Nekad se opravdana i dobronamerna kritika doživljava kao “napad” na vlast. U takvoj atmosferi, bez razmatranja i sučeljavanja različitih stavova i ideja, napretka nema ili će on biti stihijski i jednodimenzionalan - poručuje Mojašević.

Mojašević poručuje da građani i struka moraju više da se uključe u donošenje važnih odluka; foto: privatna arhivaPoručuje da je potrebna veća odgovornost, transparentnost i efikasnost u radu gradske vlasti i ističe da se niški kadrovi postavljaju iz Beograda.

To je veliki paradoks: građani biraju na izborima, a onda stiže direktiva iz “centrale” i to za ključna mesta u gradu. Moram dodati, to je i poniženje za građane Niša - navodi on.

Mnogo se dobrog uradilo, ali bilo je i grešaka - smatra funkcioner SPS-a i zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković.

Politika mora da ima glasove. To je proizvod kao i svaki drugi. Njena vrednost se ogleda na tržištu. Ko sam ja da ocenjujem rezultate nekoga kome su Nišlije dale preko 50% mandata u gradskom parlamentu - kaže Novaković.

Igor Novaković SPS Niš Novaković smatra da je bilo i dobrih stvari i grešaka; foto: arhivska fotografijaDodaje da Niš i jug uopšte zaslužuju više i da je sve više dolazilo do centralizacije što se više pričalo o decentralizaciji.

Isto mislim i za depolitizaciju i angažovanje stručnjaka. Oko takvih stvari je potreban koncenzus sa Vladom, SNS-om i opozicijom. Ako grad traži veći stepen decentralizacije od republike i prenošenje nekih izvornih nadležnosti, tako mora da se ponaša i prema gradskim opštinama, a one prema mesnim zajednicama - objašnjava on.

Pitanja su postavljena i koordinatoru SNS za Nišavski i Pirotski okrug Bojanu Bajagiću, ali on nije odgovorio.


Niška opozicija: Medijski mrak, afere i nebriga za ljude glavna "postignuća"

bane jovanović Jovanović ukazuje na medijski mrak i niske plate; Foto: E.M.Za Branislava Jovanovića iz koalicije “Niš, moj grad” pokazatelj loše situacije u gradu su prosečne plate, kao i to što, kako kaže, trenutno nema niške firme koja radi i gradi. Dodaje da je deceniju vlasti SNS-a u Nišu obeležio i medijski mrak.

Za deset godina nisu mogli jednu školu da urade. Obdaništa prave na temeljima starih škola, mesnih zajednica i kafana. Ništa što su obećali nisu uradili. Gde je zapadna tribina, izmeštanje pruge, prerada otpadnih voda, pista, toranj, koncertna dvorana? Deset godina razmišljaju gde će da naprave azil za pse - navodi Jovanović.

Đorđe Stanković Nije bilo većih infrastrukturnih projekata, kaže Stanković; foto: Narodna strankaPredsednik niškog ogranka Narodne stranke i narodni poslanik Đorđe Stanković kaže da je za ovih deset godina porastao broj ljudi koji rade za plate sa kojima jedva preživljavaju i da nema velikih infratstukturnih projekata.

Rekonstruisan je Trg i to loše. Fontana nije izdržala ni devet meseci. Tako da, možda je i dobro što nisu radili velike stvari jer bi one bile loše urađene. Pojavio se IT sektor koji je malo podigao prosek plata, ali sve ostalo je nazadovalo - smatra on.

Jelena Milošević Milošević navodi da je budžet "očerupan"; foto: T. R.Korupcija, nepotizam i nebriga za ljude - obeležili su SNS vladavinu u Nišu, poručuje predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Iza ove vlasti ostaće očerupan budžet, raskopane ulice, obespravljeni građani, neispunjena obećanja, nerešeni komunalni i infrastrukturni problemi, koje će neka nova vlast morati da rešava jer su od ključnog značaja. Niš ima ogroman investicioni, obrazovni, zdravstveni, turistički potencijal i stručne ljude koji će to umeti da iskoriste - zaključuje ona.

Potpredsednica Dveri iz Niša i narodna poslanica Tamara Milenković Kerković proteklu deceniju opisuje kao urbicid. Kaže da je Niš postao trećerazredni grad, zagađen, izbledelog identiteta i pregažene kulture.

Postignuto je da je imovina otimana od građana i poklanjana, poput Aerodroma ili javne površine poklonjene Delti, da oni koji gradom upravljaju bez srama svojoj deci dodeljuju stanove građana, dok siromašne i izbeglice progone izvršitelji - ističe Milenković Kerković.

Tamara Milenković Kerković Milenković Kerković ukazuje na niz afera; foto: Pokret DveriIzdvaja i nameštanje tendera za javni prevoz, kažnjavanje građana uvođenjem sistema “Oko sokolovo”, izmenu GUP-a, afere u Gorici, slupanu službenu “škodu”, finansiranje režimskih medija, kao i to što je zet gradonačelnice dobio subvencionisani stan.

Jovanović, Stanković, Milošević i Milenković Kerković smatraju da će bilo koja vlast koja nasledi ovu imati dosta posla i da će najpre morati da pokrpi sve rupe koje su nastale tokom ovih deset godina.

Neki od njih, ipak, kažu da su dobre stvari koje su urađene završetak izgradnje novog Kliničkog centra i NTP-a.

Podsetimo, za ovih 10 godina Niš je imao dva gradonačelnika i jednu gradonačelnicu - Zorana Perišića, Darka Bulatovića i Draganu Sotirovski. Prema tvrdnjama naprednjaka, svaki deseti Nišlija član je SNS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    09:21 // 4. 8. 2022.

    Prethodne lokalne vlasti nisu uradile mnogo da urede grad. Naprednjaci su ga onda uneredili.

  • Naissus

    17:41 // 2. 8. 2022.

    Obozavam ove komentare "nista nisu uradili". Kako nisu?? Uradili su da se osecamo mnogo gore nego pre njihovog dolaska. Uradili su da grad izgleda mnogo gore nego pre njihovog dolaska. Kako nisu uradili nista!? Kako, kad su uradili i vise nego dovoljno da zamrzimo grad u kome smo rodjeni i u kome zivimo i radimo toliki niz godina .... Uradili su sve da uniste ovaj grad i uspeli su u tome

  • Ale

    21:44 // 1. 8. 2022.

    U Nišu ništa nisu uradili gore je nego pre 10 godina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: