Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:07, 12. 2. 2018.

| Politika

Deset opština iz Srbije biće “staratelji” po jednoj srpskoj opštini na Kosovu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
okruglistokosovo
O kosovskom čvoru i u Nišu; Foto: M.Z.

Svaka od 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu dobiće 10 opština iz centralne Srbije koje će joj pomagati finansijski, zaključak je sastanka Stalne konferencije gradova i opština, održane u Nišu u okviru dijaloga o Kosovu. Jedan od predloga je i da svaka od 170 opština izdvoji po 3 miliona dinara za srpske sredine na Kosovu.

Unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je raspisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako se još nije izjasnio o tom pitanju, stigao je i u Niš. Desetine gradonačelnika i predsednika opština raspravljalo je kako pomoći Srbima na Kosovu, uglavnom izbegavajući statusno pitanje Kosova.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić najavio je izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi više opština moglo da se udruži oko jedne delatnosti, kako kaže, ali dodaje da opštine iz centralne Srbije ne treba da čekaju tu promenu, već mogu da pomažu srpskim opštinama na Kosovu.

Projekat lokalnih samouprava gde bi 10 lokalnih samouprava stavilo u zaštitu jednu sa srpskom većinom na KiM ne da krene za 3 meseca ili 6, već od danas. Stavljanjem u zaštitu srpskih opština na Kosovu, mi ovde ne govorimo o ratobornosti, već govorimo o mudrosti. Želimo da se prisustvo svih nas, države Srbije, oseti u tim sredinama - kaže Ružić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i predsednik Radne grupe za unutrašnji dijalog Marko Đurić naveo je da je srpskim opštinama neophodna podrška, ali i da je vitalno pitanje rešiti odnose sa Albancima.

Posle posete Vučića Kosovu, samo sa teritorije Vojvodine poslato je Srbima 600 tona pomoći, 50 šlepera, od traktora, preko mehanizacije, do grla stoke - kaže Đurić.

Na okruglom stolu čuli su se razni predlozi čelnih ljudi srpskih opština, od toga da nam treba novo “Načertanije” sa Kosovom u njemu, do toga da "ako će i 2 ovce izmamiti osmeh nekima na Kosovu, da to treba poslati”.

Inače, Briselski sporazum između srpskih i kosovskih vlasti potpisan je aprila 2013, ali još nije uspostavljena Zajednica srpskih opština.


Banđur: Srpski nacionalni ego da bude zadovoljen

Jedan od retkih koji se upustio u diskusiju o statusu Kosova bio je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur. Naveo je da nijedna srpska vlast “nije bila spremna da pogleda istini u oči” kad je Kosovo u pitanju i da “ne smemo da očekivati previše” od budućeg suvereniteta Srbije nad Kosovom.

Istorijska je pravda da Srbija zadrži deo suvereniteta. Da Kosovo ne bude potpuno nezavisno, da bude delimično zavisno od Srbije. Da bude zavisno na način da srpski nacionalni ego bude na neki način zadovoljen - kaže Banđur.

Razlika u mentalitetima ne ide Srbima u prilog, navodi Banđur, pa zbog toga, kako kaže, on ne bi prihvatio “da se ukinu granice i da se Kosovo ponovo integriše u Srbiju, jer su Albanci dominantniji od nas”.


Ko pravi “prsten” u Srbiji?

Govoreći kako bi Srbija mogla da pomogne narodu na Kosovu, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski upitala je da li bi bilo moguće da država besplatno pravi stanove na Kosovu onima koji žele tamo da odu da žive, da motiviše roditelje sa više dece ili da studenti imaju besplatne školarine.

Napomenula je i da se prazne sela duž administrativne linije, a dotakla se i priče o prodaji imanja.

Ja sam radila 4-5 priča, to nije mit, to nije legenda, to su činjenice. Više ne kupuju u Kuršumliji, ne kupuju ih duž same administrativne linije. Kupuju ih u unutrašnjosti Srbije i kažu prave prsten. To nije laž, to je nešto što je istina - rekla je Sotirovski.

Država to treba da reguliše i treba da zna, dodala je Sotirovski, ne precizirajući kako.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    14:47 // 15. 2. 2018.

    Najveci dobitnik na Kosmetskoj situaciji je Nebojsa Covic.

  • Dejan Dimitrijević, II deo objašnjenja

    13:29 // 14. 2. 2018.

    Dalje, botovi: država mora biti u stanju da zaštiti svoju teritoriju od invazije Albanaca sa Kosova, migranata, Marsovaca i svih drugih, ili država ne postoji! Jasno je da Vučićeva Srbija nije u stanju da zaštiti stanovništvo ni od povetarca, ali nakon oslobođenja Srbija će ojačati ponovo! Zato i treba sprečiti veleizdaju raznih Vučića i Banđura i zamrznuti konflikt do sticanja povoljnijih uslova!

  • Marica

    13:25 // 14. 2. 2018.

    Profesore rekla sam predstavnici sendvicara,kako nas pojedini nazivaju.Profesore dela naseg predsednika govore koja u ovom trenutku ne mogu da vam nabrajam,samo zadnja poseta njegova govori koliko je on sa svojim saradnicima posvecen ljudima dole,sto ste svi mogli da vidite argumentima.Zamenik gradonacelnika Nisa je slican njemu,to dokazuje svojim postenjem,radom i borbom protiv korupcije.Poz Prof

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: