Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 25. 1. 2024.

| Politika

Dimitrov po peti put predsednik Opštine Dimitrovgrad

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
vladica dimitrov
Opet na čelu Dimitrovgrada; foto: Stefan Pavić/Far

Treći uzastopni mandat na funkciji predsednika Opštine odbornici Skupštine Dimitrovgrada poverili su članu Srpske napredne stranke Vladici Dimitrovu. Upravljanje opštinskim parlamentom je opet povereno naprednjaku Zoranu Đurovu, a većinu su formirali odbornici SNS-a, Socijalističke partije Srbije i Demokratske partije Bugara. Konstitutivnoj sednici nisu prisustvovali odbornici liste “Srbija protiv nasilja”.

Sednici su prisustvovala 24 odbornika od 29, koliko broji dimitrovgradski parlament, a za imenovanje predsednika Opštine i njegovog zamenika, predsednika Skupštine opštine i njegovog zamenika, kao i za sekretara parlamenta i članove Opštinskog veća glasalo je 20 odbornika novoformirane većine.

Protiv je bilo četvoro odbornika sa liste pokreta Dveri.

Dimitrov je tako po 5. put došao na mesto prvog čoveka Dimitrovgrada, prvi i drugi put je bio od 2011. do 2013. godine, tada kao kadar DS-a, a od 2016. godine kao član SNS-a.

Po zanimanju je lekar, specijalista radiologije.

Zalagaćemo se za otvaranje novog graničnog prelaza, očekujem da se desi do leta ove godine, za otvaranje makar još jednog proizvodnog pogona što je komplikovano u sve komplikovanijem svetu, rekonstrukciju objekta za prečiščavanje otpadnih voda u Belešu, infrastrukturu i selima i još mnogo toga. Svi moramo raditi na uključivanju većeg broja građana u donošenju odluka i radu lokalne vlasti. Sve ono što se radi je njihova zajednička imovina i moraju da se brinu o njoj. Moramo da čuvamo ovaj grad i da ga učinimo boljim mestom za život. Naše je da stvaramo uslove i to ćemo činiti i ubuduće - rekao je Dimitrov.

Diplomirani ekonomista Zoran Đurov izabran je ponovo za predsednika Skupštine, a njegov zamenik je postao Slavoljub Manoilov, koji je na tom mestu zamenio Branislava Vasova.

Za sekretara Skupštine opštine imenovan je Željko Voštić.

Verujem da ćemo imati širinu da ne budemo samo formalni, već da izvršnoj vlasti pomognemo svi zajedno da dostignu do onih ciljeva koje su postavili u samoj kampanji - rekao je Đurov.

Socijalistu Zorana Gerova na mestu zamenika predsednika Opštine zamenio je naprednjak Dejan Milev, a za članove Opštinskog veća su izabrani Dragan Mančev, Branislav Vasov, Tamara Milošev i Sanja Milenkov, dok je jedno mesto za sada ostalo upražnjeno.

Podsetimo, na lokalnim izborima održanim 17. decembra u Dimitrovgradu najviše glasova je dobila Srpska napredna stranka, kojoj je pripalo 15 od 29 odborničkih mesta, listi “Srbija protiv nasilja” 5, Dverima 4, SPS-u 3 i Demokratskoj partiji Bugara 2.


Sednica bez petoro odbornika opozicije

U radu konstitutivne sednice nisu učestvovali odbornici liste “Srbija protiv nasilja”, a njen nosilac Zoran Petrov kaže da za tako nešto postoji puno razloga, a da je najvažniji - izborna krađa koja se desila 17. decembra prošle godine. zoran petrov Nisu prisustovali sednici; foto: Stefan Pavić/Far

Lista “Srbija protiv nasilja” je, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, uložila žalbe ka svim institucijama gde je mogla, ostalo je jedino žalba Ustavnom sudu Srbije da se ponište izbori na svim nivoima. Ustavni sud bi u svim normalnim državama trebalo po hitnom postupku da donese odluku da li su izbori bili regularni ili ne i očekujemo tu odluku vrlo brzo. Međutim, za to vreme se konstituišu lokalne samouprave, a postoje najave da će se formirati i republički parlament - rekao je Petrov.

On je dodao da su sve posmatračke misije (CRTA, OEBS i ODIHR) istakle da su izbori u Srbiji nečuveno pokradeni, da su građani masovno dovoženi iz Bosne i Hercegovine i zemalja u okruženju i da su prijavljivani na nepostojećim adresama, da su vršeni pritisci i ucene na birače, da je bila prisutna kupovina glasova, da se glasalo masovno putem pisma, kao i da su mediji bili zloupotrebljeni.

Odbornik sa liste “Srbija protiv nasilja” Goško Milkov rekao je da su izbore u samom Dimitrovgradu pratile brojne neregularnosti.

Po popisu iz 2022. godine Opština Dimitrovgrad ima 8.045 stanovnika, a u biračkom spisku je bilo skoro 8.000 građana sa pravom glasa, što je potpuno nelogično. Birački spisak mora da se pročisti. U biračke spiskove bili su upisani i pokojnici. U selima Trnski Odorovci, Kusa Vrana i Poganovo i drugim podeljeno je 500 paketa i to sa opštinskim vozilom, to je klasična kupovinu glasova - rekao je Milkov.

Kako je Opštinska izborna komisje odbila da poništi izbore na sva 23 biračka mesta u opštini, odlučili su da ne učestvuju u radu konstitutivne sednice Skupštine opštine Dimitrovgrad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimitriv

    11:25 // 26. 1. 2024.

    Bas razmisljam koji je razlog sto mi ne objavljujete komentar.

  • Samo kažem

    18:58 // 25. 1. 2024.

    A i da je bilo ko drugi pobedio gospodin Vladica bi preleteo iz ovu u drugu stranku (bilo bi mu jedno 4 put) i opet bio predsednik. Za 4 njegova mandata broj stanovnika je značajno opao(8000 na biračkom spisku je skroz nerealno) ljudi pobegli od takvih u Bugarsku da rade tako da će rezultati rada predsednika za jedno 30 godina biti vidljivi u punom sjaju iako se već sada naziru.

  • Samo kažem

    18:54 // 25. 1. 2024.

    Taman da čovek napravi još neku kliniku, kupi još neki auto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: