Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 10. 4. 2024.

| Politika

Đilasova najava bojkota (ne)važi za nišku opoziciju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
izbori glasanje listić KOSTA 23
Datum održavanja izbora u Nišu i dalje misterija; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Odluku da li će izaći na lokalne izbore ili će ih bojkotovati kao što su to lideri Stranke slobode i pravde i Nove demokratske stranke Srbije najavili u nedelju za beogradske - niška opozicija još nije donela. Razlog je, kako kažu, to što još nema zvaničnih informacija o datumu održavanja. Za odluku će, ističu, biti važno i (ne)ispunjenje drugih uslova koje su postavili vlasti.

Anketa
Predsednik SSP-a Dragan Đilas i predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekli su u nedelju, gostujući u Utisku nedelje na televiziji Nova S, da “prava opozicija” neće izaći na beogradske izbore 2. juna.

Opozicija u Nišu se o bojkotu lokalnih izbora u tom gradu za sada ne izjašnjava jer kažu da još ne znaju datum održavanja, niti da li će biti ispunjeni uslovi poput otvaranja biračkog spiska i otvaranja medija, odnosno javnog servisa.

Slađana Miletić Miletić kaže da čekaju zvanične informacije; ilustracija; foto: Novi DSSU Novoj demokratskoj stranci Srbije na lokalu još nisu doneli odluku u vezi sa bojkotom, ali potpredsednica Izvršnog odbora Slađana Miletić navodi da će smernica za odlučivanje biti broj novoprijavljenih prebivališta u Nišu.

Poslali smo zahtev kojim tražimo uvid u broj novoprijavljenih lica sa prebivalištem u Nišu i odakle su oni došli. Ta informacija će biti jedna od smernica za odlučivanje o izlasku na izbore - ističe ona.

I poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević smatra da je izrično govoriti o izlasku ili neizlasku na izbore dok nedostaju osnovne informacije - datum održavanja, uslovi i drugo.

Mislim da smo jedina država na svetu gde je datum redovnih lokalnih izbora nepoznat svima i gde verovatno samo Vučić zna kad će to da se desi - navodi ona.

Jelena Milošević "Srbija jedina zemlja u svetu gde niko ne zna datum redovnih lokalnih izbora sem verovatno predsednika"; foto: JVDodaje da SSP svakako “neće gledati sa strane” i da će se truditi da Nišlijama da alternativu, ali i da se izbori za fer i poštene izbore.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i poslanik iz Niša Đorđe Stanković kaže da ne voli reč “bojkot” i da će NPS sigurno izaći na izbore ako se ispune tri zahteva - otvaranje biračkog spiska, veća dostupnost javnog servisa opoziciji i održavanje niških i beogradskih izbora istog datuma.

đorđe stankovic Stanković kaže da ne voli reč "bojkot"; foto: Đorđe StankovićAko izbori budu nekog drugog datuma, a ne 2. juna kao beogradski, izlazak će zavisiti od datuma i uslova, dodaje on.

Odluke ćemo donositi u skladu sa situacijom, u zavisnosti od toga kada će i pod kojim uslovima da raspišu izbore. Ako ne budu 2. juna, što je još uvek moguće, najbolje bi bilo da budu na jesen, od septembra, što ne menja činjenicu da se spremamo za izbore kao da će biti raspisani sutra - navodi Stanković.

Milošević smatra da uslovi jesu bitniji od datuma, ali da bi bilo neprihvatljivo da oni budu usred leta.

Čak je i Ana Brnabić na konsultacijama spomenula da su spremni da izbore održe na jesen, a mi smo spremni da razgovaramo. Sa druge strane, znamo da uvoze birače, čak sam i dokazala da je njihov bivši odbornik, direktor Centra za socijalni rad u Žitorađi, nakon izbora u toj opštini promenio je prebivalište i tako na stotine, a mogu slobodno da kažem i hiljade njih. Da bi izbori bili fer, neophodno je da se pomere za jesen. Mnogo je teško donositi bilo kakve odluke bez konkretnih informacija, ima mnogo opcija - ističe ona.

I Novi DSS, koji će na niške izbore izaći zajedno sa koalicijom “Niš, moj grad”, čeka zvanične informacije. Ipak, Miletić takođe smatra da bi najprihvatljivije bilo da svi izbori budu odjednom.

Najprihvatljivije je da svi lokalni izbori budu odjednom. Tu dileme nema i to je nešto što bi trebalo da učine ako želimo da pokažemo da su izbori demokratski, fer i pošteni. Svakako nije dobro da izbori budu na leto zbog građana, a i malo je neodgovorno tada voditi kampanju - zaključuje Miletić.

Kada će biti održani lokalni izbori u Nišu i dalje je misterija. Politikolog Boban Stojanović rekao je da će oni biti juna ili jula jer vlasti odgovara da budu u vreme godišnjih odmora. Opozicija zahteva da budu istog dana kada i beogradski, da bi se sprečila selidba birača, ali dogovor o tome sa vlašću za sada nije postigla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BanovanStrahinjić

    10:19 // 11. 4. 2024.

    Ma kakav bojkot izbora! Satiračica mora da ode, da ode tako da nikakvu karijeru više ne napravi. Unazadila je Niš.
    Svaka druga opcija je bolja od Satiračice.

  • Nišlija

    22:46 // 10. 4. 2024.

    Eto, taman kad se ponadasmo da gube, oni će vlast da drže još 4 godine...nema ništa od ove i ovakve opozicije, preostaje samo da se pojavi neka radnička opcija koja neće prvom prilikom da izda interese birača.

  • ђура

    16:01 // 10. 4. 2024.

    Најбољи промотер СНС-а на изборима је Ђилас ! Једино са њим се не губе избори ! Он је најјачи гласачки листић !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: