Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 11. 1. 2018.

| Politika

EU: Srbija obećala da Centar u Nišu neće imati vojnu funkciju

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti, Politika
Srpsko ruski humanitarni centar
"Srpsko-ruski humanitarni centar" korak ka ili od Evrope? Foto: RSHC FB

Predstavnici Evropske unije dobili su uveravanja od srpskih vlasti da Ruski centar u Nišu neće biti ni vojni ni regionalni. Brisel je, takođe, zatražio od Beograda da budući status Centra bude u “duhu pristupnih pregovora sa EU”.

Ipak, kako piše Politika, nije precizirano ko je u ime Srbije davao obećanja Evropskoj uniji, dok su predstavnici Brisela još jednom zatražili da se Srbija ponaša saglasno principima EU u oblasti civilne zaštite.

Važno je da se osigura da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu bude u potpunom skladu sa učešćem Srbije u EU Mehanizmu civilne zaštite, gde je Srbija član, ali i u skladu sa njenim širim obavezama koje proističu iz duha pristupnih pregovora sa EU - rekli su predstavnici EU.

Inače, Srbija je još 16. aprila 2015. potpisala Civilni mehanizam Evropske unije za upravljanje katastrofama. Mehanizam obuhvata 28 zemlja članica EU, uključujući Island, Norvešku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Tursku.

U procesu pristupanja Evropskoj uniji Srbija tek treba da otvori poglavlje 31 koje se odnosi na međunarodne odnose. To poglavlje sadrži i obavezu usklađivanja spoljne politike sa EU, pa i uvođenje sankcija Rusiji. Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema pisanju Sputnjika bliskog Moskvi, obećao je prilikom posete Kremlju 20. decembra, da Srbija nikada neće uvesti sankcije Ruskoj federaciji.

Podsetimo, vezano za trougao Srbija - EU - Ruski centar, premijerka Ana Brnabić objasnila je pre nekoliko dana da dobri odnosi sa Moskvom neće biti prepreka ka putu u EU, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da se čeka stav premijerke po ovom pitanju. Srpsko-ruski centar otvoren je 2012, a sporazum o specijalnom statusu i imunitetu za predstavnike Centra “na čekanju” je od avgusta 2014.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    23:08 // 11. 1. 2018.

    Doslo vreme da se otkriju karte.

  • gari

    19:57 // 11. 1. 2018.

    Jel je i BOMBARDOVANJE SRBIJE 1999. bilo u "duhu evropskih pregovora" ????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: