Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 2. 11. 2017.

| Politika

Funkcioner SNS: Srpsko-ruskom centru u Nišu ne treba dati diplomatski status

Autor:M. Z.Izvor:Danas, Južne vesti
ruski centar
Saga se nastavlja; Foto: RSHC

Niti vatrogascima treba diplomatski status, ako su stvarno vatrogasci, niti za to ima uporišta u međunarodnom pravu, tvrdi poslanik SNS Dragan Šormaz, povodom sve učestalijih zahteva da se što pre reši pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Narodni poslanik Dragan Šormaz, inače šef delegacije Narodne skupštine Srbije pri parlamentarnoj skupštini NATO, prvi je istaknuti član i funkcioner SNS koji je javno zauzeo stranu u rusko-američkom višemesečnom prepiranju oko statusa Centra u Nišu. Za razliku od predsednika svoje stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kako piše Danas, Šormaz nije “balansirao” i jasno se odredio prema ruskim zahtevima.

Ako su vatrogasci, onda su vatrogasci, ako nisu, šta jesu, i zašto traže poseban status? Zamislite da sada vi dajete status njima kao da su vojnici? Šta će im to? Šta su namere onda? Za dodeljivanje diplomatskog statusa humanitarnim centrima nema uporišta ni u međunarodnom pravu. Ja ne znam ni kako su oni to zamislili - objašnjava Šormaz.

Ovakav stav poslanika SNS dolazi neposredno posle posete američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia, koji je ocenio da nije normalno da osoblje Srpsko-ruskog centra dobije diplomatski imunitet i da to ne pomaže putu Srbije ka EU. Na sličnom stanovištu je i Dragan Šormaz.

Onaj koji hoće da nam pomogne da što pre ispunimo kriterijume i približavamo se punopravnom članstvu - taj nam je prijatelj. Onaj koji hoće da nam odmaže na tom putu - pa, taj nam nije prijatelj - dodaje Šormaz.

Šormaz ističe da se ne slaže sa ministrom Dačićem, koji je najveći zagovornik diplomatskog statusa, ali je jedan od retkih koji ne misli da je odluka samo na predsedniku Vučiću.

Ispada kao da Aleksandar Vučić u ovoj državi odlučuje da li će padati kiša ili ne... Kao da Vučić pušta kišu u Srbiji. Normalno je da se on kao lider najmoćnije i najjače stranke u državi pita, ali nisu sve odluke u njegovim rukama. Postoje nadležne institucije koje o tome danas donose odluke, a sada je to Vlada Srbije - naglašava Šormaz.

Podsetimo, status Srpsko-ruskog centru je na čekanju 3 godine, a posle posete Hojta Brajan Jia koji je tražio da se Srbija izjasni, ustalasala se politička scena, na šta je najoštrije odgovorio ministar odbrane Vulin., a reakciju je imala i ruska diplomatija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    19:19 // 3. 11. 2017.

    @bruno-pa sto nisi sprecio siljosevica da ih proda?

  • Bruno

    09:35 // 3. 11. 2017.

    Nisam ja osmislio taj humanitarni centar, a ako se već tako deklariše neka tako i radi. Inače za tvoju informaciju mi smo pokupili sve kanadere iz ex Yu. ali ih je pošteni i prepametni šiljošević prodao Grcima, pa mi sad treba da čekamo da nam dođu iz neke strane zemlje. I da se zna da ih je bilo 12 što bi za nas bilo i više nego dovoljno.

  • Aperkat

    20:03 // 2. 11. 2017.

    @Bruno-s obzirom da si nezahvalan,pitao bih te-a sto da ti strani drzavljani gase pozare,sto ih ne gasis sam?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: