Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 22. 9. 2022.

| Politika

Godinu dana od slučaja "stan za zeta" - epilog samo opomena Agencije za gradonačelnicu Niša

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
sotirovski
Godinu dana od slučaja "stan za zeta"; foto: T. R.

Zato što nije na vreme obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije o sumnji u postojanje sukoba interesa koju je morala da ima kada se njen zet prijavio za kupovinu "socijalnog" stana gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski je ova institucija izrekla samo meru opomene. Od kada se njen zet pojavio na rang-listi Gradske stambene agencije prošlo je tačno godinu dana, a u javnosti se ustalila sintagma "stan za zeta" kojim građani najčešće opisuju dvogodišnji mandat Sotirovski. Ona je u dopisu Agenciji navela da nije znala da je zet konkurisao za stan.

Od 270 građana Niša koji su se javili na konkurs za kupovinu stanova Vedran Ivanović, suprug ćerke gradonačelnice, zauzeo je pre godinu dana visoko 24. mesto.

Agencija za sprečavanje korupcije je oktobra 2021. godine pokrenula postupak protiv Sotirovski jer je kasno prijavila da njen zet kupuje "socijalni" dvosoban stan. Konačno rešenje ova institucija je protiv gradonačelnice donela krajem decembra i još nije objavljeno na zvaničnom sajtu, a izrečena joj je mera opomene. stanovi 1 Stanovi po ceni od 830 evra po kvadratu; foto: M. M. K.

Utvrđeno je da je postupila suprotno odredbi čl. 42. st. 1. Zakona o sprečavanju korupcije, jer kao gradonačelnica Grada Niša nije u zakonom propisanom roku pismeno obavestila Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa koju je morala da ima kada se njen zet, povezano lice sa njom, suprug njene ćerke, kao kandidat na Konkursu za kupovinu stanova, našao na 24. mestu Predloga rang-liste.

Na osnovu odredbe čl. 82. st.1 Zakona o sprečvanju korupcije izriče joj se mera opomene - Obavezuje se Dragana Sotirovski da se ubuduće u svemu pridržava Zakona o sprečavanju korupcije - piše u Rešenju.

Stanove u Ulici Majakovskog je gradila Gradska stambena agencija, prijave za konkurs, kao i rang-liste su bile objavljene i na zvaničnom sajtu tog preduzeća, ali i na sajtu Grada Niša.

soca i vladan Sotirovski u obilasku socijalnih stanova; foto: M. M. K. Međutim, Sotirovski je navela da do objavljivanja predloga rang-lista nije znala da je njen zet uopšte konkurisao za stan što je Agencija, kako navode u rešenju, i prihvatila.

Takođe, nije bila upućena o tome da li uopšte ispunjavaju bilo koji uslov za učešće na Konkurs. Navela je i da sa pretpostavkom da je znala da će konkurisati, a nije, nikako ne bi mogla da zna da li imaju uslove za bodovanje, jer se radi o nezavisnoj Komisiji, njoj nepoznatih članova, koje je izabrao Nadzorni odbor JP, sa kojim ona nema nikakvih dodirnih tačaka - navode iz Agencije.

Zaključak Agencije je da je gradonačelnica "lakše povredila Zakon".

Podsetimo, zet gradonačelnice Niša je takođe zaposlen u gradskoj ustanovi. On radi u "Apotekama Niš" kao pomoćnik direktora, a ranije je bio zadužen za javne nabavke.

Sotirovski je ranije rekla da će njen zet odustati od kupovine ukoliko Agencija kaže da je u sukobu interesa. Iako su od same izgradnje stanovi nosili neformalni prefiks "socijalni", a tako ih je i ona zvala i pozivala Nišlije da se prijave, nakon objavljivanja rang-liste je navela da oni nisu socijalne kategorije, već su građeni kao podrška stanovanju.

Socijalni stanovi Bilo je polemike i oko toga da li su stanovi socijalni; foto: V. M. Međutim, u gradskim dokumentima i planovima stanovi jesu socijalni. Za dom u zgradama u Majakovskog kupci plaćaju 830 evra po kvadratu, što je znatno niže od tržišne cene.

Povodom ovog slučaja u lokalnom odboru Pokreta Dveri su naveli da nije potrebna odluka Agencije za sprečavanje korupcije, već da se radi o moralnosti, odnosno nemoralnosti. Takođe, istakli su i da je Komisija koja je odlučivala o poenima bila pod uticajem tašte, odnosno gradonačelnice.

Poznata je i izjava Sotirovski - "Da gradonačelnica dodeljuje stan zetu bio bi od 100 i nešto kvadrata".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jonca

    18:35 // 23. 9. 2022.

    Ona nije znala, ali mu je samo predlozila, urgirala i na kraju zavrsila posao. A kada udje u stan zeta i cerke, nece znati da je njihov, jer zapravo ona i nista ne zna

  • Zlotirovska 2

    07:37 // 23. 9. 2022.

    Sotirovska je povecala naplatu parkinga
    Povecanje djubrarine
    Povecanje imovine
    Povecanje vode
    Povecanje nisstana
    Dovela oko sokolovo
    Sve je poskupela gde je mogla. Udri po gradjanima. OSTAVKA!!!

  • Anka

    00:27 // 23. 9. 2022.

    Ajmo realno. Nisu je opomenuli da je u sukobu interesa nego da je zakasnila da obavesti Agenciju.
    Mislite da ima sukoba da bi precutali.
    Nego, dajte narodu hleba i igara

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: