Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:35, 16. 6. 2020.

| Politika

Gosti debate "Južnih vesti" saglasni: Srbiji potrebna promena izbornog sistema

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti

Izvor: FB Južne vesti

U prvoj održanoj predizbornoj debati Južnih vesti mišljenja su o 9 važnih tema razmenili Branislav Jovanović iz grupe “Niš, moj grad”, Rodoljub Mihajlović, prvi na listi Suverenista i Igor Novaković iz Socijalističke partije Srbije, koji su se složili da je Srbiji potrebna promena izbornog sistema, ali i decentralizacija i vođenje Niša na lokalu, a ne iz centra u Beogradu.

Da je važno glasati za ličnost, a ne za stranke saglasni su bili učesnici debate. Mihajlović i Jovanović smatraju da izborni sistem treba na svim nivoima biti po većinskom sistemu, dok je Novaković mišljenja da većinski treba biti samo na lokalu i da je važno da se na lokalnim izborima dostignu 3 pozicije - reprezentativnost, jednakost i neposrednost.

Složni su bili i oko teme decentralizacije, da na lokalu politiku treba da vode ljude koji tu žive, a kao važan deo istakli su oživljavanje mesnih zajednica.

Za razliku od Mihajlovića i Jovanovića, koji smatraju da za Niš treba uraditi planska dokumenta za vodovodne i kanalizacione sistema i da se saobraćajnice pred izbore "samo šminkaju", Novaković kaže da je infrastruktura odlična, te da više pažnje treba posvetiti kapitalnim projektima poput izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. debata južne vesti Poziv su odbili iz Srpske napredne i Radikalne stranke, kao i Srpske desnice, foto: M. Z.

Što se povećanja gradskog budžeta tiče, gosti debate Južnih vesti saglasni su da transferi od republičkog nivou moraju biti veći, što treba da obezbede predstavnici sa lokala koji se biraju u republički parlament, a imaju i svoje ideje kako to ostvariti - poput smanjenja poreza na imovinu čime bi se povećala plativost ili proširenja baze poreskih obveznika.

U sutrašnjoj emisiji će o važnim lokalnim temama od 18 sati debatovati Bojan Avramović iz Pokreta "Ne damo Niš" i Milan Krstić iz Ruske stranke, dok će od 20 sati gosti Južnih vesti biti Tomislav Pavlović iz Pokreta "Metla", Nikola Marinković iz SPAS-a i Olivera Đorđević iz POKS-a.

Debate će ići uživo na Fejsbuk stranici Južnih vesti, a biće dostupne i na Jutjub kanalu, a gledaoci će moći preko Fejsbuka i Tvitera da postave pitanje i o drugim lokalnim temama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • много волим да руководим али не и да радим

    12:30 // 17. 6. 2020.

    оно шта треба да се промени јесте то да досадашњи напусте своје фотеље. е ал то неће да се деси, ако њих питате

    и да постоји одговорност за обећано а неурађено и за урађено а пропало а и за потрошено а да није требало

    овако могу да се праве дебате док сви не поцркамо

    зашто ова господа не узму нешто да раде, да производе, да видимо колико су умешни и способни, него троше државно и народно

    • R.M

      18:24 // 17. 6. 2020.

      Rooljub je 35 godina radio u privredi.

  • Braca

    11:43 // 17. 6. 2020.

    Kada gledamo predizborne spotove stice se utisak da su u pitanju predsednicki izbori a ne parlamentarni! Nigde se ne spominje SNS, nigde se ne pozivaju glasaci da glasaju za SNS, samo glasajte za AV. AV je predsednik svih gradjana, ne nalazi se na izbornoj listi, ustav i zakon mu izricito zabranjuju da se nalazi na celu neke stranke, on krsi Ustav sve ove godine, zato je BOJKOT najbolji odgovor !

  • Iscedi ko limun i baci

    11:23 // 17. 6. 2020.

    Bane stari Novakovic ti dao hleba u Niteksu prelo SKJ. Poradli ti apetiti pa si se okrenuo protiv njega kao i protiv svih kad ih iskoristis.Bojkot

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: