Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 23. 11. 2018.

| Politika

Gradski forum: Srbija će biti član NATO, ali možda bude prekasno

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
gradski forum
Srbija će ući u NATO?; Foto: D.P.

Srbija neće imati drugu mogućnost negoli da se pridruži NATO, ali je važno da to ne bude kasno, navode učesnici drugog niškog Gradskog foruma o evroatlantskim integracijama, a ističu i da je ova vojno-politička organizacija nije “univerzalni lek”, ali je važna pretpostavka ekonomskog razvoja Srbije.

Programu NATO-a "Partnerstvo za mir" Srbija je pristupila 2006. godine, a 12 godina kasnije, ostala je na evropskom putu, ali ne i na evroatlantskom, zbog vojne neutralnosti i odbijanja članstva u NATO. Profesor niškog Pravnog fakulteta Predrag Cvetković kaže da poziciju Srbije kreira javno mnjenje koje je oštro protiv članstva zbog bombardovanja 1999, a da je politika države zrelija, iako javno i dalje proklamuje vojnu neutralnost.

Prošlost se zloupotrebljava, umesto da se od nje uči - kaže Cvetković.

Predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragan Milić kaže da građani Srbije imaju bolna sećanja na nepravedno bombardovanje 1999, ali da sve to ne sme da bude kočnica za razvoj.

Srbija neće imati drugu mogućnost nego da se pridruži. NATO nije samo vojna organizacija, za mene je to pre svega ekonomski savez. Dakle svako od onih zemalja koja je u NATO savezu ima nekog garanta koji će da čuva njihov kapital - kaže Milić.

Govoreći o vojnoj neutralnosti, Milić kaže da je vreme Pokreta nesvrstanih prošlo, a da je Srbija jedina zemlja u komšiluku koja se nije opredelila.

Dodaje i da se aktuelne ponovne tenzije na Kosovu ne bi dešavale Srbiji da je članica vojnog saveza, a zaključuje i da susedne države ne bi mogle da plaše Zapad Srbijom kad bi ona bila u NATO.

Podsetimo, prvi forum održan pre više od mesec dana doneo je zaključak da po pitanju evroatlantskih integracija, Srbija treba da se vodi interesima, a ne emocijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mafija

    18:43 // 24. 11. 2018.

    Kam gi kineski camci za vojsku sto dobismo onomad od kinezi? Preprodati znaci? Ne videsmo na vezbu u Titel. U Japan otisli?

  • BATA

    15:07 // 24. 11. 2018.

    Sto se tice tih finansijskih garancija o njima odlucuje ministar finans.AV,sto se tice ulaska u bilo koji vojni savez o njemu odlucuje ministar vojni AV,premijer AV sa svojom Vladom donece odluku a Skupstina na celu sa predsednikom AV izglasace predlog.

  • Peki

    12:32 // 24. 11. 2018.

    Vazi samo neka nato prvo zastiti makar pravo na zivot naseg naroda na kosmetu i evo nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: